ZWCAD i ZW3D - tania alternatywa dla AutoCad-a ?

ZWCAD

krzycho102
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 57
Rejestracja: 12 lip 2012, 15:37
Lokalizacja: Mazowieckie

#31

Post napisał: krzycho102 » 13 sie 2013, 01:56

PiRo_man pisze:przeliczenie wyfrezowania kieszeni w formie kuli zajmuje około 10 - 11 minut
Te 10 min to zdecydowanie za długo. Z jakimi parametrami chciałeś wygenerować taką obróbkę? Jakim frezem? Bo może to nie wina komputera bo sam jestem ciekawy, bo u mnie dość skomplikowane kształty przeliczają się szybciej.
Pozdrawiam K



Tagi:


PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 329
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#32

Post napisał: PiRo_man » 13 sie 2013, 07:01

To na pewno nie wina komputera na którym pracuję, bo to naprawdę sprzęt z górnej półki. Na jakich parametrach generowałem obróbkę? Było to już jakiś czas temu, i nie pamiętam wszystkich parametrów jakie ustawiałem. Na pewno frezowałem głowicą 80mm, po 2mm dosuw w Z (bez dodatkowych przejazdów między poziomami), frezowanie XY 45% średnicy narzędzia, zejście pod kątem 0.5 stopnia. Nie wiem czy coś tam jeszcze ważniejszego było. Próbowałem nawet pewne parametry pominąć, które są standardowo puste, i tak niewiele to zmieniło.
Nie wiem od czego to zależy, ale też tak miałem nie raz, że na bardziej rozbudowanych i skomplikowanych detalach generowanie ścieżki trwało krócej niż na z pozoru prostych detalach.


krzycho102
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 57
Rejestracja: 12 lip 2012, 15:37
Lokalizacja: Mazowieckie

#33

Post napisał: krzycho102 » 07 wrz 2013, 02:01

Z ciekawości sprawdziłem u siebie na laptopie (nie jest jakiś wypasiony – Samsung za ok. 3tys zł) czasy obliczeń. Wyfrezowałem kieszeń w kształcie kuli o średnicy 1 metra głowicą taką jak napisałeś, z takim krokiem i pochyleniem wejść – reszta parametrów domyślna. Obliczenia ścieżki narzędzia zajęło poniżej 2 minut. Moim zdaniem całkiem nieźle jak na takie gabaryty – szczególnie że następne obliczenie ścieżki narzędzia dla tego samego detalu, po zmianie wejść i wyjść zajęło kilkanaście sekund. Testowałem programy CAM, które kolejne obliczenia robią zupełnie od nowa i każde następne obliczenie zajmuje tyle samo czasu…
Z tego co doczytałem na stronie ZWSOFTu, to niby można w tej nowej wersji obliczać ścieżkę i jednocześnie coś tam sobie robić, projektować nowe obróbki a w tle będzie się liczyło – ale jeszcze do tego nie doszedłem, jak to uruchomić
Z tym czasem obliczeń może jakiś proces w tle chodził u Ciebie albo coś innego się działo… Co prawda przetestowałem tą wersję ZW3D 2013 RC1 (betha 64-bit), żeby zobaczyć czy coś z wydajnością poprawili.

Żeby pokazać że czasów sobie nie wymyśliłem, to nagrałem filmik – ale nie wiem jak go na tym forum zamieścić… Mogę Ci wysłać na meila.


PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 329
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#34

Post napisał: PiRo_man » 07 wrz 2013, 10:47

Nie musisz. ;) Nie potrzebuję dowodów. Ja pracuję na dość mocnej maszynie. Nie pamiętam jakie ma podzespoły, ale jak był kupowany, to był to komputer z najwyższej półki. Program generowałem na wersji 2012, albo nawet jeszcze wcześniej na 2011 (teraz już nie pamiętam, bo było to już dość dawno temu). Pamiętam jednak ten czas przeliczania, utkwił mi w pamięci bo po wymodelowaniu detalu spodziewałem się przeliczania tak jak pisałeś rzędu 2-3 minut.

Być może miałem tam coś jeszcze innego przestawionego. Jak pójdę w poniedziałek do roboty to zerknę, może będę to tam jeszcze gdzieś w archiwum miał, to posprawdzam jak to wyglądało.

Nie jestem zagorzałym przeciwnikiem produktu, sam na nim pracuję, i czasami mnie bardzo mile zaskoczy pewnymi rozwiązaniami, jednak ma też wiele minusów. Pytanie czy za tą cenę są one do zaakceptowania? Hmm... Biorąc pod uwagę ceny konkurencyjnych produktów i ich możliwości, myślę że tak.


dragon57
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 07 paź 2014, 19:42
Lokalizacja: Opole

a moze to wina programu?

#35

Post napisał: dragon57 » 11 paź 2014, 14:15

Nie prościej byłoby zmienić program na jakiś który nie będzie sprawiał problemów? Ja mam .... reklama skasowana .... i nie mam na co narzekać. Zobacz sam na ...linkreklamowyskasowany....pl
Ostatnio zmieniony 11 paź 2014, 20:15 przez dragon57, łącznie zmieniany 1 raz.


PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 329
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#36

Post napisał: PiRo_man » 11 paź 2014, 15:03

Już zmieniłem, na szczęście...


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5752
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#37

Post napisał: oprawcafotografii » 11 paź 2014, 15:57

Oczywiscie nie napiszesz na jaki? ;)

q


karoln
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 30
Rejestracja: 18 gru 2012, 18:10
Lokalizacja: wschodnia Polska

#38

Post napisał: karoln » 20 wrz 2015, 19:49

Używa ktoś z z Was bądź używał ZW3D do projektowania form wtrryskowych? Jakieś opinie?
Druga sprawa, wie ktoś jak zablokować każdorazowe przeliczanie wszystkich operacji przez program? Jest to dosyć czasochłonne...


krzycho102
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3
Posty: 57
Rejestracja: 12 lip 2012, 15:37
Lokalizacja: Mazowieckie

#39

Post napisał: krzycho102 » 02 paź 2015, 15:22

rozumiem, że chodzi Ci o przeliczanie się operacji w cadzie tak? Kliknij prawym przyciskiem myszy w drzewie historii i wybierz 'Pokaż pasek zamrażania' - będziesz mógł sobie płynnie określać do której operacji w historii system ma 'pomijać' polecenia. A o formach to Ci nie powiem, bo ich nie robię.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ZW3D / ZWCAD”