gutman-cnc pisze:Czy mógłbyś kolego kolanoreki podrzucić cokolwiek więcej informacji na temat stołu wodnego? konkretnie chodzi mi o odpompowywanie wody ze stołu do zbiornika (napełnianie grawitacyjne o ile dobrze pamiętam) - w tej wodzie masa syfu jest i teraz pytanie czym to filtrujesz i jaka pompa u ciebie hula, bo stół potęga i wody sporo? i ile cm ma u Ciebie ta warstwa wody i czy dodajesz jakąś chemię do tego? bodajże kolega centro kombinował coś z chemią... Chodzi mi o koszty takiego ulepszania - zalety znam, kosztów orientacyjnych niestety nie...
Witam
pojemność stołu to ok.1,5m3. Z głównego zaworu znajdującego sie pod stołem ciecz spływa do zbiornika przelewowego, gdzie osadza się ciężki muł metalowy (coś podobnego w działaniu jak pneumatyczna regulacja poziomu wody - pokazywałem kilka postów wcześniej), a górą woda przelewa się do kolejnego zbiornika, z którego już wydajna pompa tzw szambiara tłoczy wodę do 2 połączonych równolegle zbiorników w koszach o poj. 1m3. Ponieważ zbiorniki są wyżej aniżeli poziom stołu, więc napełnianie wanny następuje bardzo szybko - kilkadziesiąt sekund. Opróżnienie całego stołu następuje w ok. 3min. Przy montażu jeszcze wydajniejszej pompy można zejść z czasem całkowitego opróżniania stołu poniżej 1min - jak niektórzy koledzy sugerowali - tylko pytanie po co?????

.
Warstwa wody ma od-12-15cm w zależności od rodzaju ciętego materiału (blachy lub profile). Przy cięciu profili, dolna ścianka jest zanurzona pod taflą wody (poziom większy), co zapobiega przyleganiu odprysków na wewnętrznych ściankach.
Co do ulepszaczy, z tego co wiem, w firmie nie stosują jakichkolwiek

- , tną plazmą 2 miesiąc na tej samej wodzie..... zobaczymy jak będzie dalej... elementy konstrukcji wanny wykonane zostały z kwasówki, więc na razie nie rdzewieją
[ Dodano: 2013-03-03, 01:01 ]
A no mamy taki środek klienci kupują systematycznie więc chyba się sprawdza.
Koncentrat
No właśnie, a czy kolega
centro sprawdzał może, jak z późniejszym usuwaniem środka z powierzchni blachy i jak on wpływa na spawanie, lakierowanie???? Czy trzeba detale dodatkowo myć przed kolejnymi procesami??????