WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

potek74
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 73
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#651

Post napisał: potek74 » 07 lis 2020, 09:03

bartekn86 jak dobre kable to się od razu się nie uszkodzą.A dobrze gdyby każdy miał wybór w zależności od tego co robi, jak chcę zerwać maszynę.
Pozdrowienia.



Tagi:


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 100
Posty: 310
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#652

Post napisał: bartekn86 » 07 lis 2020, 12:23

a ja bym poszedł inaczej, obsługa glowicy pomiarowej takiej np na 3 baryłkach z jednym przewodem NC zrobić do niej jakiś okienkowy interfejs, a budowa samej glowicy nie wydaje sie jakoś fest skomplikowana. nie trzeba by zakladać jakichś dziwnych blaszek na material, można by mierzyć w zasadzie wsio niezaleznie od tego czy to przewodzi prąd czy nie


Triaczek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 32
Posty: 35
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#653

Post napisał: Triaczek » 21 lis 2020, 00:17

Kilka spostrzeżeń do 5.1.0. Generalnie bardzo się cieszę że zostały wprowadzone w życie wcześniejsze uwagi, naprawdę ułatwiają pracę.

Zauważyłem że przestał działać skrót klawiszowy przy zaznaczaniu zakresu elementów z wykorzystaniem klawisza Shift na liście CAM.

Jakiś czas temu prosiłem o wprowadzenie dodatkowych możliwości dla nesting i od wersji 4.5.0 mamy możliwość „uwzględniania wyłączonych procesów”. Niestety ostatnio narobiłem sobie przez to szkód, częściowo przez nieuwagę, ale gównie przez to że na ekranie CAM-u, nie są nanoszone zmiany rozmieszczenia detali po wyłączeniu procesu mającego wpływ na rozmieszczanie.

Jeszcze może ponowie apel o powrót do linii kreskowej dla G0 i uwidocznienie punktów wejść na ekranie głównym.


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 111
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#654

Post napisał: sebasbox » 13 gru 2020, 16:18

Troche juz powiedziałem przy 5.1 i mam następujące uwagi...do rozważenia.
1) przyciski połącz i uruchom powinny byc w jednej zakladce. Nie bardzo rozumiem po co tworzyc dla nich oddzielne zakładki skoro i tak poza nimi nie ma nic innego w tych zakładkach a obydwa wymagaja klikniecia przy uruchomieniu, a wymaga to przelaczenia sie pomiędzy zakladkami (tak wiem ze mozna nawiazac polaczenie tab). Dodatkowo dorzucił bym do nich przyciski jazdy referencyjnej i pomiar narzedzia.
Dzięki temu co powyżej udałoby sie pozbyc dwóch zakładek a program byłby przyjemniejszy w obsłudze.
2) brakuje przycisku stop który byłby cały czas widoczny. Generalnie funkcje dodatkowe takie jak mdi czy punkty parkowania moga byc w oddzielnych zakładkach ale wszystkie podstawowe przyciski powinny byc na ekranie glownym cały czas widoczne.
3) kolorystykę częściowo mozna pozmieniac ale nie wszystko. Obramowki przyciskow sa za grube przez to wygladaja mało Profi. Ich kolorystyka szczegolnie tych na prawej belce też nie jest za ładna. Dobrze byłoby albo udać możliwość zmiany albo wrócić do tej z wersji 5.0 jako standardowej.
4) wogole fajną sprawą byłaby możliwość aranżacji okienek, przesuwania belek itd.
5) na głównym pod przyciskiem pompa (pod którym u mnie np jest mgla) przydałby sie dodatkowy do którego można byłoby przypisać chłodzenie chlodziwem z zasobnika.


jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 252
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#655

Post napisał: jacek38 » 13 gru 2020, 23:15

Witam - zapytam nie śmiało a na tokarkę będzie wersja?
pozdrawiam Jacek.


Triaczek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 32
Posty: 35
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#656

Post napisał: Triaczek » 29 sty 2021, 07:56

Jeszcze jedno spostrzeżenie. Podczas zapisywania nieukończonej pracy program nie pamięta wykonanych już linni g-kodu. Czasami wracam do nieukończonego arkusza i taki wpis byłby przydatny.


Triaczek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 32
Posty: 35
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#657

Post napisał: Triaczek » 07 mar 2021, 19:16

Została wprowadzona zmiana w 5.2.0 polegająca na wprowadzaniu narzędzia w punkt zatrzymania po pauzie a nie na początek ostatniego wektora. Proszę kolegów by zwrócili uwagę na zachowanie swoich maszyn w czasie zejścia Z, bo u mnie już kilka razy po jej zejściu, inna oś przesunęła się o kilka milimetrów i z takim przesunięciem kontynuuje pracę. Na poprzednich wersjach nigdy mi się tak się nie zdarzyło. Czy ktoś zauważył u siebie taką anomalię?

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 58
Posty: 595
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#658

Post napisał: cosimo » 07 mar 2021, 20:57

Została wprowadzona zmiana w 5.2.0 polegająca na wprowadzaniu narzędzia w punkt zatrzymania po pauzie...
Tak, jest takie coś. Jutro aktualizacja.

Awatar użytkownika

Bogu 40
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 10
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#659

Post napisał: Bogu 40 » 08 mar 2021, 08:09

Mam podobną anomalię tylko że przesunięcia są około 0,4mm w osi Y X trudno je namierzyć podejrzewałem krańcówki przekłamują bo po wyłączeniu maszyny i ponownym włączeniu wspominane osie już przesuwały się o -0,4mm. Nie wiem z czego to wynika trzeba poczekać na poprawkę .


Triaczek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 32
Posty: 35
Rejestracja: 14 lut 2019, 17:09

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#660

Post napisał: Triaczek » 08 mar 2021, 11:10

No to super. Przypomnę się jeszcze z problemem w nestingu. Dwa przestawione obiekty, każdy ma swoją ścieżkę jako całość jest poddany nestingowi. Taki proces działa idealnie tak z odstępami relatywnymi jak i absolutnymi. Teraz wyłączam jedną ścieżkę i przy odstępach absolutnych, tak jak to być powinno nic się nie zmienia w odstępach. Ale przy relatywnych, CAM powinien uwzględnić wyłączoną ścieżkę i przestawić odstępy, niestety na ekranie CAM tego nie widać, choć po przejściu do Piko obiekty będą już ułożone z uwzględnieniem wyłączonej ścieżki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”