Zasilacz do frezarki CNC

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3470
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#21

Post napisał: pitsa » 15 sty 2012, 23:35

nelik1987 pisze: lepsze są złącza windowe
O! Nie wiedziałem, że tak ładnie się nazywają. :-)

W projekcie zaplanowanie przykręcenia przewodów wtórnych z transformatora jest ok. To się musi wyraźnie odróżniać od reszty.
Można jednak zaplanować zastosowanie transformatorów z dwoma wyjściami wtórnymi (jak sugerował dudis69) - i wtedy mogą być złącza skręcane. Podraża to zasilacz o o 2-3zł za toroid plus cena za złącze podwójne. Czy byłyby z tego jakaś korzyść żeby było złącze skręcane?

Biorąc pod uwagę, że projekt jest open-source to można sobie wyobrazić, że ktoś może zaoszczędzić na wszystkich złączach i po prostu przylutować przewody bezpośrednio lub wybrać nieco złącze blaszkowe zamiast windowego. Standard windy, Opcja - brak "standardu" i lutowanie. :-)


"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Tagi:

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1418
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:18
Lokalizacja: okolice

#22

Post napisał: dudis69 » 16 sty 2012, 00:49

O..., koledzy trochę w dyskusji mnie ominęło. :oops:
pitsa pisze:Czy byłyby z tego jakaś korzyść żeby było złącze skręcane?
Kiedy masz np: trafo o pokaźnym amperażu, wtedy wtórne jest nawinięte kilkoma drutami jednocześnie i za cholerę nie będziesz w stanie tego podłączyć do zwykłego złącza. Chyba że przyjmie 4-5mm2, ale to straszna krowa będzie wielkości przekaźnika.
pitsa pisze:Można jednak zaplanować zastosowanie transformatorów z dwoma wyjściami wtórnymi
pitsa, trzeba, na tym polega uniwersalność.
Wtedy każdy będzie zadowolony, i ten co nabył świeżego toroida 1*sec za chorą kasę, i ten co odziedziczył po babci trafo 2*sec
Przykład tego zestawu ster. ze str. lubuskiej, zwróciłeś uwagę że koleś dał trafo 450 bez soft statru, chyba że M542 na już wbudowany....
Nie wracam już do poprzedniej strony, co by nie mieszać.
Pamiętasz może sterowniki by soki, chyba jakiś czas je produkował, dorobił do nich zasilacz i wszystko było w bloku jedno pod drugim na takich wyższych dystansach, albo pod szynę DIN, (qrcze skleroza mnie dopadła ), wystartował z tym na ....drogo. Naprawdę fajnie się prezentowało jako całość
pitsa, masz rację na płytce wszystko powinno być, jak komuś nie potrzeba to nie lutuje i wstawia zworę, tak jak pisałem o kondensatorach lutowanych parami.
nelik1987 jeżeli chodzi o złącza prądowe wyjściowe to racja muszą obsługiwać nawet spore prądy, więc raczej w rastrze 5mm. Powiedz czemu (oprócz kasy oczywiście ) wszyscy uparcie się trzymają bezpieczników szklanych, przecież zabierają dużo miejsca.
Widzisz pitsa jak ożywiłeś temat, a teraz nelik1987 ma ból głowy, zamiast się zająć swoimi sprawami :mrgreen:
W każdym razie uczę się pilnie obsługi eagla, kiedyś płytki rysowałem sobie w paint wordzie i też dawało radę, jak byś nie namieszał :wink:, to byłem nastawiony na wykonanie rozbudowanej wersji projektu nelik1987
Mój prosty zasilacz do cnc z przed ponad roku wielkości 4 paczek zapałek... i działa.
Przygotowane do realizacji stab.+5 i 12V testowany, zasilacz z soft startem już pod pcb:wink:



Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sorki za taki mały of, ale żeby nie było że nic nie robiłem, i tylko czekam jak sęp z założonymi rękami :cool:
Pozdrawiam Sławek


Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Posty: 3470
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#23

Post napisał: pitsa » 16 sty 2012, 23:23

Sterownik 4 osiowy konstrukcji soki: https://www.cnc.info.pl/topics12/prosty ... t28106.htm

Zdjęcia z elektrody, wcześniejszej konstrukcji by soki (ciekawostka):

Obrazek

Obrazek

Wklejam jako przykład zastosowania radiatorów jako konstrukcji nośnych do sterowników w nawiązaniu do tematu "rozstawu otworów".
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Dagome
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 197
Rejestracja: 10 lis 2011, 16:03
Lokalizacja: Jeżograd

#24

Post napisał: Dagome » 17 sty 2012, 17:45

Witam,

Chciałbym zrobić sobie taki zasilacz tylko do 24V trafa czy oprócz przyłączenia wcześniej wymienionego transformatora trzeba przeprowadzić inne modyfikacje?

Czy można podłączyć trafo większej mocy by mieć zapas na przyszłość gdybym dodał czwartą oś, finansowo te 20VA to tylko kilka złotych.

PS. Gdzie można zdobyć taką perforowaną blachę?
Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1418
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:18
Lokalizacja: okolice

#25

Post napisał: dudis69 » 17 sty 2012, 19:57

Podłączasz trafo sec 24V i śmigasz :wink:
Dla większych prądów wypadało by wymienić przekaźnik na 24V16A + zenerka 24V jak pisałem wcześniej.
Dagome pisze:Gdzie można zdobyć taką perforowaną blachę?
Praktycznie jest wszędzie, niestety jest dosyć droga i w arkuszach ok 1m2
Pozdrawiam Sławek



Dagome
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 197
Rejestracja: 10 lis 2011, 16:03
Lokalizacja: Jeżograd

#26

Post napisał: Dagome » 17 sty 2012, 20:18

Jak dam trafo 24V to dostane na wyjściu te ~34V?

I nadal się pytam czy można dać mocniejsze trafo na zapas?


PS. Jak w końcu zbuduje swój ploterek to kupie arkusz cienkiej blachy aluminiowej i karze powywiercać otworki, potem pomierzę suwmiarką krawędzie miedzy otworkami, to od razu sprawdzi się czy geometria została zachowana :mrgreen: .
Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6892
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#27

Post napisał: pukury » 17 sty 2012, 20:21

witam.
jak to - .. Praktycznie jest wszędzie .. :shock:
patrzyłem u siebie pod szafą i łóżkiem i nie ma !
gdzie więc jest ??
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10
Posty: 1418
Rejestracja: 15 lis 2010, 20:18
Lokalizacja: okolice

#28

Post napisał: dudis69 » 17 sty 2012, 21:05

pukury pisze: Praktycznie jest wszędzie

Miałem na myśli w twojej okolicy, bo tu u mnie to pustynia panie. :mrgreen:
http://perforacja.eu/?p=p_1&sName=blachy-perforowane
http://www.amir-feder.com/
http://www.cylex.pl/krak%C3%B3w/blacha+perforowana.html
pukury pisze:patrzyłem u siebie pod szafą i łóżkiem i nie ma !
....święta niedawno były, może zapomniałeś już że sprzątałeś :wink:
Dagome pisze:I nadal się pytam czy można dać mocniejsze trafo na zapas
Tak, jak masz 50VA to daj 100VA. I masz zapas na parę lat :mrgreen:
Dagome pisze:Jak dam trafo 24V to dostane na wyjściu te ~34V?
Tak - 32,43V
Pozdrawiam Sławek


Awatar użytkownika

Autor tematu
nelik1987
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 196
Rejestracja: 15 sty 2006, 21:41
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

#29

Post napisał: nelik1987 » 17 sty 2012, 21:17

dudis69 pisze:Podłączasz trafo sec 24V i śmigasz :wink:
Dla większych prądów wypadało by wymienić przekaźnik na 24V16A + zenerka 24V jak pisałem wcześniej.
Dagome pisze:Gdzie można zdobyć taką perforowaną blachę?
Praktycznie jest wszędzie, niestety jest dosyć droga i w arkuszach ok 1m2
Nie trzeba zmieniać przekaźnika bo tam płyną znacznie mniejsze prądy niż 8A więc po co 16A??
Zapraszam na moją stronę:

www.MIKROKONTROLERY.org


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6892
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#30

Post napisał: pukury » 17 sty 2012, 21:19

witam.
oczywiście żartowałem - jak zwykle w sposób żenujący :oops:
jak by ktoś z kol. bardzo chciał to mogę kupić i wysłać .
co prawda - niechętnie ( nie lubię poczty ) ale jak trzeba to trudno .
czasami jest tak że w okolicy czegoś nie ma , to przecież zawsze można pomóc .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”