Nie doczekałem się odpowiedzi i opinii.
Kupiłem to co wyglądało najbardziej porządnie.
http://allegro.pl/wiertar...5869647161.html
Myślę że wybór był dobry. Powiem tylko że, aby maszyna w tej cenie nie musiała iść do remontu po paru miesiącach to trzeba zrezygnować z gwarancji. Gwarancja 1 rok dla firmy i 2 lata na własny użytek. Firmy nie prowadzę.
Z racji tego że maszyna waży 270kg, i w mim przypadku by ją przetransportować na swoje miejsce musiał być rozebrana. Oczywiście było potrzeba do tego jeszcze dodatkowo dwie osoby.
Zdjęliśmy cały zespół silnik,przekładnia ,wrzeciono. Odkręcając 3 nakrętki. Następnie 4 śruby od słupa z łożem pionowym. Potem wnieśliśmy podstawę ze stołem. Kręcąc śrubą stołu zauważyłem głośne szuranie i tarcie. Postanowiłem ją zdemontować. I to był dobry pomysł.
Śruba sucha jak pieprz, w każdy miejscu piasek z formy odlewniczej. Łożyska oporowe bez grama smaru. Za to smaru i oleju nie brakowało w skrzynce z narzędziami. Dosłownie strach się bać. Patrząc na to, z drugiej strony nie ma się co dziwić skoro żółte ludziki robią taką masówkę. Postanowiłem, Rezygnuję z gwarancji, rozbieram co możliwe. Piłuję, skrobię, przerabiam. Maszyna ma być taka jaką wyobrażam. Nie mam stołu traserskiego ale co będzie możliwe zrobić to zrobię. Potem wyczyszczę wymaluję, nasmaruję, poskładam, wyreguluję.
Dużo elementów pójdzie do przeróbki. Na pierwszy ogień, elektryczny napęd stołu.
Wyposażenie dodatkowe, głowica do frezowania, tuleje redukcyjne, uchwyt wiertarski.
Wzrokowo wykonanie estetyczne, szlify prawidłowe, pasowania podobnie. Zobaczymy czy to samo będzie można powiedzieć w czasie użytkowania. Chodzi o bicie. Oczywiście wszystko miało ostre krawędzie, więc potraktowane zostało pilnikiem i skrobakiem.
Zastanawiałem się nad kupnem stołu lub zrobieniem. Naraz olśnienie. Idealny stół mam w warsztacie na którym była zamontowana praska i nożyce do blachy. Zmierzyłem, cud ,miód i orzeszki.

Ciężki, dobre z 50kg, solidne nogi, centymetrowa płyta i wymiary idealne pod frezarkę. Wytrasowałem otwory, owierciłem nagwintowałem M10. Jutro kładę podstawę i alleluja i do przodu. Kilka zdjęć na początek. Weszło tylko jedno. Zobaczę jak wstawiać zdjęcia. To tyle.