Realtime Ethernet w EMC2 i CNC
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Ok, więc dostarczają oprogramowanie na linuxa, za które trzeba zapłacić.
Nie znalazłem nigdzie wzmianki o cenach(żeby porównać co jest droższe od czego), ale to nie ważne.
jarekk, jasne, to jakie medium wybierzesz, zależy od użytkownika/projektanta. Można światłowodem.
Pytanie powraca. Czemu, skoro linux jest otwarty, ma masę możliwości modyfikacji, żaden z panów sprzedających profesjonalne maszyny, nie używa swojej własnej modyfikowalnej wersji linuxa?
Skoro można jak to kol. Piotrjub udowodnił, sprzedawać własne rozwiązania po ethernecie działające na linuxie?
Nie uwierzę w argumenty typu :'bo interface jest nieprzyjazny' bo są ludzie starszej daty i korzystają z aplikacji cnc na dos(a od kiedy on jest userfriendly?). Ani też w argument, bo działa na win Corel, albo Autocad - te maszyny obsługują operatorzy po co im to.
Spotkałem się, że jeden z użytkowników wychwala swoje oprogramowanie do sterowania, bo zawiera masę udogodnień z panela operatorskiego. Ja widziałem, że ludzie w pythonie piszą gcode editory(przesuwanie, skalowanie, centrowanie, poprawianie) dla emc2 i nie mają problemów, aby coś takiego napisać(sam się zabieram za coś takiego). Więc jeżeli okazuje się, że sterowanie operacjami czasu rzeczywistego jest możliwe za pośrednictwem Ethernetu i EMC2 i ponadto jest darmowe i modyfikowalne,to czemu wychwalany jest mach z Ethernetem i ochrzczony jako najlepszy?
Przypominam, jest to temat o linuxCNC i Ethernet.
Nie znalazłem nigdzie wzmianki o cenach(żeby porównać co jest droższe od czego), ale to nie ważne.
jarekk, jasne, to jakie medium wybierzesz, zależy od użytkownika/projektanta. Można światłowodem.
Pytanie powraca. Czemu, skoro linux jest otwarty, ma masę możliwości modyfikacji, żaden z panów sprzedających profesjonalne maszyny, nie używa swojej własnej modyfikowalnej wersji linuxa?
Skoro można jak to kol. Piotrjub udowodnił, sprzedawać własne rozwiązania po ethernecie działające na linuxie?
Nie uwierzę w argumenty typu :'bo interface jest nieprzyjazny' bo są ludzie starszej daty i korzystają z aplikacji cnc na dos(a od kiedy on jest userfriendly?). Ani też w argument, bo działa na win Corel, albo Autocad - te maszyny obsługują operatorzy po co im to.
Spotkałem się, że jeden z użytkowników wychwala swoje oprogramowanie do sterowania, bo zawiera masę udogodnień z panela operatorskiego. Ja widziałem, że ludzie w pythonie piszą gcode editory(przesuwanie, skalowanie, centrowanie, poprawianie) dla emc2 i nie mają problemów, aby coś takiego napisać(sam się zabieram za coś takiego). Więc jeżeli okazuje się, że sterowanie operacjami czasu rzeczywistego jest możliwe za pośrednictwem Ethernetu i EMC2 i ponadto jest darmowe i modyfikowalne,to czemu wychwalany jest mach z Ethernetem i ochrzczony jako najlepszy?
Przypominam, jest to temat o linuxCNC i Ethernet.
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Jakby kolega mógł bardziej obrazowo to wytłumaczyć mach+Ethernet ma możliwość sterowania 6 osiamisinad pisze:Piotrjub pisze:Co to znaczy trochę kosztują i czy się zmieszczę w 2-2,5 tys złotych czy nie
Twoja kwota wystarczy na w/w karty, zostanie jeszcze na 200 litrów paliwa do Gmerca
dla podobnej konfiguracji musimy kupić co dokładnie to co podawaliście
karta PCI 5i20 + karta 7i33 tą kartę gdzie podpinamy pod LPT (pytam się bo jestem laikiem)
Czy musimy używać mnożnika czy system generuje nasze sygnały na odpowiedniej częstotliwości? Myślę że nie tylko ja się chętnie dowiem coś więcej?
P.S.
Moderator dostaje zgłoszenia o naruszeniu regulaminu przez jakiś post - przyznaje że był też i mój post w tym zgłoszeniu - wszystkie powędrowały do kosza.
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
Myślę że nie do końca chodzi o to - ale dla wyjaśnienia dodam że dyskusja zaczęła się od tego że kolega kamar napisał że dla niego sterowanie w wersji EMC2 po LPT jest lepsze niż sterowanie MACH po Ethernecie zgodzę się z tym pod warunkiem że jedynym kryterium będzie cena.syntetyczny pisze:Więc jeżeli okazuje się, że sterowanie operacjami czasu rzeczywistego jest możliwe za pośrednictwem Ethernetu i EMC2 i ponadto jest darmowe i modyfikowalne,to czemu wychwalany jest mach z Ethernetem i ochrzczony jako najlepszy?
Można tak jak w tym pytaniu
Kol.Marku - ile razy przez te lata usuwałeś awarie w naszych
czyli kryterium awaryjności ale do czego je porównywać do tych paru maszyn, ja wykonałem już grupo ponad dwieście maszyn tylko w chwili obecnej robię ponad 20 sztuk maszyn jednocześnie i czego ma to dowodzić ? Kto będzie miał większe doświadczenie ?
Są różne kryteria oceny sam chętnie dowiem się o programach na linuxa tylko nie na zasadzie jak zażartował mój kolega oglądając skuter wodny SEA-DOO BOMBARDIER RXT
jak usłyszał cenę powiedział że od tego momentu kolor mu się nie podoba.
jak na razie widziałem porównanie EMC2 po LPT i MACH po Ethernet a tak jak pisałem prędzej porównanie jest śmieszne jeśli chodzi o możliwości. Koledzy dodali ze trzeba dokupić karty ok - sam bardzo chętnie dowiem się o jakie wtedy mamy możliwości.
dopowiem że moja intencje odczytał bardzo trafnie kolega
oprawcafotografii pisze:
1. Człowiek pisze, że robi sterowanie na 'najlepszym i najbardziej ekonomicznym Mach3 po Ethernecie',...
Przeciez to byl oczywisty sarkazm - kpina z wypowiedzi jednego Pana
co to robi wszystko najlepsze... Przynajmniej dla mnie oczywisty
Ostatnio zmieniony 04 mar 2011, 15:24 przez Piotrjub, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
czy może mnie ktoś oswiecić czy ethernet to nie jest sterowanko DNC, coś na zasadzie bufora pamięci i czy maszyna nie zachowuje się jak drukarka tak długo az wyczerpie się zasób programu z bufora, oraz czy operator ma pełny nadzór nad papką z bufora, czy nie o to chodzi ale o predkośc taktowania i inne parametry
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Odpowiedź jest stosunkowo prosta - licencja Linuksa i RTAI.syntetyczny pisze:Więc jeżeli okazuje się, że sterowanie operacjami czasu rzeczywistego jest możliwe za pośrednictwem Ethernetu i EMC2 i ponadto jest darmowe i modyfikowalne,to czemu wychwalany jest mach z Ethernetem i ochrzczony jako najlepszy?
Aby zrobić naprawdę dobre sterowanie na Linuksie trzeba w nim trochę pogrzebać, pokonfigurować. Generalnie - zainwestować. Tyle że licencja wymaga aby się tymi udoskonaleniami podzielić. Czyli firma wkłada kupę kasy na rozwój oprogramowania które... każdy może mieć wtedy za darmo. Ponieważ EMC2 chodzi praktyczne na każdym rozsądnym sprzęcie - nie da się za łatwo przywiązać go do własnego rozwiązania sprzetowego. Czyli - nie ma na tym biznesu. Biorąc pod uwagę ile kosztują profesjonalne sterowania - nikt nie chce dawać dobrych rozawiązań za nic - przynajmniej w tej dziedzinie. EMC2 pchają głownie hobbyści.
PS. Pytałem kiedyś kolegę Piotrjub'a o tym jak rozwiązał problem licencji na własne sterowanie na Linuksie - nie było odpowiedzi.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
No dostaliśmy koda, przez chwilę był 'Plotterek' wolny - to nasza pierwsza maszyna CNC - samoróba totalna na silnikach 4.5Nm - no ale mniejsza - mniej więcej takie same prędkości mamy na reszcie maszyn.Piotrjub pisze: Może kolega zapytać kolegę faniron-a na czym polegał ten test wygenerować G-kod spróbować puścić go na swojej maszynie z zadaną prędkością, nagrać film z dźwiękiem jak maszyna pracuje i pokazać ekran EMC2 z zadanymi parametrami.
Kod jest bardzo fajny, ma dużo punktów i w ogóle. Zamieszczam filmik - wrzeciono wyłączyłem żeby lepiej było silniki słychać. Robią jakieś tam 'dżyt, dżyt' - nie wiem czy to dobrze czy źle (pewnie zaraz mi powiecie

Jak tak popatrzyłem na ten kod i ścieżkę na Axisie to stwierdziłem że faktycznie tak jak napisałeś: 'wygeneruję sobie G-kod'. Kod wygenerowałem palcami na Emacsie. Pewnie z minutę generowałem. A potem go sparametryzowałem (kolejna minuta) - znaczy wycina spiralkę o podanej średnicy i na podaną głębokość. Mój szalony, tajny, specyficzny kod wygląda tak:
Kod: Zaznacz cały
( -------- parametry --------- )
#<srednica> = 30
#<glebokosc> = 21
( -------------------------------)
g61
g0 x[#<srednica> * -1] y0 z0
g2 x[#<srednica> * -1] y0 i#<srednica> j0 z[[#<glebokosc> / 2] * -1] f3600
g3 x[#<srednica> * -1] y0 i#<srednica> j0 z[#<glebokosc> * -1]
g2 x[#<srednica> * -1] y0 i#<srednica> j0 z[#<glebokosc> * -1]
m30
I teraz proszę zgadnąć którym kodem bym wycinał spiralkę ?

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Nie jestem ekspertem od licencji. Od tego jak zarabia się na linuxie i na jakich zasadach działają licencje wolnego oprogramowania, są specjalne fora i portale. Najlepszym przykładem jest ten pan. Poza tym, kol. ArturM i kamar zarabiają na EMC2 i ich własnych 'modyfikacjach'.jarekk pisze:Aby zrobić naprawdę dobre sterowanie na Linuksie trzeba w nim trochę pogrzebać, pokonfigurować. Generalnie - zainwestować. Tyle że licencja wymaga aby się tymi udoskonaleniami podzielić.
Piotrjub muszę się z kol. zgodzić, niestety na chwilę obecną nie możemy dokonać porównania. Może, ktoś tego dokonał, jak już w pierwszym poście pisałem, bo przepis jest podany. Niestety nie był skłonny się podzielić.
[ Dodano: 2011-03-04, 16:06 ]
A może ktoś pokaże jak ten kod wykonuje się pod machem?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
No dobra - było 5 minut wolne to się przyjrzałem na spokojnie.
Jak widać ten specyficzny kod jest specjalnie napisany 'wrednie' - ma promować serwa i dobijać krokowce. No to pozwoliłem sobie dopisać jedną linijkę do zamieszczonego przez @faniron kodu.
Wynik wart zamieszczenia:
A teraz proszę mi powiedzieć jaka linijkę dopisałem.
Ta moja linijka to oszustwo? A może wykorzystanie sprzętu i softu? A może ten kod to oszustwo? - jest o czym dywagować 
Maszyna ta sama - oczywiście na potrzeby popisów internetowych mógłbym pogonić przejazdy - bo przecież filmiki pokazujemy frezując powietrze, a maszyna nam w stali idzie.
Ale konfig nie ruszany - to jest to samo co w poprzednich filmikach - różnica jednej linijki w kodzie. No i prosze oczywiście brać pod uwage, że ja miękki ziutek jestem - więcej nie umiem niż umiem z tego całego EMCa. Przypuszczam, że EMCowy czarodziej to by nie takie filmiki wysmażył.
Mam jeszcze przyspieszać? Czy zgodzimy się że to bez sensu i że miarą maszyny jest wykonanie detalu, a nie latanie jak motylek?
Jak widać ten specyficzny kod jest specjalnie napisany 'wrednie' - ma promować serwa i dobijać krokowce. No to pozwoliłem sobie dopisać jedną linijkę do zamieszczonego przez @faniron kodu.
Wynik wart zamieszczenia:
A teraz proszę mi powiedzieć jaka linijkę dopisałem.

Maszyna ta sama - oczywiście na potrzeby popisów internetowych mógłbym pogonić przejazdy - bo przecież filmiki pokazujemy frezując powietrze, a maszyna nam w stali idzie.
Ale konfig nie ruszany - to jest to samo co w poprzednich filmikach - różnica jednej linijki w kodzie. No i prosze oczywiście brać pod uwage, że ja miękki ziutek jestem - więcej nie umiem niż umiem z tego całego EMCa. Przypuszczam, że EMCowy czarodziej to by nie takie filmiki wysmażył.
Mam jeszcze przyspieszać? Czy zgodzimy się że to bez sensu i że miarą maszyny jest wykonanie detalu, a nie latanie jak motylek?