Do wielu zastosowań to płyty chodnikowe 5 cm wystarczą, ale rozmawiamy o płycie fundamentowej i fajnie by było trzymać się tematu.
35 m² monolitu i żadnych dylatacji.
.
Warsztat - plyta betonowa / zbrojeniowa
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Toć może ja coś dodam...
U mnie w firmie, w pomieszczeniu o powierzchni 60m2, gdzie stoi (i pracuje) 13-tonowa wykrawarka rewolwerowa, podłoga to płyta betonowa (B25), zbrojona, o gr. 20cm, wibrozagęszczana, z podsypką z piasku i gruzu, dylatowana co 3 metry.
Żadnych pęknięć, zapadlisk i rys.
Dziękuję.
U mnie w firmie, w pomieszczeniu o powierzchni 60m2, gdzie stoi (i pracuje) 13-tonowa wykrawarka rewolwerowa, podłoga to płyta betonowa (B25), zbrojona, o gr. 20cm, wibrozagęszczana, z podsypką z piasku i gruzu, dylatowana co 3 metry.
Żadnych pęknięć, zapadlisk i rys.
Dziękuję.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Rozmawiamy o postawieniu baraczku z płyty warstwowej, w którym mają stać maszyny do 3 ton. Mróz po 15 stopni w Irlandii występuje sporadycznie, i trwa godziny, a nie tygodnie. tam grunt nie przemarza na metr w głab, jak w Polsce. Jak ktoś się mimo to obawia, wystarczy wyściółkować z metr dookoła np suchymi liściami i można spać spokojnie 
Oczywście - można też w to wrzucić tonę stali zbrojeniowej.
Ale to jest tylko to, co Amerykanie nazywają overkill.

Oczywście - można też w to wrzucić tonę stali zbrojeniowej.
Ale to jest tylko to, co Amerykanie nazywają overkill.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Dlatego ja podałem przykład. 
Nie znam się na irlandzkim prawie budowlanym (ani na żadnym innym poza polskim) i co trzeba zrobić, aby uzyskać tam pozwolenie na postawienie warsztatu z blachy warstwowej, ale ja zgadzam się z tuxcnc - dla mnie też idealną podłogą pod maszynę (jakąkolwiek - tokarka, frezarka, centrum obróbcze) przy takiej konstrukcji i powierzchni 35m2, byłoby wylanie płyty fundamentowej (B20) o grubości 15 cm, bez dylatacji, zbrojonej, na zagęszczanej podsypce z piasku i gruzu.
To naprawdę wystarczy, nie trzeba żadnych udziwnień.

Nie znam się na irlandzkim prawie budowlanym (ani na żadnym innym poza polskim) i co trzeba zrobić, aby uzyskać tam pozwolenie na postawienie warsztatu z blachy warstwowej, ale ja zgadzam się z tuxcnc - dla mnie też idealną podłogą pod maszynę (jakąkolwiek - tokarka, frezarka, centrum obróbcze) przy takiej konstrukcji i powierzchni 35m2, byłoby wylanie płyty fundamentowej (B20) o grubości 15 cm, bez dylatacji, zbrojonej, na zagęszczanej podsypce z piasku i gruzu.
To naprawdę wystarczy, nie trzeba żadnych udziwnień.