Realtime Ethernet w EMC2 i CNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: micges » 04 mar 2011, 00:59

Dalej, mam klienta który wybrał serwonapędy z enkoderami 160 tys. imp/Obr – nawet MACH po Ethernecie max kręcił by nimi 1500obr/min (z uwagi na ograniczenie taktowania 4 Mhz)
Co mu zapewni EMC2 ? 30 obrotów a może wyprujemy sobie bebechy pomodlimy się i … osiągniemy 100 obr/min .
EMC2 + karta PCI 5i20 + karta 7i33 z firmy mesanet (www.mesanet.com) jest w stanie zliczać impulsy z enkodera o częstotlwości do 40MHz. Troche one kosztują ale możliwości są ogromne.
Mach nie wchodzi w grę - ew. w grę wchodzi sterowanie EMC2 po Ethernecie - ale na razie jakoś zalet nie widzę a tylko dodatkowe koszty i dodatkową robotę z konfiguracją.
Zbudowałem maszynę, w której komputer był połączony z elektroniką za pomocą ok 100 różnych sygnałów. Wyobraźcie sobie ile kabli musi być połączonych zalutowanych itd. Mając sterowanie po ethernecie cała ta wiązka kabli o słusznej grubości i cenie może być zastąpiona jednym ewentualnie dwoma kablami sieciowymi.

I zgadza sie, EMC2 w pewnych sytuacjach wykonuje identyczny gkod wolniej od konkurencji - znamy problem i pracujemy nad rozwiązaniem.

pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

freakolot
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: freakolot » 04 mar 2011, 01:06

micges pisze: I zgadza sie, EMC2 w pewnych sytuacjach wykonuje identyczny gkod wolniej od konkurencji - znamy problem i pracujemy nad rozwiązaniem.
:)...i teraz wystarczy tylko specyficzny kod oprzeć o pewne sytuacje...
i już mamy "udowodnione" to co "chcieliśmy" udowodnić..... :)

pozdrawiam,
F.

Awatar użytkownika

ArturM
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 04 mar 2011, 01:27

freakolot pisze:
micges pisze: I zgadza sie, EMC2 w pewnych sytuacjach wykonuje identyczny gkod wolniej od konkurencji - znamy problem i pracujemy nad rozwiązaniem.
:)...i teraz wystarczy tylko specyficzny kod oprzeć o pewne sytuacje...
i już mamy "udowodnione" to co "chcieliśmy" udowodnić..... :)
Można też inaczej dobrać parametry testu - taki "Life is brutal test":
Mamy operatora, maszynę i po 'Start' podajemy mu rysunek z prostymi typowymi operacjami frezerskimi - kanałki, otwory po okręgu, szesciokąt o zadanej wysokości, kilka otworów w róznych miejscach i o różnych srednicach itp.
A potem w połowie zaglebienia mu robimy przerwę awaryjną (złamanie freza, zanik napięcia inwazja Marsjan) i po chwili każemy kontynuowac pracę.
Zmierzymy wtedy jak się ma opiewana szybkośc maszyny i wykonywania gkodu do pomijanych wszedzie zalet typu linijki: #<glebokosc_pocz> = 0, o100 while [cośtam], o200 if [costam], o<otwor> call [10] [5] [6] itp :)
Ale to znowu będzie że obtaniamy - bo zamiast latać w kółko na CAMa i generować od nowa kody to se modyfikujemy start i stop pętli albo wołamy standardowe podprogramy z różnymi parametrami :)

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 04 mar 2011, 01:45

micges pisze: EMC2 + karta PCI 5i20 + karta 7i33 z firmy mesanet (www.mesanet.com) jest w stanie zliczać impulsy z enkodera o częstotlwości do 40MHz. Troche one kosztują ale możliwości są ogromne.

I zgadza sie, EMC2 w pewnych sytuacjach wykonuje identyczny gkod wolniej od konkurencji - znamy problem i pracujemy nad rozwiązaniem.
Teraz chylę czoło, bo sam czytając kolegi odpowiedz mogę się czegoś dowiedzieć
Co to znaczy trochę kosztują i czy się zmieszczę w 2-2,5 tys złotych czy nie. Najlepiej proszę podać cenę choć przybliżoną.

Proponuje kolegom poczytać ze zrozumieniem ten ostatni cytat

Teraz dla wyjaśnienia - linux jest na pewno najlepszym systemem operacyjnym jaki możemy wykorzystywać do sterowania maszyn cnc (zaznaczam ze wyrażam swoją opinie i jak ktoś mnie przekona że jest inaczej nie jestem krowa i mogę zmienić przekonania.
Na pewno docelowo takie sterowanie pod tym systemem będziemy starać się zrobić.
Jedno na ARM9 już powstało, na linuxie oczywiście, do zalet tego systemu nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Opinie o EMC2 w chwili obecnej mam taką jak pisałem, co nie zmienia faktu, że jak nastąpi to co kolega nazywa "pracujemy nad rozwiązaniem" to mogę zmienić zdanie. Tylko dalej jeśli będziemy rozstrzygać MACH+Ethernet i EMC2+LPT to
:mrgreen: będzie to tak jak ta buźka - śmieszne. Ale jeśli teraz porównujemy MACH+LPT i EMC2+LPT to stabilnością sygnałów linux powala jest znacznie lepszy.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 mar 2011, 06:53

Tyle sie działo a ja spałem :)
Piotrjub pisze:Koledze nie zależy a mi musi :mrgreen: niestety mi nie zależy, mi zalezało na przetestowaniu mach3 po Ethernecie i to zrobiłem.
.
I to główna różnica - ja nie przekonam to ... nie przekonam. Ty nie przekonasz - nie sprzedaż wyrobu

I nie pomoże wymyślanie specyficznych ścieżek narzędzia. Nawet na machu zetka fikołka nie wykona. Najważniejsza ścieżka to ta po której narzędzie zarabia na mnie i rodzinę.

A Kol. Syntetyczny co na takie samochodowe Off-y-
może trzeba zgłosić do usuniecia :)
(i tak najlepsza do wszystkiego jert TOYOTA RAV-4 w automacie)
Ostatnio zmieniony 04 mar 2011, 07:51 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 04 mar 2011, 09:05

Co do linuxa kosztownego podanego przez kol. Piotrjub, to obawiam się, że to nie był linux(bo one są z definicji free), tylko unix. A konkretnie QNX, tutaj są wylistowane. System ten jest dedykowany do realtime i jak przystało na amerykańskie unixy(np. Leopard od Apple) jest płatny.

Co ciekawe, firma siemens, w swoich maszynach korzysta z kombinacji Win - linux - sterowanie, a nad tym wszystkim czuwa PLC. Na win jest wizualka z simensjańskimi wodotryskami, na linux jest całe realtime sterowanie(gcode interpretator) i motion control, a PLC pilnuje, aby narzędzia były dobrze wymienione i palce nie pourywane:P Doszły mnie słuchy, że siemens od kilku lat pracuje nad całkowitym przejściem na linuxa. Ale jak to będzie, to nie wiem:}

Porównywanie macha z emc2 jest póki co bez sensu, gdyż nikt z nas nie zaimplementował sterowania po ethernecie w linuxCNC, przez co nie mamy jakiegoś punktu odniesienia w dyskusji.
Jak wiadomo, linuxiarze są niesamowicie leniwi i jak już coś działa dobrze, to już nie psują:P

Szkoda, że tacy mądrzy użytkownicy forum, którzy wiedzą, że linux jest na prawdę dobrym rozwiązaniem do pewnych zastosowań, nie rozwijają tego systemu, tylko wolą aby klient płacił że winde, za która i tak nie dostaje prowizji(chyba, że dostaje, to ile?10zł za szt?). Np bardzo pozytywnie mnie zaskorzył uni-kat, który na targach przedstawiał maszynę, która śmiga na emc2.

Cieszę się, że taka dyskusja wynikła.

edit
kamarlubię analogie do rzeczywistości i nie zgłaszam tego do usunięcia, jednak zakończmy ten OT. Bo gustach z grzeczności się nie dyskutuje.
Zgłosiłem do moderatora, trochę za dużo stron się porobiło. Ostatnie zdania się się liczą. Samochody do moderatora.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2011, 11:23 przez syntetyczny, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 mar 2011, 10:02

syntetyczny pisze:[Np bardzo pozytywnie mnie zaskorzył uni-kat, który na targach przedstawiał maszynę, która śmiga na emc2..
Całkiem zgrabna i sztywna maszyka. Gdyby jeszcze chcieli sprzedać same odlewy , zaraz bym belkę podmienił w swojej :)

Awatar użytkownika

sinad
Posty w temacie: 3

Post napisał: sinad » 04 mar 2011, 10:10

Piotrjub pisze:Co to znaczy trochę kosztują i czy się zmieszczę w 2-2,5 tys złotych czy nie

Twoja kwota wystarczy na w/w karty, zostanie jeszcze na 200 litrów paliwa do Gmerca ;)

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jarekk » 04 mar 2011, 10:26

Piotrjub pisze: Dlaczego Ethernet - stabilność działania &#8211; stąd połączenie z komputerem PC poprzez sieć ETHERNET, a stosowane protokoły zapewniają poprawną i szybką transmisję nawet w trudnym środowisku przemysłowym. Praktycznie żadne inne interfejsy komunikacyjne nie zapewniają ciągłości transmisji i niezawodności na tak wysokim poziomie jak ETHERNET. Z resztą z tego właśnie powodu jest to obecnie światowy standard szybkiej komunikacji cyfrowej.
No to i ja dorzucę kamyczek - jak że mam też swoje sterowanie.
ETHERNET jest tylko medium - ważna sprawa, ale są też inne sposoby.

Razem z Panem Piotrem mamy swoje sposoby - tańsze od ethernetu ( jeżeli chodzi o stworzenie takiego sterowania).
- Dla prostych zastosowań - typu termiki - USB
- Dla obrabiarek - USB galwanicznie izolowane
- Dla plazmy - łącze światłowodowe. Przejściówka USB/TOSLINK przy komputerze i moduł przy sterowniku. Tanie kable w każdym markecie ( ograniczeniem jest długość 5..10m)

Cała ścieżka idzie do pamięci kontrolera - w związku z tym ograniczeniem jest tylko moc procesora generującego STEP/DIR ( obecnie to 100..120 kHz ). W szufladzie leży wersja z FPGA ( tu już mamy MHz ) - porzucona ze względu na to że skupiamy się na rozwiązaniach budżetowych.

Dzięki temu można zrobić produkt tańszy i naprawdę dobry.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 04 mar 2011, 10:40

syntetyczny pisze: obawiam się, że to nie był linux(bo one są z definicji free), tylko unix. A konkretnie QNX, tutaj są wylistowane. System ten jest dedykowany do realtime i jak przystało na amerykańskie unixy(np. Leopard od Apple) jest płatny.
Obawiam się :mrgreen: że jednak był to linux.
Dla wyjaśnienia dla nieobeznanych - producentem centroida jest firma ajax. Jeśli kupiłeś sterowanie aby używać go z WIN i MACH-em kupowałeś go od nich do tego sterowania mogłeś u nich dokupić software pod linux-a (było to opisane). Jeśli wybierałeś sterowanie + oprogramowanie pod linux-em a do tego napędy (taki kit) sprzedawali to jako centroid.
Już pod koniec zeszłego roku widzę że sprawa się trochę bardziej skomplikowała.
Prędzej w zakładce software był opisany software pod linux-a - dziś piszą
All you need is a PC running Windows 7 with a working ethernet port!
nigdzie nie wspominają o linuxie. Na forum znalazłem taką informację
wychodzi na to że w chwili obecnej oprogramowanie robią i pod linuxa i pod WIN

CNC11 install for Windows (Used with ethernet based MPU11 systems only)

Unzip the files contained in the above zip file to the directory of your choice and then double click "setup.exe" to perform the installation.

NOTE: We recommend that all CNC11 Windows users install the current version of CNC11 from the link above. Do NOT run the PLC installer as this will overwrite your existng configuration files and require that you to re-enter your revs/inch, direction reversal, unlocks etc.. If you wish to update to the latest PLC program for your machine, please see this post:

CNC11 Mill update for Linux (Used with ethernet based MPU11 systems only)

To install the Mill update for Linux unzip the file to a directory on your usb stick -this will create two files: mill-update.zip and install.sh. Do NOT extract millupdate.zip. Insert the usb stick in the control and select F7-Utilities ->F2 Update from the main screen. Use the arrow keys select the usb stick and press enter. Now use the arrow keys to navigate/highlight the directory where you placed mill-update.zip and install.sh and press F10 to accept. Power off when the update is complete.

Niestety, wychodzi że dalszy rozwój oprogramowania robią pod Windowsa.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”