WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 59
Posty: 616
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#341

Post napisał: cosimo » 22 kwie 2017, 09:13

A możesz w takim razie w skrócie wyjaśnić jak zrobić grawerowanie 2D i jakie własności/różnice w Piko są między obróbką po konturze a grawerowaniem?
Grawerowanie 3D służy do robienia takich rzeczy jak na obrazku niżej. Dla każdego konturu można wybrać jak ma być modulowany. Robi się to na liście procesów – klikasz na kontur a następnie na jeden z przycisków z zakładki G3D.

Natomiast jeśli chodzi o grawer 2D to "Obróbka po konturze" załatwia sprawę. Ale, jeśli tak jak piszesz grawerujesz płytki pcb to raczej offset - chyba, że nie przeszkadza, że ścieżki wychodzą cieńsze niż planowano.

Obrazek

Obrazek



Tagi:


korba_czow
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 41
Rejestracja: 13 gru 2013, 14:56
Lokalizacja: Ww

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#342

Post napisał: korba_czow » 21 lis 2017, 09:39

Czy jest jakaś opcja aby "ściągać" już wygenerowaną w PikoCAM z .dxf ścieżkę z ustalonym jej punktem referencyjnym, np w dolnym lewym rogu, do punktu zero materiału (również ustalonym w dolnym lewym rogu)? Ręczne przesuwanie za pomocą "Przesunięcie XY (mm), jest mało wygodne i niedokładne, a pozostałe funkcje na ikonkach które zdawałoby się że powinny robić co chcę, przesuwają ścieżkę względem "bieżącego położenia narzędzia" lub robią inne dziwne rzeczy.. Jeżeli nie ma takiej opcji to czy jest możliwość dodania takiej funkcjonalności?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 147
Posty: 1594
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#343

Post napisał: RobWan » 21 lis 2017, 10:10

korba_czow pisze: do punktu zero materiału (również ustalonym w dolnym lewym rogu)

A jak chcesz wskazać ten lewy dolny punkt materiału? Skąd Piko ma wiedzieć gdzie położyłeś materiał?
Jest kilka możliwości.
Możesz tego dxf tak narysować, aby był już w odpowiednim miejscu na stole maszyny.
Możesz wskazać ten punkt narzędziem. i klik na ikonkę.
Możesz ten punkt wskazać kamerą.
Możesz ten punkt wskazać laserem.

Robert

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 59
Posty: 616
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#344

Post napisał: cosimo » 21 lis 2017, 11:24

korba_czow pisze:
21 lis 2017, 09:39
Czy jest jakaś opcja aby "ściągać" już wygenerowaną w PikoCAM z .dxf ścieżkę z ustalonym jej punktem referencyjnym, np w dolnym lewym rogu, do punktu zero materiału (również ustalonym w dolnym lewym rogu)?

Nie rozumiem – zazwyczaj generuje się ścieżkę tak, aby 0,0 było tam gdzie ma być. Zero w CAM to to samo, co zero materiału w programie – chyba, że o coś zupełnie innego Ci chodzi ?


korba_czow
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 41
Rejestracja: 13 gru 2013, 14:56
Lokalizacja: Ww

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#345

Post napisał: korba_czow » 23 lis 2017, 15:57

Przepraszam, już sobie poradziłem.. W moim przypadku przy pracy w rozdzielczości 1280x800, przycisk "Zastosuj" w module CAM był niewidoczny, wystarczyło belką przesunąć widok, i z przyciski które robiły "inne dziwnie rzeczy" - do pozycjonowania geometrii, ścieżki i położenia ich punktów referencyjnych - zaczęły działać bez zarzutu. Pozdrawiam


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 207
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#346

Post napisał: maglo18 » 11 sty 2018, 12:08

Czy jest planowana implementacja obróbki trochoidalnej?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 147
Posty: 1594
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#347

Post napisał: RobWan » 11 sty 2018, 12:28

Bombarduj cosimo. To pewnie zrobi. :D

Robert


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 207
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#348

Post napisał: maglo18 » 11 sty 2018, 12:38

RobWan pisze:
11 sty 2018, 12:28
Bombarduj cosimo. To pewnie zrobi. :D

Robert
Z tego co prywatnie rozwiałem z innymi użytkownikami pik to wspomagają się innymi programami do tego rodzaju obróbki innymi programami a dobrze by było wszystko w piko zrobić. Miałem nadzieję że to jet miejsce czytane przez cosimo i może weźmie pod uwagę to w kolejnej wersji :)


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 147
Posty: 1594
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#349

Post napisał: RobWan » 11 sty 2018, 13:17

maglo18 pisze: Miałem nadzieję że to jet miejsce czytane przez cosimo

Czytane z pewnością.
Pomysłów do realizacji ma pewnie wiele. Ja też forsuję swoje.

Robert

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 59
Posty: 616
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu

#350

Post napisał: cosimo » 11 sty 2018, 15:00

RobWan pisze:
11 sty 2018, 13:17
maglo18 pisze: Miałem nadzieję że to jet miejsce czytane przez cosimo

Czytane z pewnością.
Pomysłów do realizacji ma pewnie wiele. Ja też forsuję swoje.

Robert

Czytane, czytane... Co do tej trochoidalnej jest w planie. Niżej ekrany z aktualnego stanu prac. CAM ma kompletnie własny ekran gdzie wyświetlanie grafiki oparte jest o OpenGL. Taka przeróbka dlatego, że docelowo chcę zintegrować moduł 3D STL z cam-em. Będzie można mieszać w jednym projekcie obróbkę 2D i 3D. Dodano także tryb edycji węzłów konturów i parę innych spraw.

Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”