WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 55
Posty: 566
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#441

Post napisał: cosimo » 24 wrz 2018, 12:43

Robert maszyna zjeżdża na Mój Park1G28) z tym że Nie unosi Z na bezpieczne tylko zostawia na Z przejazdowym z programu.
Nie dzieje się to zawsze, tylko sporadycznie(~1/60 obróbek)
Problem pojawił się od aktualizacji do PIKO 4.3.3 i firmware4.04.
Wcześniej nie występował.
Możesz podesłać mi swój plik config.ini z folderu profildef.



Tagi:


Wojtek61
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 22
Rejestracja: 16 maja 2016, 18:22
Lokalizacja: Warszawa

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#442

Post napisał: Wojtek61 » 08 paź 2018, 14:36

Rampa w offsecie i planowaniu.

Uwaga :-)
Jestem od niedawna użytkownikiem Piko, więc zauważone niejasności w programie, nie muszą być adresowane do Twórcy, tylko mogą wynikać z mojej nieznajomości tematu.


Nieprawidłowa rampa w offsecie wewnętrznym.
W przypadku okręgu – rampa działa prawidłowo (rys. 1 i 2). Offset zewnętrzny – rampa z zewnątrz. Offset wewnętrzny – rampa od wewnątrz.
W przypadku prostokąta – rampa działa nieprawidłowo (rys. 3 i 4). Offset zewnętrzny – rampa o.k. Offset wewnętrzny – rampa z zewnątrz. Efekt widoczny na symulacji (rys. 5).

Może się mylę i trzeba coś zaznaczyć, ale nie znajduję.

Nieprawidłowe umiejscowienie rampy pojawia się w przypadku rampy „łuk” i większości „linia” (nie sprawdzałem wszystkich). Maszyna rozumie to dosłownie i posłusznie wykonuje polecenie.

Detal w tytule (rys. 6). Nazwa "Offset zewnętrzny" jest myląca, bo sugeruje, że pracujemy z offsetem zewnętrznym, a w rzeczywistości wcale tak nie musi być.

Rampa w planowaniu której brak (rys. 7).
Poszczególne przejazdy wchodzą z boku materiału, natomiast pierwszy wjazd niestety nie. Najprostsza rampa pozwalała by na pierwsze wejście również z boku - czasem to jest ważne. Można w prawdzie zastosować naddatek, ale to armata na muchę, a do tego uzyskujemy puste przejazdy.

Pozdrawiam Wojtek.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#443

Post napisał: maglo18 » 08 paź 2018, 15:22

Kolega zaczął o rampach. Czy możliwe jest dodatnie ustawienia kąta schodzenia dla rampy oprócz długości która jest zaimplementowana? Jak mam różną głębokość frezowania to muszę przestawiać długość rampy. Fajnie gdyby podało się kąt a długość sama by się wyznaczała w zależności od głębokości.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 111
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#444

Post napisał: RobWan » 08 paź 2018, 15:35

No i jak szaleć to szaleć... osobne rampy dla wejścia i wyjścia. :-)

Robert

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 55
Posty: 566
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#445

Post napisał: cosimo » 09 paź 2018, 09:40

W przypadku prostokąta – rampa działa nieprawidłowo (rys. 3 i 4). Offset zewnętrzny – rampa o.k. Offset wewnętrzny – rampa z zewnątrz. Efekt widoczny na symulacji (rys. 5).
Rampa powstaje tam, gdzie jest punkt wejścia w kontur i piko nie wybiera tego miejsca - więc trzeba samemu zmienić ten punkt.
Detal w tytule (rys. 6). Nazwa "Offset zewnętrzny" jest myląca, bo sugeruje,
To starsza wersja, już nie aktualne.
Poszczególne przejazdy wchodzą z boku materiału, natomiast pierwszy wjazd niestety nie
W tym meandrze wydłużyłem ten pierwszy wjazd (aktualna poprawka na stronie). Ale generalnie do planowania można by dodać rampy.
Czy możliwe jest dodatnie ustawienia kąta schodzenia dla rampy oprócz długości która jest zaimplementowana? Jak mam różną głębokość frezowania to muszę przestawiać długość rampy. Fajnie gdyby podało się kąt a długość sama by się wyznaczała w zależności od głębokości.
No i jak szaleć to szaleć... osobne rampy dla wejścia i wyjścia.
Zanotowałem. :D


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 111
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#446

Post napisał: RobWan » 09 paź 2018, 12:03

cosimo pisze:Rampa powstaje tam, gdzie jest punkt wejścia w kontur i piko nie wybiera tego miejsca

Czasem wybiera. :-)
Niczym to nie grozi jeżeli wiemy o tym. Przy fazowaniu powstaje taki efekt. I tylko przy specyficznym kształcie geometrii.
faza x.png
faza x.png (9.45 KiB) Przejrzano 168 razy
FAZA X.cam
(1.36 KiB) Pobrany 21 razy
Robert


Wojtek61
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 22
Rejestracja: 16 maja 2016, 18:22
Lokalizacja: Warszawa

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#447

Post napisał: Wojtek61 » 17 paź 2018, 21:34

Czwarta oś.

Panowie - szukam mądrzejszej metody na obróbkę widoczną na rysunku 1.

Do tej pory radzę sobie rysując poszczególne ścieżki. Stosuję Profil / Oś obrotowa A / Mapowanie X=A. Jak na rysunku 2. Działa.

Problem w tym, że rysowanie stu kresek zabiera jednak trochę czasu, a do tego trzeba to wrysować do ściśle określonego obszaru.

Myślałem, że sprawę załatwi Indeksowanie, ale poza możliwością wpisania wartości indeksu (w stopniach), który ustala jednorazowo pozycję osi, nie widać innych opcji. Zmiana indeksu powoduje obrót względem osi A o dany kąt - i super, ale to taka ręczna podzielnica :-).
Czy na tym kończą się możliwości Indeksowania?
Gdyby do wartości indeksu (która jest), dodać opcję sekwencji, to jedna kreska byłaby wygrawerowana wielokrotnie z automatu.
Indeks określa kąt obrotu, sekwencja określa ilość powtórzeń danej operacji.
Na przykład wartości: 14,89 / 3, dają trzy powtórzenia operacji co 14,89 stopnia.

A może coś takiego istnieje w Piko w innym miejscu.
Wojtek

Obrazek
Obrazek


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 111
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#448

Post napisał: RobWan » 17 paź 2018, 21:39

Wojtek61 pisze:Problem w tym, że rysowanie stu kresek zabiera jednak trochę czasu

Rysuj w CAD-zie. Nawet Piko posiada funkcję KOPIUJ.

Robert


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2981
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#449

Post napisał: dance1 » 17 paź 2018, 22:09

RobWan pisze:Rysuj w CAD-zie. Nawet Piko posiada funkcję KOPIUJ.


tu bardziej na funkcji WKLEJ bym się skupił.
I don't like principles, I prefer prejudices


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 111
Posty: 1416
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#450

Post napisał: RobWan » 17 paź 2018, 22:18

WKLEJ? Gdzież ona jest?
KOPIUJ pod zakładką OPERACJE.
Może i nesting (ścieżka --> parametry) będzie odpowiedni.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”