WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 134
Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu
czy jest możliwość wyrzucenia częstotliwości mistu gdzie indziej niz w plc ? podczas obróbki pasowało by mieć kontrolę nad tym
Tagi:
-
Czy jest dostępny jakiś oficjalny postprocek który umożliwiał by użycie jakiegoś poważniejszego cama z piko ? edgecam ?
-
Czy jest możliwość wydłużenia czasu timerów w plc ? chcąć podtrzymać chłodzenie cieczą wrzecziona po jego zatrzymaniu 65sek to trochę mało
Dzięki
B.
Dzięki
B.
-
Może ktoś zweryfikować czy przy używaniu czujników limit i ustawienie wysokości przejazdowej osi Z powyżej limit max wywala estopa ?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 34
Ja odnośnie wersji 5.0.0. Tylko ja mam problem z zaznaczanie obiektów w cam-ie, bo u mnie prostokąt zaznaczania, program rysuje pomiędzy stołem a materiałem. Można zaznaczyć obiekty ale nie widzę co dokładnie zaznaczam. Dopiero jak w nowym oknie widoku, zjadę do max przeźroczystość materiału widać w cam-ie zaznaczanie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 148
- Kontakt:
Triaczek pisze:Tylko ja mam problem
Nie. Faktycznie materiał przesłania.
A tak przy okazji, to nie wygodniej w CAD-zie wrysować sobie materiał?
Robert
-
RobWan pisze: wygodniej w CAD-zie wrysować sobie materiał?
Może łatwiej ale to będzie tylko prostokąt a tu masz programowo określone atrybuty z możliwością kolorystycznego odróżnienia go od stołu.
W nowej wersji bardziej przeszkadzają mi linie G0 jako ciągłe. Starsza wersja z przerywanymi liniami tworzyła bardziej przejrzysty projekt.
-
- Kontakt:
Triaczek pisze:Może łatwiej ale to będzie tylko prostokąt a tu masz programowo określone atrybuty z możliwością kolorystycznego odróżnienia go od stołu
Zależy co się robi na CNC.
Te dwa kształty (prostokąt i okrąg) ubogie. W Cad-zie mamy więcej możliwości, aby na materiale rozmieścić elementy, można zaznaczyć skazy na materiale, dziwne kształty materiału, ustwić od razu matriał z elementami do fizycznych punktów bazowych w maszynie.
Triaczek pisze:W nowej wersji bardziej przeszkadzają mi linie G0 jako ciągłe.
Trochę szkoda, no i w CAM-ie pozostały.
Robert
-
Masz racje. pewnie zbyt krótko pracuje na frezarce by trafił mi się dziwny kształt materiału. Co do rozmieszczania elementów to jak nie ma się stołu z podciśnieniem, potrzeba dobrze przemyśleć jak ułożyć i gdzie rozpocząć obróbkę każdego detalu by podczas obróbki nie fruwały. Żaden Cad za nas tego nie zrobi a jak się potrafi przewidzieć następstwa to samo układanie gotowych detali czy ich nesting w CAM nie sprawia żadnych trudności. Nie chcę powiedzieć że CAM jest idealny ale może dużo, a tutaj jest miejsce by pisać co jeszcze byłoby potrzebne.
Jedną z bolączek CAM jest dla mnie szybka poprawa średnicy otworu. Jak radzicie sobie gdy potrzeba np. w gotowym detalu powiększyć jeden otwór, ja jakoś nie widzę jak to szybko zrobić.
Jedną z bolączek CAM jest dla mnie szybka poprawa średnicy otworu. Jak radzicie sobie gdy potrzeba np. w gotowym detalu powiększyć jeden otwór, ja jakoś nie widzę jak to szybko zrobić.
-
- Kontakt:
Triaczek pisze:Żaden Cad za nas tego nie zrobi
Nie ma robić automatycznie, ma służyć do wygodnego ułożenia wszystkiego na ekranie. Ale jednemu to pomoże a drugiemu niepotrzebnie czas zabierze. Zależy co się obrabia.
Ja w CAM-ie mam wrysowany stół maszyny (wraz z kostkami stołu podciśnieniowego), fizyczne wysuwane ograniczniki bazowe, ściany pomieszczenia i inną maszynę, aby duży element przymierzyć na ekranie i zaplanować jak go wcisnąć, aby się zmieścił.
Triaczek pisze:Jak radzicie sobie gdy potrzeba np. w gotowym detalu powiększyć jeden otwór, ja jakoś nie widzę jak to szybko zrobić.
Jeden otwór z wielu w tej samej ścieżce? To zaznaczam okrąg i w jego parametrach zmieniam średnicę.
Jak jeden otwór w jednej ścieżce to przez naddatek.
Robert