|
silnik stirlinga |
| Autor |
Wiadomość |
skoti
Specjalista poziom 3

Pomógł: 91 razy Dołączył: 28 Gru 2004 Posty: 853 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2007-02-09, 21:22
|
|
|
Bardzo ciekawy temat poczytaj tu http://instalacjebudowlane.pl/3883-23-40.htm powinno Ci wyjaśnić z kad sie to bierze . Ale to i tak pikus w porównaniu z pompami ciepła , tu dopiero są sprawności Można dostać kilkakrotnie więcej ciepła niż włożonej energii . Normalne perpetuum mobile . http://instalacjebudowlane.pl/3482-37-119.htm |
_________________ Jeśli uważasz ze moja odpowiedź zaoszczędziła Ci nieco czasu nie bój się wcisnąć przycisku "pomógl" . To naprawdę nie boli |
|
|
|
 |
Obleśny Szczur
Stały bywalec

|
Wysłany: 2007-02-10, 20:17
|
|
|
No więc już wszystko się wyjaśniło, sprawność jest po prostu liczona nie według prawidłowego wzoru fizycznego czyli stosunku CAŁKOWITEJ ENERGII WYKORZYSTANEJ do CAŁKOWITEJ ENERGII WŁOŻONEJ.
Krótko mówiąc - producenci znaleźli świetny chwyt reklamowy na klientów w większości nie znających podstawowych zasad fizyki. Jako energie włożoną nie biorą pod uwagę całkowitego ciepła uzyskanego ze spalania opału tylko celową obniżają ją o energie pary wodnej zawartej w spalinach. Jest to zwykłe oszustwo bo przecież wszyscy wiemy, że na razie nikt nie wynalazł nic co miałoby sprawność większą od 100% a wszystkie tego typu "cudowne konstrukcje" z działu "free energy" to bajki. |
_________________ www.parzygnat.prv.pl - proszę o pomoc i rozesłanie dalej, to nie jest nic śmiesznego, to ogłoszenie o zaginionym człowieku |
|
|
|
 |
ERNEST KUCZEK
Specjalista poziom 3 AEK

Pomógł: 34 razy Dołączył: 13 Kwi 2006 Posty: 1125 Skąd: planeta ziemia
|
Wysłany: 2007-02-10, 22:05
|
|
|
| Obleśny Szczur napisał/a: | | "free energy" to bajki |
to akurat to prawda. np. energia wiatrowa czy sloneczna to darmocha (pomijajac koszt urzadzen)
totalne bajki to wlasnie kiedy ktos mowi ze uzyskuje sprawnosc ponad 100%. to juz jest wierutna bzdura.
analogicznie przyponina mi sie w jaki sposob producenci zaczeli podawac moc w sprzetach audio. kiedys podawana moc byla w dziesiatkach watow a teraz w setkach. |
_________________ POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
Obleśny Szczur
Stały bywalec

|
Wysłany: 2007-02-10, 22:43
|
|
|
No akurat mówiąc free energy nie miałem na myśli źródeł odnawialnych tylko różne dziwne urządzenia które czasem jakieś oszołomy próbują wcisnąć ludziom jak np. domowe generatory jądrowe czy silniki wykorzystujące antygrawitacje - kilka razy widziałem opisy tych "urządzeń" na różnych stronach - tragedia.
A co do mocy urządzeń audio niestety producenci zamiast podawać realną moc lubią podawać moc RMS, która jest dwa razy większa od mocy jaka będzie przetworzona przez głośniki. |
_________________ www.parzygnat.prv.pl - proszę o pomoc i rozesłanie dalej, to nie jest nic śmiesznego, to ogłoszenie o zaginionym człowieku |
|
|
|
 |
reed3
Czytelnik forum poziom 1

|
|
|
|
 |
ERNEST KUCZEK
Specjalista poziom 3 AEK

|
Wysłany: 2007-06-26, 21:30
|
|
|
| dobrze wyjasniona zasada dzialania |
|
|
|
 |
purchaw090293
Nowy użytkownik Grzebator

|
Wysłany: 2008-01-28, 21:42
|
|
|
| Witam, przepraszam za odkopanie tematu, ale mam do was pytanie, z czego zrobić zimny tłok i cylinder, bo do cylindra użyłem plastikowego okrągłego opakowania po zapałkach, a tłok zrobiłem z gumy i usztywniłem metalowymi wkładkami, wiem że opory między gumą a plastikiem są duże więc zastosowałem smar w spreju, ale to dało krótkotrwały efekt, najbardziej ciekawi mnie z czego zrobić tłok, aby był sztywny a zarazem szczelny i nie miał dużych oporów. |
_________________ XioR |
|
|
|
 |
Obleśny Szczur
Stały bywalec

|
Wysłany: 2008-01-28, 22:09
|
|
|
| Może po prostu z metalu? Tak jak to jest w prawdziwym silniku |
|
|
|
 |
purchaw090293
Nowy użytkownik Grzebator

|
Wysłany: 2008-01-29, 12:57
|
|
|
Jak na razie o takim nie myślę, trudno by było go uszczelnić, chodzi mi o taki silnik z nakrętek po słoikach i spinaczy |
_________________ XioR |
|
|
|
 |
ERNEST KUCZEK
Specjalista poziom 3 AEK

|
Wysłany: 2008-01-29, 18:11
|
|
|
jednym z lepszych materialow jest grafit.
latwiejszym rozwiazaniem jest membrama zamiast tloka. zobacz moj model. membrama z zoreczka foliowego, a wszystko polaczone klejem. |
|
|
|
 |
|
|