Ja nie twierdze że Twój hass tego nie ogarnia. Napisz jaki masz sterownik na maszynie.WZÓR pisze:To zaprogramuj sobie nóż V , podaj promień płytki i kwadrant ...cieslak_2005r pisze:Jeśli nie pojmujesz mojego rozumowania to wykonaj w taki sposób kulkę i zmierz ją na shdowgraphie. Wierzchołek narzędzia jest punktem teoretycznym, który idzie po zaprogramowanym konturze. Zauważ, że tył narzędzi będzie w tym czasie w materiale.
Z tąd przy obróbce zgrubnej musisz uwzględnić promień narzędzia + naddatek.
Przy programowaniu przejścia na gotowo z G42 maszyna to przeliczy sama, ale przy przejściu zgrubnym musisz to uwzględnić.
Obrazek
..... mój Haas to ogarnia i bubli nie robi.![]()
Mariusz.
Ja tylko piszę jaka jest ogólna zasada programowania za profilem.
Jeśli będziesz wykonywał duże złącze dla przemysłu gazowego gdzie na takiej kulce niemal nie masz tolerancji to wszystko musi być perfekcyjne. Stąd wiem jak to programować bo robię takie złącza dosyć często. Tam każdy promień ma znaczenie bo jest to związane z bezpieczeństwem i każdy detal jest dokładnie mierzony prześwietlany i poddawany testom ciśnieniowym.
[ Dodano: 2014-11-01, 14:14 ]
To samo się tyczy narzędzia z płytką VNMG czy VCMT o których zapewne myślisz pisząc nóż V.WZÓR pisze: To zaprogramuj sobie nóż V , podaj promień płytki i kwadrant ...
..... mój Haas to ogarnia i bubli nie robi.![]()
Mariusz.
Więc zmienia Ci się jedynie zakres pracy narzędzia. Ponieważ płytka ma kąt 35st. - 3st. kąt przyłożenia do czoła detalu stąd łatwo policzyć, że Twój zakres pracy to 90-38st. co daje nam 52st. Czyli możesz wykonać podcięcie o maksymalnym koncie 52st.. Z takim zakresem nie masz szans wykonać niemal pełnej kulki jaką chciał zaprogramować kolega BoKo1.
Używając "noża V' również musisz uwzględnić cięcie tylną krawędzią płytki przy przejściu zgrubnym i również musisz uwzględnić to przy pisaniu programu przesuwając narzędzie o co najmniej wartość promienia płytki.
Jeśli chcesz wykonać detal prawidłowo i zgodnie z rysunkiem na fanucu nie masz innej opcji.
Pozdrawiam serdecznie !