Piotrjub pisze:
ciach rozwiązania idealne
Czyli jednak konsensus jakiś jest

- że nie to ładne co ładne tylko to co się komu podoba
Piotrjub pisze:
ciach prędkości i cytat z kolegi któremu EMC chodzi wolniej niż Mach
No widzisz, tu jest pewnie główne ziarno 'niezgody' - bo ja nie bardzo wiem jak szybko te nasze maszyny chodzą - czy mają 5mm/min czy 5000mm/min - one i tak 'na full' chodzą tylko na G0 - przy pracy trzeba zwalniać albo bardzo zwalniać - więc mało mnie raduja jakieś tam cyferki - mnie raduje wielka góra wiórów pod maszyną

Inna sprawa że tak po prostu nie wierzę, że na tym samym komputerze Windows+Mach po LPT będzie miał lepszy wynik niż Linux RT po LPT - bo jeżeli tak to na jaką intencję mądrzy ludzie jądra RT wymyślają?
Te wszystkie 10000mm/min to normalnie o zawrót głowy przyprawiają

- no ale jak bierzesz frezem fi40 10 mm aluminium to chyba wolniej trochę jedziesz? czy też te 10000?
Piotrjub pisze:
Dlaczego Ethernet - stabilność działania – stąd połączenie z komputerem PC poprzez sieć ETHERNET, a stosowane protokoły zapewniają poprawną i szybką transmisję nawet w trudnym środowisku przemysłowym. Praktycznie żadne inne interfejsy komunikacyjne nie zapewniają ciągłości transmisji i niezawodności na tak wysokim poziomie jak ETHERNET. Z resztą z tego właśnie powodu jest to obecnie światowy standard szybkiej komunikacji cyfrowej.
Hmm, no tak, no tak coś o tym całym Internecie co to cały na protokołach Ethernetowych stoi słyszałem i nawet kiedyś tam bylem...
Widzę, że żartujemy po całej linii

- my też mamy komunikację po Ethernecie w 'trudnym środowisku przemysłowym' - jak nagrywam kod na maszynę.
A poważniej:
Masz tak:
Mach->Ethernet->[ ]->Sterownik->Silnik, tak?
To jakie zalety ma to [ ] w stosunku do komputerka z jądrem RT (czy jak Marek proponował - dedykowanego komputerka bez grafy i klawy z jądrem RT i sieciówką))
Piotrjub pisze:
Od siebie dodam tak, chciałem mieć oczywiście według swoich kryteriów idealny samochód na polowania nie do off-road (mam też mercedesa G-klase i różnice łapię jak by co) taki samochód którym dojeżdżam prawie 100km autostradą dalej 10-20 km bocznymi drogami a w terenie trochę po polach i lasach ze 20 km, żaden ciężki teren potem powrót w odwrotnej kolejności. Wybór padł na subaru, idealnym rozwiązaniem byłby silnik diesla jest jeden problem, dla mnie idealnym rozwiązaniem jest samochód który ma automatyczną skrzynie biegu, a taka jest dostępna tylko z silnikami benzynowymi.
W moim idealnym rozwiązaniu wyżej stawiam automat od diesla, ale ktoś inny może się z tym nie zgadzać, na pewno tak będzie.
No jasne że się nie zgadzam ;P Mam LR Discovery (diesel, manual) - i elegancko spełnia Twoje wymagania - na autostradzie lepszy niż G a w błocie niż Subaru

A jeżeli chcesz diesla i w automacie to polecam LR Discovery II z silnikiem TD5
Piotrjub pisze:
Dalej, mam klienta który wybrał serwonapędy z enkoderami 160 tys. imp/Obr – nawet MACH po Ethernecie max kręcił by nimi 1500obr/min (z uwagi na ograniczenie taktowania 4 Mhz)
Co mu zapewni EMC2 ? 30 obrotów a może wyprujemy sobie bebechy pomodlimy się i … osiągniemy 100 obr/min .
No śliczne cyferki - a teraz mi powiedz co jest takiego w tym [ ] że będzie kręciło 1500obr/min wtedy kiedy EMC2 30 obrotów na minutę - może tak sie dogadamy.
Piotrjub pisze:
Proponuje po testować różnice w sterowaniu i problem sam się rozwiąże w jedną lub druga stronę.
Jakie różnice w sterowaniu? Że mam postawic u siebie Windowsa + Macha? Nienienie - to już było przerabiane. Dzyt dzyt, zgrzyt zgrzyt, fiuu Winda poleciała, reboot, dzyt dzyt, zgrzyt, zgrzyt, uuu Mach nie odpowiada, i tak dalej do bólu
Żadne 10000mm/min mi nie zrekompresuje sumarycznego czasu rebootów dziennych

Do tego przy awarii komputera nie przełożę dysku do innego, nie zainstaluje systemu spod VirtualBoxa na dysku który postawie na półce żeby czekał na awarię (znaczy postawic postawię - tylko mi potem ten dysk nie wstanie w komputerze na hali)).
Do tego jestem głupi i nie umiem w gcode pod Machem robic pętli, wywoływać podprogramów (z aktualnego pliku albo z plików z biblioteki) itp, itd. - Mach nie wchodzi w grę - ew. w grę wchodzi sterowanie EMC2 po Ethernecie - ale na razie jakoś zalet nie widzę a tylko dodatkowe koszty i dodatkową robotę z konfiguracją.