LinuxCNC bez menadżera okien.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: tuxcnc » 07 sty 2013, 16:56

ArturM pisze:Proszę: http://kamar-cnc.pl/?page_id=986 :mrgreen:
Punkcik poleciał.

.

Tagi:

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 07 sty 2013, 17:29

Ode mnie też parę godzin temu :) Na szczęście Artur się kiedyś w moim temacie parę razy odezwał.

Awatar użytkownika

ArturM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 07 sty 2013, 18:49

Nie zawstydzajcie mnie bo się będę czuł zobligowany do pisania więcej i więcej - a nie mam czasu :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: tuxcnc » 07 sty 2013, 19:27

Niesamowita jest siła sugestii ...

Zacząłem kombinować ze zduplikowaniem karty DRO i ... okazuje się, że DRO można zostawić w spokoju, samo dopisanie funkcji mc() powoduje otwarcie trzeciej w kolejności karty z Midnight Commanderem.
Zresztą dopisanie kolejnej funkcji skutkuje otwarciem kolejnego okna, tylko nazwa funkcji musi być oczywiście inna, nazwa karty już niekoniecznie.

Obrazek

/usr/share/axis/tcl/axis.tcl też można zostawić w spokoju.

Na tego mc w trzeciej karcie można zrobić patcha, standardowe

Kod: Zaznacz cały

diff -Naur stary_plik nowy_plik > plik.patch
Tylko dzisiaj to mi się nic nie chce.
Jakoś nie mam weny twórczej i nie przychodzi mi do głowy jak w czwartym oknie upchnąć edytor.
To znaczy otworzyć się go da identycznie jak mc, chodzi mi jednak o to, żeby ładował się z klawisza Plik->Edytuj.
Pewnie by się dało XID okna zapamiętać w zmiennej i zmienić funkcję wywoływaną z menu Plik->Edytuj.

Napisałem w piątek na listę gedit z pytaniem czy da się go osadzić w otwartym wcześniej oknie, ale chyba tamtejszy admin mnie olał, bo na razie mój post nie jest opublikowany.

Ściągnąłem edytor nedit, całkiem fajnie wygląda i ma funkcję osadzania ( nedit -display <wartość> ), ale wymaga innego rodzaju parametru (zobacz man nedit , man xterm).
Fajnie tego nedita by było osadzić w Axis, bo to czyste iksy bez żadnych dodatkowych bibliotek, nie trzeba instalować pół KDE i ćwierć Gnome.

.

[ Dodano: 2013-01-07, 19:34 ]
I właśnie sobie pomyslałem, że by można było źródła xterm i nedit porównać, to znaczy konkretnie to osadzanie w oknie, powinno być podobnie tylko z wywołaniem innej funkcji, może by się dało to jakoś ożenić ...

.

Awatar użytkownika

ArturM
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 08 sty 2013, 08:26

tuxcnc pisze:Niesamowita jest siła sugestii ...

Zacząłem kombinować ze zduplikowaniem karty DRO i ... okazuje się, że DRO można zostawić w spokoju, samo dopisanie funkcji mc() powoduje otwarcie trzeciej w kolejności karty z Midnight Commanderem.
Zresztą dopisanie kolejnej funkcji skutkuje otwarciem kolejnego okna, tylko nazwa funkcji musi być oczywiście inna, nazwa karty już niekoniecznie.
.
No tak, tak - można w taki sposób dodawać dowolną liczbę swoich kart. DRO nie trzeba wywalać - ale nas od zarania dziejów ta karta wkurzała - a przy NGCGUI dodatkowo zabiera cenne miejsce - dlatego wyleciała.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 09 sty 2013, 07:23

Artur - jakbyś wykombinował sposób, żeby można było w trakcie pisania zakładki NGCGUI zrobić rozwijaną listę wyboru, albo do opisu pola dodać wyskakujący w dymku rozszerzony help, byłbyś wielki.

Własnie męczę podcięcia za gwintem - zajebiaszcza tabelka, http://www.lwcad.republika.pl/podc_gw/r_wyj_podc1.htm

Ale to wszystko idzie załatwić jedną pozycją w formularzu NGCGUI, tylko nie sposób poinformować końcowego użytkownika, którą cyferkę ma wpisać na konkretną opcję podcięcia. Chyba, że se wydrukuje helpa, i nad monitorem powiesi...

Awatar użytkownika

ArturM
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 09 sty 2013, 07:34

MlKl pisze:Artur - jakbyś wykombinował sposób, żeby można było w trakcie pisania zakładki NGCGUI zrobić rozwijaną listę wyboru, albo do opisu pola dodać wyskakujący w dymku rozszerzony help, byłbyś wielki.
I tak jestem wielki :mrgreen:
Tak, z grubsza mam pomysł na te comboboxy i costam zacząłem robić - jak zrobię to się oczywiście pochwalę.
Dymkom się nie przyglądałem - ale też raczej do zrobienia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”