Zasilacz do frezarki CNC

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
nelik1987
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 196
Rejestracja: 15 sty 2006, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Zasilacz do frezarki CNC

#1

Post napisał: nelik1987 » 26 sie 2011, 15:00

Obrazek
Prezentowany zasilacz projektowany był z myślą wykorzystania go do zasilania silników krokowych w frezarce sterowanej komputerowo. Urządzenie składa się z układu start stop z sygnalizacją, soft-startu transformatora, zasilacza niestabilizowanego i stabilizowanego o napięciu wyjściowym 12V i obciążalności prądowej 1A. Zasilacz został wyposażony w szereg zabezpieczeń jak i układ rozładowania znacznej pojemności po wyłączeniu napięcia zasilania.

Dokładny opis schematy wzory płytek znajdziecie na stronie autora www.mikrokontrolery.org
KLIK ->> pełny opis projektu

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek


Zapraszam na moją stronę:

www.MIKROKONTROLERY.org

Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3470
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Zasilacz do frezarki CNC

#2

Post napisał: pitsa » 13 sty 2012, 20:52

Od paru godzin szukam po różnych świstakach i stronach z akcesoriami cnc zasilacza prostego i jednocześnie profesjonalnego w sam raz dla amatora i znalazłem ten projekt:

http://www.mikrokontrolery.org/projekty ... ezarki-cnc

Bardzo podoba mi się sposób jego wykonania. Dziwne, że nikt nie zwrócił uwagi na twój projekt.

Gdyby go ubrać w zgrabną obudowę byłoby coś nowego i funkcjonalnego w świecie cnc. :)

Czy można zamówić u ciebie wykonanie tego zasilacza z "drobną" zmianą - potrzebuję jeszcze dodatkowo 5V?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Awatar użytkownika

Autor tematu
nelik1987
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 196
Rejestracja: 15 sty 2006, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

#3

Post napisał: nelik1987 » 14 sty 2012, 08:19

Niestety nie produkuję tych zasilaczy wykonałem jeden na własne potrzeby, na stronie www.mikrokontrolery.org umieściłem wszystkie niezbędne schematy i pliki do programu Eagle, także można go wykonać samemu i o to właśnie chodzi :)
Zapraszam na moją stronę:

www.MIKROKONTROLERY.org

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1302
Rejestracja: 10 gru 2006, 00:22
Lokalizacja: NISKO

#4

Post napisał: KAJOS » 14 sty 2012, 08:38

Fajnie jakby jewszcze mozna było kupic gotowe plytki dla takich leniwców jak ja :)
Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
nelik1987
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 196
Rejestracja: 15 sty 2006, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

#5

Post napisał: nelik1987 » 14 sty 2012, 08:40

Jeżeli więcej osób było by zainteresowanych mogę zamówić płytki w większej ilości w zaprzyjaźnionej firmie.
Zapraszam na moją stronę:

www.MIKROKONTROLERY.org

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1418
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:18
Lokalizacja: okolice

#6

Post napisał: dudis69 » 14 sty 2012, 11:13

pitsa pisze:Dziwne, że nikt nie zwrócił uwagi na twój projekt.
Chyba każdy go już oglądał kto był zainteresowany dobrze wykonanym projektem zasilacza, i dawno już odwiedził http://www.mikrokontroler...do-frezarki-cnc .
Zresztą pitsa, ten projekt jest równie dobrze wyeksponowany na elektrodzie, już jakiś czasu. Chyba przespałeś kolego premierę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
nelik1987, swoją drogą świetna i bardzo pomocna stronka. Gratulule
Pozdrawiam Sławek


Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3470
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#7

Post napisał: pitsa » 14 sty 2012, 12:28

Link do elektrody

Wiele rzeczy można zrobić samemu gdy jest na to czas. :-)
Ja ten zasilacz widzę wśród gotowych zasilaczy w zgrabnej obudowie, na przykład w tym sklepie.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1418
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:18
Lokalizacja: okolice

#8

Post napisał: dudis69 » 14 sty 2012, 15:04

pitsa pisze:Ja ten zasilacz widzę wśród gotowych zasilaczy w zgrabnej obudowie, na przykład w tym sklepie.
*No to do kolegi nelik1987 po prawa autorskie i do dzieła.
* Tiaaa..., po 230,-(netto) :mrgreen:
* brakuje drugiego mostka dla trafa 2*sec.
* brak stab. +5V
* brak trafa 230/12V na pcb
* za mało jest wyjść prądowych
* jest opcja dodatkowych pojemności.
* niskie napięcie, max powinno być pow 100V
* między innymi dlatego ciężko Ci będzie go ładnie zamknąć w zgrabną obudowę.
A tym bardziej sprzedać, żeby wszyscy byli zadowoleni
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 16:23 przez dudis69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Sławek


Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3470
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#9

Post napisał: pitsa » 14 sty 2012, 15:38

Myślałem o obudowie dostosowanej do potrzeb kitów CNC, prostych jak stary zestaw elektroniczny z Kalejdoskopu Techniki - zamiast płaskiej skrzynki - modułową pionową kolumnę - toroid, zasilacz, sterowniki, panel strowania. Początek widać tutaj:

Obrazek

- zasilacz na toroidzie. :-)
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Awatar użytkownika

Autor tematu
nelik1987
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 196
Rejestracja: 15 sty 2006, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

#10

Post napisał: nelik1987 » 14 sty 2012, 15:41

Jeżeli projektowałbym zasilacz do produkcji masowej to kilka rzeczy bym zmienił na przykład rodzaj mostka prostowniczego (inne wyprowadzenia), inne gniazda bezpieczników itp. Inaczej również poukładał bym wyjścia tak by wszytskie znalazły się z jednej strony. Projekt był wykonywany dla mnie i po to by zachęcić innych do własnego wykonywania zasilaczy CNC.
Co do mostka prostowniczego w części 12V jest on zamontowany.

[ Dodano: 2012-01-14, 15:43 ]
pitsa pisze:Myślałem o obudowie dostosowanej do potrzeb kitów CNC, prostych jak stary zestaw elektroniczny z Kalejdoskopu Techniki - zamiast płaskiej skrzynki - modułową pionową kolumnę - toroid, zasilacz, sterowniki, panel strowania. Początek widać tutaj:



- zasilacz na toroidzie. :-)
Szczerze mówiąc położyłem płytkę na transformatorze po to by podłączyć przewody i sprawdzić działanie zasilacza, w ostatecznej postaci transformator będzie zamontowany koło zasilacza w jednej obudowie.
Zapraszam na moją stronę:

www.MIKROKONTROLERY.org

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”