WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 94
Posty: 189
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#631

Post napisał: bartekn86 » 26 kwie 2020, 15:49

czy jest możliwość wyrzucenia częstotliwości mistu gdzie indziej niz w plc ? podczas obróbki pasowało by mieć kontrolę nad tym



Tagi:


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 94
Posty: 189
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#632

Post napisał: bartekn86 » 26 kwie 2020, 20:08

Czy jest dostępny jakiś oficjalny postprocek który umożliwiał by użycie jakiegoś poważniejszego cama z piko ? edgecam ?


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 94
Posty: 189
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#633

Post napisał: bartekn86 » 29 kwie 2020, 18:31

Czy jest możliwość wydłużenia czasu timerów w plc ? chcąć podtrzymać chłodzenie cieczą wrzecziona po jego zatrzymaniu 65sek to trochę mało
Dzięki
B.


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 94
Posty: 189
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#634

Post napisał: bartekn86 » 06 maja 2020, 21:59

Może ktoś zweryfikować czy przy używaniu czujników limit i ustawienie wysokości przejazdowej osi Z powyżej limit max wywala estopa ?


Triaczek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 23
Posty: 25
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#635

Post napisał: Triaczek » 29 cze 2020, 13:11

Ja odnośnie wersji 5.0.0. Tylko ja mam problem z zaznaczanie obiektów w cam-ie, bo u mnie prostokąt zaznaczania, program rysuje pomiędzy stołem a materiałem. Można zaznaczyć obiekty ale nie widzę co dokładnie zaznaczam. Dopiero jak w nowym oknie widoku, zjadę do max przeźroczystość materiału widać w cam-ie zaznaczanie.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 145
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#636

Post napisał: RobWan » 29 cze 2020, 13:45

Triaczek pisze:Tylko ja mam problem

Nie. Faktycznie materiał przesłania.
A tak przy okazji, to nie wygodniej w CAD-zie wrysować sobie materiał?

Robert


Triaczek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 23
Posty: 25
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#637

Post napisał: Triaczek » 30 cze 2020, 12:05

RobWan pisze: wygodniej w CAD-zie wrysować sobie materiał?

Może łatwiej ale to będzie tylko prostokąt a tu masz programowo określone atrybuty z możliwością kolorystycznego odróżnienia go od stołu.
W nowej wersji bardziej przeszkadzają mi linie G0 jako ciągłe. Starsza wersja z przerywanymi liniami tworzyła bardziej przejrzysty projekt.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 145
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#638

Post napisał: RobWan » 30 cze 2020, 12:31

Triaczek pisze:Może łatwiej ale to będzie tylko prostokąt a tu masz programowo określone atrybuty z możliwością kolorystycznego odróżnienia go od stołu

Zależy co się robi na CNC.
Te dwa kształty (prostokąt i okrąg) ubogie. W Cad-zie mamy więcej możliwości, aby na materiale rozmieścić elementy, można zaznaczyć skazy na materiale, dziwne kształty materiału, ustwić od razu matriał z elementami do fizycznych punktów bazowych w maszynie.
Triaczek pisze:W nowej wersji bardziej przeszkadzają mi linie G0 jako ciągłe.

Trochę szkoda, no i w CAM-ie pozostały.


Robert


Triaczek
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 23
Posty: 25
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#639

Post napisał: Triaczek » 01 lip 2020, 08:31

Masz racje. pewnie zbyt krótko pracuje na frezarce by trafił mi się dziwny kształt materiału. Co do rozmieszczania elementów to jak nie ma się stołu z podciśnieniem, potrzeba dobrze przemyśleć jak ułożyć i gdzie rozpocząć obróbkę każdego detalu by podczas obróbki nie fruwały. Żaden Cad za nas tego nie zrobi a jak się potrafi przewidzieć następstwa to samo układanie gotowych detali czy ich nesting w CAM nie sprawia żadnych trudności. Nie chcę powiedzieć że CAM jest idealny ale może dużo, a tutaj jest miejsce by pisać co jeszcze byłoby potrzebne.


Jedną z bolączek CAM jest dla mnie szybka poprawa średnicy otworu. Jak radzicie sobie gdy potrzeba np. w gotowym detalu powiększyć jeden otwór, ja jakoś nie widzę jak to szybko zrobić.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 145
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#640

Post napisał: RobWan » 01 lip 2020, 09:45

Triaczek pisze:Żaden Cad za nas tego nie zrobi

Nie ma robić automatycznie, ma służyć do wygodnego ułożenia wszystkiego na ekranie. Ale jednemu to pomoże a drugiemu niepotrzebnie czas zabierze. Zależy co się obrabia.
Ja w CAM-ie mam wrysowany stół maszyny (wraz z kostkami stołu podciśnieniowego), fizyczne wysuwane ograniczniki bazowe, ściany pomieszczenia i inną maszynę, aby duży element przymierzyć na ekranie i zaplanować jak go wcisnąć, aby się zmieścił.

Triaczek pisze:Jak radzicie sobie gdy potrzeba np. w gotowym detalu powiększyć jeden otwór, ja jakoś nie widzę jak to szybko zrobić.

Jeden otwór z wielu w tej samej ścieżce? To zaznaczam okrąg i w jego parametrach zmieniam średnicę.
Jak jeden otwór w jednej ścieżce to przez naddatek.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”