WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Zgłoszenia konkursowe

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 55
Posty: 564
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#451

Post napisał: cosimo » 18 paź 2018, 08:06

Problem w tym, że rysowanie stu kresek zabiera jednak trochę czasu, a do tego trzeba to wrysować do ściśle określonego obszaru.
Nie rozumiem. Rysujesz jedną, dajesz kopiuj 100 razy z zadanym offsetem i jest.
Obrazek



Tagi:

Zgłoszenia konkursowe


Wojtek61
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 16 maja 2016, 18:22
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#452

Post napisał: Wojtek61 » 18 paź 2018, 11:06

O.K.

O tym rysowaniu to pisałem trochę z uśmiechem – to oczywiście żaden problem.
Zauważyłem, że funkcje rysunkowe są w Piko potraktowane poważnie i szczegółowo, a poza tym, można wrzucić rysunek z każdego cada.

To był raczej pretekst do potwierdzenia działania samej funkcji Indeksowania.
Mało prawdopodobne wydawało mi się, że nie działa jako automat.
Przykład, który podałem jest akurat prosty i może być rzeczywiście - jak pokazałeś, potraktowany rysunkowo tym bardziej, że obrót osi A wynika bezpośrednio z rysunku i to załatwia kwestię Profilu i Mapowania. Tak samo jest z operacją wiercenia.

Z każdą inną obróbką jest inaczej (Offset, Planowanie, Wybieranie).

Powiedzmy, że chcemy z wałka zrobić sześciokąt. Nie możemy użyć Mapowania i zostaje nam Indeksowanie.

Rysujemy prostokąt, wrzucamy Planowanie, ustawiamy wartość indeksu na zero i uruchamiamy.
Po zakończeniu, wchodzimy do programu, wstawiamy wartość indeksu na 60st i uruchamiamy.
I tak kolejne kilka razy.
W efekcie musimy ciągle stać przy maszynie i uruchamiać kolejne sekwencje, a każde uruchomienie trwa mnie więcej tyle, co pokręcenie korbą w podzielnicy manualnej.
Chyba, że się mylę i można to jakoś obejść.

Stąd idea zautomatyzowanej podzielnicy :-)
Jedna – prosta funkcja załatwia wiele problemów.
Klient ustawia jedną operację, a maszyna powtarza ją o zadane wartości. To może być planowanie, offset czy wybieranie.

Mając na przykład do zrobienia 100 takich wałków, zamiast uruchomić program 100 razy, trzeba uruchamiać program 600 razy.
Takich operacji w przypadku czwartej osi jest sporo, a założenie jest takie, że jeśli ktoś ją ma, to na niej pracuje. Z takiego punktu widzenia - automatyczna podzielnica to cenna sprawa :-)

Wojtek


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 105
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#453

Post napisał: RobWan » 18 paź 2018, 12:38

Wojtek61 pisze:Rysujemy prostokąt, wrzucamy Planowanie, ustawiamy wartość indeksu na zero i uruchamiamy.
Po zakończeniu, wchodzimy do programu, wstawiamy wartość indeksu na 60st i uruchamiamy.
I tak kolejne kilka razy.
W efekcie musimy ciągle stać przy maszynie i uruchamiać kolejne sekwencje, a każde uruchomienie trwa mnie więcej tyle, co pokręcenie korbą w podzielnicy manualnej.
Chyba, że się mylę i można to jakoś obejść.

Zrobić kopię ścieżek w CAM-ie i zmienić tylko to indeksy. Program raz puszczony zrobi za jednym razem wszystkie płaszczyzny.
Ale jeżeli masz wałek 100-kątny to faktycznie będzie upierdliwe. :-)

Robert

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 55
Posty: 564
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#454

Post napisał: cosimo » 18 paź 2018, 12:45

Klient ustawia jedną operację, a maszyna powtarza ją o zadane wartości. To może być planowanie, offset czy wybieranie.
Tak też da się zrobić. G-kod musi wyglądać w taki sposób:

Kod: Zaznacz cały

M3
..  // jakiś program
..
..
G100 P10.0   // Makro obracające oś "A" o 10*
M99          // zapętlenie programu
M5
M30         // Koniec
Czyli trzeba zrobić makro, które będzie obracać oś A o zadany kąt.
W ustawieniach interfejsu trzeba włączyć panel powtórzeń dla M99. Kody G100 i M99 można dodawać
z poziomu cam-a z pomocą procesu "special". Program wykona się tyle razy ile wpisane w okienku panelu powtórzeń - wartość tą można zmieniać nawet w trakcie programu.


Wojtek61
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 16 maja 2016, 18:22
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#455

Post napisał: Wojtek61 » 18 paź 2018, 13:51

RobWan pisze:Zrobić kopię ścieżek w CAM-ie i zmienić tylko to indeksy.

To była pierwsza myśl - tylko gdzie ta możliwość jest...:-)

Obrazek


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 105
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#456

Post napisał: RobWan » 18 paź 2018, 14:16

Cytat ze strony Piko:
"Dodano też zasadę, że jeśli klikniemy na przycisk nowego procesu, a na liście zaznaczony jest ten sam typ procesu to nowy proces odziedziczy po nim geometrię i parametry. Jeśli jest to inny proces to tylko geometrie."

Robert


Wojtek61
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 14
Rejestracja: 16 maja 2016, 18:22
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#457

Post napisał: Wojtek61 » 20 paź 2018, 18:59

O.K.
RobWan pisze:Cytat ze strony Piko:

Dzięki. Przetestowane. Do kilku operacji to wystarczające i zmiana indeksu załatwia sprawę. Jak napisałeś - sto operacji to zabraknie monitora :-)

Przy okazji kopiowania.
Kopiowanie linii z poziomu jak na zdjęciu, powoduje zblokowanie się geometrii i nie można nadać im osobnych cech. W przypadku okręgu czy kwadratu jest ok.

Obrazek

Nie wiem czy tak ma być.
cosimo pisze:Czyli trzeba zrobić makro
Z tego wynika, że zrobienie automatycznej podzielnicy nie stanowi większego problemu. Z resztą zauważyłem, że Piko ma spore możliwości.
Zastanawiam się jednak, ilu przeciętnych użytkowników będzie chętnie pisało makra. No bo zaawansowani problemu nie będą mieli i zrobią to szybko. Ci przeciętni, jak nie będą mieli dostępu do funkcji poprzez ikonkę, to machną ręką i będą mówili - no wiesz niby da się, ale zanim to ogarnę... itd. To też oczywiście kwestia do jakiego rodzaju użytkownika program jest kierowany.

Ja mam taką ideę:
Ludzie lubią programy przyjazne, intuicyjne i funkcjonalne. Myślę, że z Piko też tak może być. Brak z założenia interfejsu graficznego nie musi oznaczać, że nie będzie przyjazny. Wychowałem się na solidcamie i jego interfejs wcale nie jest aż taki intuicyjny, chociaż daje naprawdę dużo możliwości. Zauważcie na tych dwóch przykładach, że (trochę ukryte) możliwości Piko można użytkownikowi pokazać czarno na białym, żeby nie musiał kombinować :-)

1. Gdyby możliwość kopiowania operacji była dostępna w podręcznym menu tak jak wiele innych, nie trzeba by było pytać na forum, czy czytać wszystkich wpisów na stronie Piko. Jak ktoś widzi naprawdę duże możliwości kopiowania geometrii czy innych całych grup, to jest zdziwiony jak nie widzi możliwości kopiowania operacji. A taka przecież jest :-)

2. Gdyby możliwość wstawiania sekwencji indeksowania była dostępna w okienku, to przeciętny człowiek nie zrażał by się koniecznością pisania makra chociażby z powodu konieczności poświęcania na to dodatkowego czasu.

To jest oczywiście moja idea i wcale nie musi być najlepsza. Zakładam, że Twórca chce różnych opinii, a zrobi jak uważa i ma do tego pełne prawo :-)
Wojtek

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Posty: 3058
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#458

Post napisał: Zienek » 20 paź 2018, 20:51

Proszę o info, jak można kopiować operacje.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 105
Posty: 1332
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#459

Post napisał: RobWan » 20 paź 2018, 21:58

Masz na myśli ścieżki?
No napisałem dwie wiadomości wyżej. :-)

Robert


artur_1617
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10
Posty: 55
Rejestracja: 29 lip 2010, 21:45
Lokalizacja: Wroclaw

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#460

Post napisał: artur_1617 » 21 paź 2018, 08:57

Od początku w Piko jest błąd przynajmniej u mnie.
Korzystam z najnowszej wersji 4.3.4 ale odkąd pamiętam tak było.
Podczas wciśnięcia pauzy w programie os Z zawsze jedzie do Z0 materiału (chyba z G0) a dopiero później jedzie do góry. Jak mamy detal który dociskamy łapkami od góry i wysokość przejazdowa ustawimy powyżej łapek ale naciśniemy Pauzę nad łapką to jest po frezie.... :D
Trzeba zmienić w programie aby po naciśnięciu pauzy os Z jechała do góry!!!
Chyba że można gdzieś to zmienić?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”