5-osiowa 120x120x120
-
Ciowiec
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 32
Re: 5-osiowa 120x120x120
Jest wiele konstrukcji gdzie oś śruby napędowej jest na zewnątrz prowadnic i jakimś cudem działają, chociazby pospolita tokarka konwencjonalna gdzie os napędowa suportu jest poza obrębem prowadnic i poniżej. Tylku tu jest gorszy przypadek bo mamy prowadnice ślizgowe, wiec tendencja do przekaszania powinna być o rząd wielkości większa a jednak działa ;p
Pokaż mi więc tą konstrukcję która rzekomo nie działała ?
Może uparcie zastosowales krokowce i coś nie pykło ?xd
Pokaż mi więc tą konstrukcję która rzekomo nie działała ?
Może uparcie zastosowales krokowce i coś nie pykło ?xd
-
kamar
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
Jest. I co najmniej 3/4 z nich krytykował znawca powyżej
A w temacie poniżej jest też konstrukcja którą rzeczony mieszał z błotem a ona właśnie rypie 60 kg płytę. I tak dwunasty rok.
Wiec rób jak uważasz a na takich fachmanów uwagi nie zwracaj.
-
Ciowiec
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 32
Hmm no tak myślałem, czasem coś co się wydaje że nie powinno działać, działa bardzo dobrze 
A co do stosowania części z zapasów przydasiowych to niestety nie każdy może sobie pozwolić na zakup prowadnic „pod projekt”.. i tak starałem się w miarę unifikować części w swoich maszynkach, np. w 3-osiowej frezarce też będą nsk lw27 w dwóch osiach…
A co do stosowania części z zapasów przydasiowych to niestety nie każdy może sobie pozwolić na zakup prowadnic „pod projekt”.. i tak starałem się w miarę unifikować części w swoich maszynkach, np. w 3-osiowej frezarce też będą nsk lw27 w dwóch osiach…
-
IMPULS3

- Posty w temacie: 2
Ja też bym to inaczej zrobił, ale kiedyś pewien kierowca sportowy mówil że najpierw trzeba dojechać do mety a miejsce się jakieś znajdzie.
I tak będzie i tu. Zobaczymy co bedzie na plus a co na minus.
-
bas01
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 9
[wydaje się na pewno ,że tux.. coś tam ,umyślnie zniechęca ,aby nie robić bo czego gałki nie widzą to sercu i nie żal ,ale pragnie tylko aby jego pseudo teoretycznych wypocin słuchać ,do coraz większego przekonania dochodzę ,że tux...coś tam niczego w życiu jeszcze nie zrobił i lepiej niech się nie zabiera nawet do cięcia drwa krajzegą bo na pewno upapra cała maszynkę w czerwonej farbie...i aż żal krajzegi...]
to musi działać co robisz ,ale nie będzie łatwo z precyzją ,gdyż im mniejsza maszynka tym trudniejsza do roboty ,śruba kulowa łatwo nie ugnie się na długości 120mm ,nawet taka chińska 12...i oby nic się nie klinowało to będzie REWELACJA i podasz mi cenę w $ ,będę zainteresowany z pewnością i nie może być tanio ...
to musi działać co robisz ,ale nie będzie łatwo z precyzją ,gdyż im mniejsza maszynka tym trudniejsza do roboty ,śruba kulowa łatwo nie ugnie się na długości 120mm ,nawet taka chińska 12...i oby nic się nie klinowało to będzie REWELACJA i podasz mi cenę w $ ,będę zainteresowany z pewnością i nie może być tanio ...
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
bas01

Mr kamar ,tam masz silnik 5kW .2800obr/min jamnika w jednej z frezarek i zrobiony nowy ,nowe przelotowe wrzeciono na stożek do wprasowania w wirnik klatkowy ,w czujniku pomiarowym siedzi ,to BT40 ,czy 32 , potrzebne byłoby mi takie na wirnik silnika 2,2kW jednofazowy ,tego raczej wrzeciona zakupić w sklepie nie ma gdzie ,da się to jakoś ogarnąć u Was w Kozienicach ?
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
bas01

nie ,nie ,[to byłoby ze 3k...]
nie musi być hartowane ,nawet lepiej jeśli jest nie za twarde wejście ,ułoży się z czasem ,może składać się z 2 części [rurek bezszwowych grubościennych cieńszej i grubszej , aby dużo nie toczyć i wiercić ,na pasowanie,wprasowane na gorąco i potem przetoczyć i zrobić stożek ,do tulei dopasować ,myślę ,że się da
-
kamar

- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
Wszystko się da, ale już się nie chce
Po to się robiło te maszyny , żeby teraz one same robiły. A elektrowrzeciona same nie zrobią 
Dla siebie robiłem wtedy chyba sześć czy siedem to jakoś dało się usprawnić.
Dla siebie robiłem wtedy chyba sześć czy siedem to jakoś dało się usprawnić.