O..., koledzy trochę w dyskusji mnie ominęło.
pitsa pisze:Czy byłyby z tego jakaś korzyść żeby było złącze skręcane?
Kiedy masz np: trafo o pokaźnym amperażu, wtedy wtórne jest nawinięte kilkoma drutami jednocześnie i za cholerę nie będziesz w stanie tego podłączyć do zwykłego złącza. Chyba że przyjmie 4-5mm2, ale to straszna krowa będzie wielkości przekaźnika.
pitsa pisze:Można jednak zaplanować zastosowanie transformatorów z dwoma wyjściami wtórnymi
pitsa, trzeba, na tym polega uniwersalność.
Wtedy każdy będzie zadowolony, i ten co nabył świeżego toroida 1*sec za chorą kasę, i ten co odziedziczył po babci trafo 2*sec
Przykład tego zestawu ster. ze str. lubuskiej, zwróciłeś uwagę że koleś dał trafo 450 bez soft statru, chyba że M542 na już wbudowany....
Nie wracam już do poprzedniej strony, co by nie mieszać.
Pamiętasz może sterowniki by
soki, chyba jakiś czas je produkował, dorobił do nich zasilacz i wszystko było w bloku jedno pod drugim na takich wyższych dystansach, albo pod szynę DIN, (qrcze skleroza mnie dopadła ), wystartował z tym na ....drogo. Naprawdę fajnie się prezentowało jako całość
pitsa, masz rację na płytce wszystko powinno być, jak komuś nie potrzeba to nie lutuje i wstawia zworę, tak jak pisałem o kondensatorach lutowanych parami.
nelik1987 jeżeli chodzi o złącza prądowe wyjściowe to racja muszą obsługiwać nawet spore prądy, więc raczej w rastrze 5mm. Powiedz czemu (oprócz kasy oczywiście ) wszyscy uparcie się trzymają bezpieczników szklanych, przecież zabierają dużo miejsca.
Widzisz
pitsa jak ożywiłeś temat, a teraz
nelik1987 ma ból głowy, zamiast się zająć swoimi sprawami
W każdym razie uczę się pilnie obsługi eagla, kiedyś płytki rysowałem sobie w paint wordzie i też dawało radę, jak byś nie namieszał
, to byłem nastawiony na wykonanie rozbudowanej wersji projektu
nelik1987
Mój prosty zasilacz do cnc z przed ponad roku wielkości 4 paczek zapałek... i działa.
Przygotowane do realizacji stab.+5 i 12V testowany, zasilacz z soft startem już pod pcb
Sorki za taki mały of, ale żeby nie było że nic nie robiłem, i tylko czekam jak sęp z założonymi rękami