Projekt małego plotera frezującego
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Ja z kasowaniem luzu poradziłem sobie tak:
Napisałem do gościa na allegro co robi nakrętki z poliamidu, aby mi nakrętki zrobił z mojego tworzywa rezotexu jego gwintownikiem. gość mi zrobił gwintownikem nakrętki w rezoteksie (wytoczył również, ja mu wysłałem półfabrykaty kostki cięte), bezluzowe w tolerancji h7 i są super. Rezotex o wiele bardziej się nadaje na takie nakrętki niż poliamid, w przemyśle używa się rezotexu. Fakt śmierdzi przy obróbce ale jest 100 % lepszy na łożyska i nakrętki ślizgowe. A jak komuś jest za mało to się go gotuje w oleju maszynowym i już zawsze wydziela olej przy nagrzaniu w czasie pracy. Poliamid się wtedy zaciera. Ja mam stopki pod maszynę z poliamidu i na nakrętki to on się nienadaje, nagrzewa się strasznie i wtedy blokuje śrubę. Rezotex jest najlepszy. Gość mi wytoczył z 6 nakrętek, mam tego rezotexu w półfabrykatach jeszcze mnóstwo jak ktoś chce to mogę odstąpić.
maciek
maciek
[ Dodano: 2011-05-03, 23:05 ]
http://www.centrum-tworzyw.pl/tekstolit ... ax-textit/
Napisałem do gościa na allegro co robi nakrętki z poliamidu, aby mi nakrętki zrobił z mojego tworzywa rezotexu jego gwintownikiem. gość mi zrobił gwintownikem nakrętki w rezoteksie (wytoczył również, ja mu wysłałem półfabrykaty kostki cięte), bezluzowe w tolerancji h7 i są super. Rezotex o wiele bardziej się nadaje na takie nakrętki niż poliamid, w przemyśle używa się rezotexu. Fakt śmierdzi przy obróbce ale jest 100 % lepszy na łożyska i nakrętki ślizgowe. A jak komuś jest za mało to się go gotuje w oleju maszynowym i już zawsze wydziela olej przy nagrzaniu w czasie pracy. Poliamid się wtedy zaciera. Ja mam stopki pod maszynę z poliamidu i na nakrętki to on się nienadaje, nagrzewa się strasznie i wtedy blokuje śrubę. Rezotex jest najlepszy. Gość mi wytoczył z 6 nakrętek, mam tego rezotexu w półfabrykatach jeszcze mnóstwo jak ktoś chce to mogę odstąpić.
maciek
maciek
[ Dodano: 2011-05-03, 23:05 ]
http://www.centrum-tworzyw.pl/tekstolit ... ax-textit/
-
Autor tematu - Posty w temacie: 51
To poproszę o konstruktywną krytykę, uwzględniając że jest to mój pierwszy projekt plotera, wiedza czerpana w dużej mierze z forum.
Konstrukcja aluminiowa, silniki 3,1 Nm, wałki fi 20, śruba tr 16x4
Chciałbym obrabiać tym aluminium ..a może stal?
- Załączniki
-
- plo.jpg (59.34 KiB) Przejrzano 763 razy
-
- plo1.jpg (34.53 KiB) Przejrzano 760 razy
-
- plo2.jpg (24.88 KiB) Przejrzano 765 razy
-
- plo3.jpg (24.78 KiB) Przejrzano 759 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Zetkę na wiszących wałkach robi się inaczej.grze pisze:To poproszę o konstruktywną krytykę
podpora-łożysko-------(skok)-------podpora-łożysko-------(skok)------podpora.
Jest dużo sztywniej.
Brama musi być na takiej wysokości, żeby się obrabiany detal pod nią zmieścił.
Wrzeciono nie musi w dolnej pozycji dotykać stołu, wystarczy że frez dosięgnie.
A ze skokiem zetki nie przesadzaj, bo jak zrobisz duże ramię, to wrzeciono zacznie tańczyć i i tak nic nie wystrugasz.
Poza tym to zrobiłeś dość typową konstrukcję i nie ma powodu żeby nie działało.
.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Jeśli myślisz o metalach kolorowych to zapomnij o kasowaniu luzu sprężynami. Sam się o tym przekonałem. Choć chwilowo mam założone sprężyny to zmienie napewno na kasowanie śrubkami takie jak miałem wcześniej. Sklejka, MDF, panele podłogowe wychodzą ładnie ale już coś z metali kolorowych to widać jakieś "niedojechanie"(choć nie zawsze). No i tak jak kolega kak napisał, to trzeba się ze śrubkami pomęczyć. Za mocno to maszyna stoi, za słabo to tak jakby nie było. No i co jakiś czas trzeba zerknąć czy wszystko tam gra. No ale to mój przypadek i niekoniecznie może być tak w innej maszynie. Życze powodzeniagrze pisze:To poproszę o konstruktywną krytykę, uwzględniając że jest to mój pierwszy projekt plotera, wiedza czerpana w dużej mierze z forum.

Pozdrawiam
Piotrek
[ Dodano: 2011-05-08, 20:00 ]
Aha i Z-etka do porawki.
Jak kolega Leoo pisał w moim temacie:
Na moim przykładzieKonfiguracja osi Z jest do poprawki.
Co prawda zapewnia duży skok ale jej umieszczenie grubo poniżej dolnego wałka bramy realnie skraca zakres roboczy.
Na fotce kolegi situ jest korzystniejszy sposób rozwiązania osi Z, tzn. nieruchome łożyska wałków.

Tak było

Tak jest

Pozdrawiam
Piotrek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Tak jak pisałem, sztywność zetki można poprawić podpierając wałki w połowie długości.
Sama zmiana ruchomych łożysk na ruchome wałki nic nie daje, bo to ten sam układ, tylko odwrotnie przykręcony.
Swoją drogą to ruchome wałki w zetce to fajna sprawa, bo można uzyskać dużą zwartość konstrukcji.
Tylko sztywne to będzie jak wałki będą grube, czyli ciężkie ...
.
Sama zmiana ruchomych łożysk na ruchome wałki nic nie daje, bo to ten sam układ, tylko odwrotnie przykręcony.
Swoją drogą to ruchome wałki w zetce to fajna sprawa, bo można uzyskać dużą zwartość konstrukcji.
.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
W sytuacji jak na pierwszym zdjęciu kolegi grze gdy Z-etka jest u samej góry to przejeżdzając stołem w lewo i gdy będzie wysoki detal do obróbki to wtedy ten detal zawadzi o dół Z-etki
Wybaczcie jakość. Paintem robiłem

Troche to ogranicza czyż nie? W odwrotnej sytuacji "dół" Z-etki podnosi się gdy podnosi się wrzeciono.

Pozdrawiam
Piotrek
Wybaczcie jakość. Paintem robiłem

Troche to ogranicza czyż nie? W odwrotnej sytuacji "dół" Z-etki podnosi się gdy podnosi się wrzeciono.
W Z-etce zostawiłem wałki fi 16,3mm i nic się złego nie dziejeSwoją drogą to ruchome wałki w zetce to fajna sprawa, bo można uzyskać dużą zwartość konstrukcji.

Pozdrawiam
Piotrek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Troche bym zwęził rozstaw prowadnic stołu.
A co do "za wysokiej zetki" - kwestia przeznaczenia maszynki. Ja z racji tego czym sie zajmuje garażowo dość często powiększam otwory na cylindry w silnikach i do tego przydaje się wysoka zetka i mała przystawka do maszynki do montażu wrzeciona na leżąco. Kłade podkładke pod silnik, przykrecam bokiem do stołu i wykorzystuje cale 200mm skoku zetki w ten sposób.
A co do "za wysokiej zetki" - kwestia przeznaczenia maszynki. Ja z racji tego czym sie zajmuje garażowo dość często powiększam otwory na cylindry w silnikach i do tego przydaje się wysoka zetka i mała przystawka do maszynki do montażu wrzeciona na leżąco. Kłade podkładke pod silnik, przykrecam bokiem do stołu i wykorzystuje cale 200mm skoku zetki w ten sposób.