Jakiś czas temu postanowiłem z ojcem, że zrobimy własną frezarkę CNC. Zmobilizowało mnie do tego moje zainteresowania maszynami oraz chęć zarobienia trochę na małej produkcji elementów z różnych materiałów.
Oczywiście jest to nasza pierwsza amatorska konstrukcja, stąd też zastosowane komponenty. Nie chcę wydawać tyle kasy na pierwszą maszynę (chodzi mi o np. prowadnice szynowe, serwa) skoro jest to moja pierwsza konstrukcja, a może okazać się później, że wyjdzie taka sama dokładność z powodu np. braku obróbki całej ramy, jak na częściach, które planuję zastosować.
Założyłem, że będzie to konstrukcja spawana oparta o profile stalowe zamknięte o przekrojach:
- rama - 100x100x4 ; podpory pod prowadnice: 100x50x4,
- stół - nogi: 100x100x3 ; poprzeczki: 100x50x4,
- brama (belka i słupki) - dwa profile 100x100x4 zespawane .
Prowadnice - chcę zastosować wałki fi20 podparte na całej długości we wszystkich osiach.
Śruby toczne - gwint kulowy fi16 lub fi20 skok 5mm.
Napędy - silniki krokowe 8.5Nm z przełożeniem 2:1 (

Elektrowrzeciono - najprawdopodobniej wrzeciono z firmy "Wobit" o mocy 0.75kW lub 1.1kW oczywiście sterowane falownikiem.
Prace nad maszyną zaczęliśmy już kilka miesięcy temu, jednak postępy nie są "oszałamiające" z powodu braku czasu mojego, jak i mego ojca, poza tym nie spieszy mi się

Zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć z pierwszych prac w garażu, przy użyciu (cytuję kol. bartuss1): "super spawarki"

Przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłem telefonem. Następne postępy z prac będą już w lepszej jakości

Pozdrawiam!