o i znalazłem że jednak ktoś robił oprawy, może uda się kolegę nakłonić by odpowiedział w moim wątku

taką właśnie odpowiedź otrzymałem wynika z tego że śruba która dociska łożysko ma szanse także kasować luz bo dociskając łożysko w obudowie może wystąpić efekt klina powodujący ściskanieBysiu pisze:witaj,
jeśli chodzi o moje obudowy to najpierw wyfrezowałem je zgrubnie na frezarce z płyty duraluminium 40mm, potem zostały wytoczone na gotowo otwory pod łożyska z lekkim luzem ok. 0,1mm, następnie w każdym łożysku wyfrezowałem od góry otwór 3mm i głęboki ok.1,5mm frezem 4 ostrz. do 60hrc, żeby później wkręcić śrubkę zapobiegającą przesuwaniu i obracaniu się łożysk względem obudowy. Ta metoda działa idealnie. Nie potrzeba robić żadnych nacięć i dawać segerów w obudowie.
pozdro
nie do końca.adam Fx pisze:śruba która dociska łożysko ma szanse także kasować luz bo dociskając łożysko w obudowie może wystąpić efekt klina powodujący ściskanie
przejezyczenie - naciął szlifierką kątową - chyba, że się mylęALZ pisze:skoro wyfrezował to chyba można