Alu zabawka z przanaczeniem do grawerowania , frezowania ALU

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 23
Kontakt:

Post napisał: paulg » 01 lut 2009, 12:46

Witam.
Z osłonami nie jest tak źle - a oczywistym faktem jest że to nie akwarium i 100% szczelne być nie musi.
Chłodzenie będzie tylko poprzez max mgłę olejową jak już pisałem - więc kapać i lać nie będzie miało co.
Poza tym w miejscu gdzie boki osłon stykają się z ramą planuje zastosować taką jakby uszczelkę która będzie uniemożliwiała włażenie wiórów pomiędzy osłonę a profil , a dodatkowo ma "zaślepić" otwory w profilach - gdyż tam będzie dopiero siedlisko syfu.
Osłona wrzeciona ma wręcz poprawić chłodzenie , oraz dodatkowo osłonić niektóre elementy przed wiórami.
Na górze jest zamontowany wydajny wentylator który wydmuchuje powietrze spod osłony - takie rozwiązanie zapewnia dodatkowe chłodzenie serwa , oraz wrzeciona które oprócz chłodzenia od wewnątrz poprzez wbudowany wentylator będzie miało dodatkowo przepływ powietrza po zewnątrz obudowy.
Co do designy - cóż można wiele wymyślić , mniejsze osłony owszem mniejsza maszyna , ale również gorszy dostęp itp. Dodatkowo może na fotkach z tej perspektywy nie widać , ale osłona "węższa" także nie zdała by egzaminu , gdyż oś X jest ciut szersza od podstawy - pomiędzy osłoną , a elementami napędowymi jest około 3cm luzu.
Tak czy siak , wiadome że można osłony znacznie lepiej zaprojektować , ale zawsze pozostaje jedna kwestia - czy taki czy owaki projekt spełnia założenia :wink:

"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Tagi:

situ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: situ » 01 lut 2009, 13:20

No własnie tak myslałem o wentylatorze.

Jesli będzie dmuchał do dołu to OK, ani wióry nie wlecą ani sie nie bedzie nic grzać, bo jakby go nie było to ciepło od wrzeciona by sie tam zbierało i i byłoby solarium dla serwa :mrgreen:

I fajnie to wygląda.
Mam też zastrzezenia pewne do osłony frontowej - to okienko chyba za małe, ciężko tam bedzie morde zapuścić by coś precyzyjnie podejzeć, chyba ze od góry, w koncu maszynka nie jest duza.
Ja zamierzam zrobić podwójne drzwiczki.

Autor tematu
paulg
Kontakt:

Post napisał: paulg » 01 lut 2009, 13:30

situ pisze:ężko tam bedzie morde zapuścić by coś precyzyjnie podejzeć,
Okienko tylko do podglądu "w trakcie" :wink: ( obróbki oczywiście )
A tak to cały przód się otwiera - więc dostęp przy mocowaniu jest dobry.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-02-03, 20:42 ]
Dziś przeprowadziłem testy prędkości :wink:
Poniżej filmik :

Udało się wycisnąć 35m/min - więcej już się bałem :razz:

Problemy jakie miałem z przesuwaniem wymiaru w jednej z osi zażegnane - winny był mały niedokręcony "robaczek" w sprzęgle pomiędzy enkoderem a silnikiem :grin:
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 03 lut 2009, 22:02

:wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 03 lut 2009, 22:12

paulg pisze:Poniżej filmik :
FILM
Udało się wycisnąć 35m/min - więcej już się bałem :razz:
szybko
ale brzmienie jakieś takie "twarde" ;)
trzeba by jakoś wytłumić rezonansy tych blach...
gmaro pisze::wink:
;)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 04 lut 2009, 08:54

max brzmienie pochodzi od nakretki i w mniejszym stopniu od prowadnic i napędu, w przeciwienstwie do krokowców gdzie hałas sie kumuluje z praca krokowca

35m/min - mozesz do fabryki mercedesa dac na testy - policza sobie wszystkie postoje, czasy tpz i kontrakcik :D
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
paulg
Kontakt:

Post napisał: paulg » 04 lut 2009, 09:42

Brzmienie z tego co udało się dosłuchać pochodzi głównie od .... paska zębatego.
Przy większych prędkościach pod zębami powstaje poduszka powietrzna która podczas "rozprężania" powoduje jakby mikro wybuchy - co mnożone razy ilość zębów daje dość pokaźny hałas.
Muszę poszukać jeszcze pasków które minimalizują ten efekt - ktoś kiedyś o takim cudzie wspominał.

[ Dodano: 2009-02-04, 23:42 ]
Dziś robiłem pierwsze testy frezowania detalu dla którego ta maszyna praktycznie powstała.
Jak na razie materiał to płyta meblowa , gdyż materiał docelowy jest baaardzo drogi i zanim coś z nim będę robił muszę mieć 100% pewności że i program ok , że maszyna da radę itp :wink:
Poniżej filmiki z tech prób :

Jutro zakup imadła - i próby w czymś twardszym - zbliżonym do materiału docelowego , ale o znacznie mniejszej wartości :razz:
Albert Einstein

b_j
Posty w temacie: 8

Post napisał: b_j » 10 lut 2009, 10:08

nie chciałbym koledze mieszać w glowie , ale wydaje mi sie że usunięcie błedu w przejazdach o kilka setek nie było wywołane optoizolacją . Ponieważ nie ma wzmianki o tym aby wyjsćia były optoizolowane http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskmb2.htm - jest tylko informacja o tym ze są optoizolowane wejścia.

Możliwe ze brak szczególowej wiedzy z mojej strony.
Własie sobie kupiełem SS - i sprawdzam róznie możliwości zeby było jak najlepiej - i generalnie nie mam pomyłsu jak to popodłączać żeby było dobrze, i wyglądało eleganckko. Chyba najlepiej bedzie wykręcic płyte główna wziąść lutowince w rece i wprowadzić tam zmiany :D. W moim przypadku ( 4 osie ) każe praktycznie złącze jest wykorzystywane na płycie głownej wiec istnieje zagrożenie wielkiego "pająka " :-/

Czy zapadła juz moze jakas decyzja w sprawe w. awaryjnego ? Tzn w 100% nie jestem pewien jak go sprzęgnąć ze sterownikami (i sterowniki między sobą) - moze kolega poratuje jakimś odręcznym schematem ? byłbym wdzięczny.

pozdr.

Autor tematu
paulg
Kontakt:

Post napisał: paulg » 10 lut 2009, 10:49

b_j pisze:nie chciałbym koledze mieszać w glowie , ale wydaje mi sie że usunięcie błedu w przejazdach o kilka setek nie było wywołane optoizolacją
Owszem - nie było ... :wink:
Wstyd się przyznać ... ale błąd był spowodowany niedokręconym sprzęgłem łączącym enkoder z silnikiem :razz: - cóż zdarza się :razz:
b_j pisze:Czy zapadła juz moze jakas decyzja w sprawe w. awaryjnego ?
Z tym to zrobię raczej tak - naciśnięcie E-stopa - mach dostaje sygnał z 1 pary złącz , a z 2 pary zostaje rozwarty stycznik dojący zasilanie dla falownika , oraz serwonapędów.
Sam mach nie jest zbyt pewnym rozwiązaniem - w razie zwiechy systemu można walić po E-stopie do bólu a maszyna i tak się nie zatrzyma.
Ten temat jeszcze jest otwarty - jak na chwile obecną pracuje nad sprzęgnięciem sygnału index z bazowaniem osi.
Pozdrawiam
Albert Einstein

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 10 lut 2009, 21:10

paulg pisze:film 2
no to dogładzanie płyty to chyba raczej pic na wode zeby sprawdzic czy program działa :D

a co do obróbki po tworzacych w pionie mogłes zastosowac prowadzenie narzedzia zig zag - mniejsza strata czasu czyli bez wycofania w osi Z a powrót ta samą drogą przesunietą o kolejny wektor
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”