ZWCAD i ZW3D - tania alternatywa dla AutoCad-a ?

ZWCAD
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3508
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#21

Post napisał: pitsa » 28 lip 2013, 21:42

Niestety cena zwcada nie jest amatorska.


"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Tagi:


Hrumque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 291
Rejestracja: 25 mar 2013, 19:15
Lokalizacja: Opole

#22

Post napisał: Hrumque » 28 lip 2013, 23:48

pitsa pisze:Niestety cena zwcada nie jest amatorska.
No właśnie nigdzie nie widzę ceny ZW3D (bo ten CAD+CAM nas chyba interesuje), ale sam ZWCAD ~2kzł, to nie tak źle.

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 547
Rejestracja: 10 cze 2011, 14:19
Lokalizacja: Lublin

#23

Post napisał: pascalPL » 29 lip 2013, 00:03

Przy ZW3D cena zależna jest od ilości osi w CAM i czegoś jeszcze. Ale tak od 10k trzeba liczyć.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3508
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#24

Post napisał: pitsa » 29 lip 2013, 00:13

Na wersjach poniżej 10kPLN niewiele się zdziała (np. blaszki nie wygniesz...).
Ceny: http://www.skynet.pl/category/zwcad
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Hrumque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 291
Rejestracja: 25 mar 2013, 19:15
Lokalizacja: Opole

#25

Post napisał: Hrumque » 29 lip 2013, 00:45

pitsa pisze:Na wersjach poniżej 10kPLN niewiele się zdziała (np. blaszki nie wygniesz...).
Ceny: http://www.skynet.pl/category/zwcad
Motyla noga :/ To co w zamian?

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3508
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#26

Post napisał: pitsa » 29 lip 2013, 07:24

Trzeba stosować pakiet kilku innych programów. Do płaskich spraw polecam CadStd http://www.cadstd.com/advanced.html za niecałe 40$ lub wersję okrojoną za free (trudniej z wymianą plików z innymi programami i brak przycinania). Prosty i rysuje się bardzo szybko i precyzyjnie (z klikania i z palca). Do 3D można wypróbować sobie Narocad.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


inżuler
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 06 sie 2013, 16:05
Lokalizacja: Śląsk

#27

Post napisał: inżuler » 06 sie 2013, 16:19

Warto umówić się na prezentacje przez neta i wszystko pokażą co za jaką cenę się dostaję, właśnie miałem taką i teraz wiem ile muszę odłożyć.
http://www.zw3d.com.pl/prezentacja-cad-cam

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 547
Rejestracja: 10 cze 2011, 14:19
Lokalizacja: Lublin

#28

Post napisał: pascalPL » 07 sie 2013, 14:34

inżuler pisze: teraz wiem ile muszę odłożyć.
To ile musisz dołożyć? i co za to dostaniesz? Może podziel się jak już jesteś na bieżąco.


PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 329
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#29

Post napisał: PiRo_man » 07 sie 2013, 15:17

Pracuję na tym oprogramowaniu. W robocie mamy wersję ZW3D Premium. Co do CAD'a, nie mogę narzekać, a nawet muszę powiedzieć, że dość dobrze pewne rzeczy porozwiązywali. Całkiem przyjemnie się modeluje. Natomiast jeśli chodzi o CAM, tu jest gorzej. Po pierwsze wygenerowanie ścieżki trwa dość długo (przykładowo przeliczenie wyfrezowania kieszeni w formie kuli zajmuje około 10 - 11 minut). Moim zdaniem dużo za długo, tym bardziej że nie jest to nic skomplikowanego. Co najgorsze, w kolejny wersjach od wersji 2011 (od tej wersji zaczęliśmy) zmiany w aktualizacjach nie polegają na przyspieszeniu przeliczania ścieżki narzędzia, tylko na zmianie interfejsu, który moim zdaniem coraz bardziej zaczyna przypominać Solid Works'a. Porównałem wersje 2012 oraz 2013. Na jednym modelu wykonałem dwie identyczne operacje na obu wersjach. Wygenerowałem dwie ścieżki na takich samych parametrach w obu przypadkach. Dość poważnie dał mi do myślenia wynik testu, otóż okazało się, że po przeliczeniu obu ścieżek w obu wersjach, między jedną a drugą była tylko sekunda różnicy w jednej z operacji. Czas drugiej operacji był identyczny, czyli można wywnioskować, że obie wersje mają ten sam algorytm wyznaczania i obliczania ścieżki narzędzia... Wygląda na to, że programiści ZWSoft nie biorą pod uwagę tego, że jeśli ich produkt będzie wyglądał jak produkt Dassauls Systemes, nie znaczy to, że będzie tak samo powszechny i popularny, no i oczywiście dobry...


Hrumque
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 291
Rejestracja: 25 mar 2013, 19:15
Lokalizacja: Opole

#30

Post napisał: Hrumque » 12 sie 2013, 01:21

PiRo_man pisze:Pracuję na tym oprogramowaniu. W robocie mamy wersję ZW3D Premium. Co do CAD'a, nie mogę narzekać, a nawet muszę powiedzieć, że dość dobrze pewne rzeczy porozwiązywali. Całkiem przyjemnie się modeluje. Natomiast jeśli chodzi o CAM, tu jest gorzej. Po pierwsze wygenerowanie ścieżki trwa dość długo (przykładowo przeliczenie wyfrezowania kieszeni w formie kuli zajmuje około 10 - 11 minut).(... )
Wygląda na to, że programiści ZWSoft nie biorą pod uwagę tego, że jeśli ich produkt będzie wyglądał jak produkt Dassauls Systemes, nie znaczy to, że będzie tak samo powszechny i popularny, no i oczywiście dobry...
No toś mnie zmartwił.
Przyjrzałem się mocno pobieżnie, zobaczyłem, że coś tam da się zrobić i to nawet działa, wcześniejsze opinie (oraz o ZWcad ogólnie) były dobre, więc już chciałem pisać kartonik p.t. "zbieram na ZW3D" i iść pod kościół/dworzec, ale jeśli jest tak jak mówisz...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ZW3D / ZWCAD”