LinuxCNC bez menadżera okien.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Widzisz, kamar, tak to się odbywa w światku GNU GPL. Najtrudniej o dobry pomysł. Jak pomysł jest dobry, to się wielu osobom spodoba, i ktoś go wcześniej czy później zrealizuje. Albo wskaże lepszą metodę realizacji.
Jeżeli chodzi o osadzenie MC za podglądem, to trzeba to zrobić w ngcgui.tcl - gdzieś pod koniec pliku to się odbywa. I powinno to być zrealizowane tak, żeby ta zakładka przy aktywacji sprawdzała, czy MC jest odpalony w niej, i w razie czego go sama odpalała przy ponownej aktywacji - wtedy odpadnie problem z F10 i martwą zakładką później.
Jeden z paneli MC powinien się defaultowo otwierać na nc_files, żeby tego nie trzeba było szukać
Jeżeli chodzi o osadzenie MC za podglądem, to trzeba to zrobić w ngcgui.tcl - gdzieś pod koniec pliku to się odbywa. I powinno to być zrealizowane tak, żeby ta zakładka przy aktywacji sprawdzała, czy MC jest odpalony w niej, i w razie czego go sama odpalała przy ponownej aktywacji - wtedy odpadnie problem z F10 i martwą zakładką później.
Jeden z paneli MC powinien się defaultowo otwierać na nc_files, żeby tego nie trzeba było szukać
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Punkcik dla Artura poleciał.
Mam do Was ogromną prośbę, nie zapominajcie jaki jest tytuł tego wątku.
Celem jest takie rozszerzenie możliwości LinuxCNC, żeby on był jedynym oknem potrzebnym do pracy.
Włączamy komputer, pojawia się okno LinuxCNC, w kartach Axisa mamy wszystko co potrzebne do szczęścia, robimy robotę, zamykamy okno LinuxCNC i komputer grzecznie się zamyka.
To ma być uniwersalne, dla bliżej niesprecyzowanego użytkownika, więc nie można ustawiać wszystkiego pod własne upodobania i przyzwyczajenia.
Na razie sprawy idą do przodu i to jest najważniejsze.
.
Mam do Was ogromną prośbę, nie zapominajcie jaki jest tytuł tego wątku.
Celem jest takie rozszerzenie możliwości LinuxCNC, żeby on był jedynym oknem potrzebnym do pracy.
Włączamy komputer, pojawia się okno LinuxCNC, w kartach Axisa mamy wszystko co potrzebne do szczęścia, robimy robotę, zamykamy okno LinuxCNC i komputer grzecznie się zamyka.
To ma być uniwersalne, dla bliżej niesprecyzowanego użytkownika, więc nie można ustawiać wszystkiego pod własne upodobania i przyzwyczajenia.
Na razie sprawy idą do przodu i to jest najważniejsze.
.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Zgoda, i dlatego nie mam pewności czy opisywać tą ostatnią zmianę - bo ja po prostu na chama wywaliłem DRO i wstawiłem tam własną zakładkę - a to wiąże się ze zmianami w Axisie których autorzy nigdy nie zaaprobują, które trzeba wprowadzić po każdej aktualizacji itp, itd.tuxcnc pisze: To ma być uniwersalne, dla bliżej niesprecyzowanego użytkownika, więc nie można ustawiać wszystkiego pod własne upodobania i przyzwyczajenia.
Niestety ja, póki co, nie mam kiedy się pobawić LinuxCNC 'ot tak dla sportu i potomnych' - obczajam co i jak tam jest napisane ale tylko po to żeby go sobie przykroić pod własne upodobania.
Ewentualną pozytywną dla zwykłych userów zmianą mogłobybyć wymuszenie na Axisie żeby zakładki ustawione jako EMBEDED_TAB ustawiały się za DRO a przed NGCGUI - bo teraz lądują na samym końcu.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Proszę: http://kamar-cnc.pl/?page_id=986MlKl pisze:Artur - napisz - niektórzy lubią grzebać, przy tym jak już wiadomo, gdzie zacząć, to się coś może wykombinuje więcej.