Grawerowanie szkla laserem
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Przede wszystkim grawerować jakąś soczewką o małym skupieniu najlepiej od 2" poniżej (1,5") jeśli chodzi o moc to już musisz sobie dobrać ale nie za dużą żeby po skończonej pracy nie odpryskiwało , chodzi tylko o samo zmatowienie. kolejną sprawą starą jak świat jest mokra kartka papieru na grawerowanym szkle nawet przy 2,5" soczewce grawer jest doskonały, sprawdż sobie wybież element do grawerki i na polu do połowy połóż mokrą kartkę (od drukarki białą ) moc daj około 25-35W i w miarę wolno efekt będziesz widział po skończonej pracy i ewent zrobisz korektę mocy do prędkości (pamiętaj tu nie chodzi żeby odprysło tylko zmatowiło szkło ) pozdrawiam i życzę owocnej pracy
- Załączniki
-
- grawer test na lustrze
- 263c44befa7dcd422fbc65cdfaa75b46.jpg (101.77 KiB) Przejrzano 1552 razy
-
- foto2 lustro
- 03060ada2003bdd84d5b9becc44e4812.jpg (80.52 KiB) Przejrzano 1555 razy
-
- Papa szyba
- aa06737ea05b0ada3c6a87b99260b0e9.jpg (71.62 KiB) Przejrzano 1565 razy
-
- Statuetka na szkle tu widać róznicę wyzej motocykl jest z odpadniętym przepalonym szkłem i jest niemrawy natomiast napis jest biały tylko zmatowiony
- 8c8700ebf495eef31e33b10918aefcef.jpg (63.83 KiB) Przejrzano 1562 razy
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
ziga88 pisze:Wznowie trochę temat, udało się wyłączyć czujnik pojemnościowy, i ustawić głowice na dowolnej wysokości. Z tego co sie dowiedzialem po ostatniej wizycie serwisu, to to ze moc minimalna moze siegac nawet 200w w tym laserze, a nie jak pisalem 50 Czy da rade pograwerowac przy takiej mocy szkło, czy rozpadnie sie przy pierwszym strzale? wydaje mi sie ze w razie czego mozna podniesc glowice na maksymalna wyskosc, 130mm od materialu, i prubowac schodzac powoli na dol przy minimalnej mocy i sporej predkosci. Czy jednak moj plan sie nie uda?
można wyłączyć sensor za pomoca kodu, np w maszynie mazaka jest to M31 a załączanie M32, wiec nie wiem jaką masz maszyne, musisz przesledzić program
[ Dodano: 2010-03-21, 17:16 ]
Możesz przecież użyć reszty parametrów, wszak nie sterujesz tylko moca, ale i także wypełnieniem czy częstotliwościa oraz ciśnieniem gazuziga88 pisze:Wznowie trochę temat, udało się wyłączyć czujnik pojemnościowy, i ustawić głowice na dowolnej wysokości. Z tego co sie dowiedzialem po ostatniej wizycie serwisu, to to ze moc minimalna moze siegac nawet 200w w tym laserze, a nie jak pisalem 50 Czy da rade pograwerowac przy takiej mocy szkło, czy rozpadnie sie przy pierwszym strzale? wydaje mi sie ze w razie czego mozna podniesc glowice na maksymalna wyskosc, 130mm od materialu, i prubowac schodzac powoli na dol przy minimalnej mocy i sporej predkosci. Czy jednak moj plan sie nie uda?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Ciesze się że mogłem pomóc może spotkamy się przy innym temacie jak coś to polecam się na przyszłość .deflection pisze:qoptics, dzięki za parametry. Kombinowałem z mokrym papierem wcześniej jednak cały czas dawałem za dużą moc.
Zmniejszyłem moc i wychodzi ładny biały napisik a nie odkruszone szkło.
Kliknąłbym pomógł ale nie mój temat
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Dopiero teraz zajrzałem do starego tematu
niestety posiadam tylko soczewke 5"
"no_sensor":)
qoptics pisze:Przede wszystkim grawerować jakąś soczewką o małym skupieniu najlepiej od 2" poniżej (1,5")
niestety posiadam tylko soczewke 5"
niby tak, ale cisnienie gazu tu w niczym nie pomorze przy grawerowaniu. Minimalna moc u mnie na laserze do ustawienia to kolo 100-200w, co niestety nie bardzo sie nadaje. Ale faktycznie może dało by rade z tym wypełnieniem zrobić? Co kolega qoptics sądzi o tym?fukufuku pisze:Możesz przecież użyć reszty parametrów, wszak nie sterujesz tylko moca, ale i także wypełnieniem czy częstotliwościa oraz ciśnieniem gazu
jak już pisałem wczesniej, udało mi sie wyłączyc sensor, u mnie jest to komenda "można wyłączyć sensor za pomoca kodu, np w maszynie mazaka jest to M31 a załączanie M32, wiec nie wiem jaką masz maszyne, musisz przesledzić program
"no_sensor":)
Fagor - Fanuc - Heidenhain