WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

potek74
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 67
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#651

Post napisał: potek74 » 07 lis 2020, 09:03

bartekn86 jak dobre kable to się od razu się nie uszkodzą.A dobrze gdyby każdy miał wybór w zależności od tego co robi, jak chcę zerwać maszynę.
Pozdrowienia.



Tagi:


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 98
Posty: 243
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#652

Post napisał: bartekn86 » 07 lis 2020, 12:23

a ja bym poszedł inaczej, obsługa glowicy pomiarowej takiej np na 3 baryłkach z jednym przewodem NC zrobić do niej jakiś okienkowy interfejs, a budowa samej glowicy nie wydaje sie jakoś fest skomplikowana. nie trzeba by zakladać jakichś dziwnych blaszek na material, można by mierzyć w zasadzie wsio niezaleznie od tego czy to przewodzi prąd czy nie


Triaczek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 27
Posty: 30
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#653

Post napisał: Triaczek » 21 lis 2020, 00:17

Kilka spostrzeżeń do 5.1.0. Generalnie bardzo się cieszę że zostały wprowadzone w życie wcześniejsze uwagi, naprawdę ułatwiają pracę.

Zauważyłem że przestał działać skrót klawiszowy przy zaznaczaniu zakresu elementów z wykorzystaniem klawisza Shift na liście CAM.

Jakiś czas temu prosiłem o wprowadzenie dodatkowych możliwości dla nesting i od wersji 4.5.0 mamy możliwość „uwzględniania wyłączonych procesów”. Niestety ostatnio narobiłem sobie przez to szkód, częściowo przez nieuwagę, ale gównie przez to że na ekranie CAM-u, nie są nanoszone zmiany rozmieszczenia detali po wyłączeniu procesu mającego wpływ na rozmieszczanie.

Jeszcze może ponowie apel o powrót do linii kreskowej dla G0 i uwidocznienie punktów wejść na ekranie głównym.


sebasbox
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 96
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#654

Post napisał: sebasbox » 13 gru 2020, 16:18

Troche juz powiedziałem przy 5.1 i mam następujące uwagi...do rozważenia.
1) przyciski połącz i uruchom powinny byc w jednej zakladce. Nie bardzo rozumiem po co tworzyc dla nich oddzielne zakładki skoro i tak poza nimi nie ma nic innego w tych zakładkach a obydwa wymagaja klikniecia przy uruchomieniu, a wymaga to przelaczenia sie pomiędzy zakladkami (tak wiem ze mozna nawiazac polaczenie tab). Dodatkowo dorzucił bym do nich przyciski jazdy referencyjnej i pomiar narzedzia.
Dzięki temu co powyżej udałoby sie pozbyc dwóch zakładek a program byłby przyjemniejszy w obsłudze.
2) brakuje przycisku stop który byłby cały czas widoczny. Generalnie funkcje dodatkowe takie jak mdi czy punkty parkowania moga byc w oddzielnych zakładkach ale wszystkie podstawowe przyciski powinny byc na ekranie glownym cały czas widoczne.
3) kolorystykę częściowo mozna pozmieniac ale nie wszystko. Obramowki przyciskow sa za grube przez to wygladaja mało Profi. Ich kolorystyka szczegolnie tych na prawej belce też nie jest za ładna. Dobrze byłoby albo udać możliwość zmiany albo wrócić do tej z wersji 5.0 jako standardowej.
4) wogole fajną sprawą byłaby możliwość aranżacji okienek, przesuwania belek itd.
5) na głównym pod przyciskiem pompa (pod którym u mnie np jest mgla) przydałby sie dodatkowy do którego można byłoby przypisać chłodzenie chlodziwem z zasobnika.


jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 250
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#655

Post napisał: jacek38 » 13 gru 2020, 23:15

Witam - zapytam nie śmiało a na tokarkę będzie wersja?
pozdrawiam Jacek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”