Realtime Ethernet w EMC2 i CNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 03 mar 2011, 21:27

ArturM pisze:'mam syf przy maszynie i lepiej się odsunąć z komputerem/ekranem dalej niż LPT sięgnie'. Tak?
nie... nie tylko o to
przy dużej maszynie
kable do silników, te najdłuższe będą miały kilkadziesiąt metrów (kilkanaście przy mniejszych maszynach)

a co jeśli zamiast krokowców mamy serwa?... to dochodzą do tego kable enkoderów, które nie lubią być długie

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 mar 2011, 21:35

markcomp77 pisze:[ czasem dużo kosztuje.... a potrafi być wręcz szkodliwa w razie awarii
Kol.Marku - ile razy przez te lata usuwałeś awarie w naszych (Twoich :)) sterowaniach ?

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 03 mar 2011, 21:46

kamar pisze:ile razy przez te lata usuwałeś awarie w naszych (Twoich ) sterowaniach ?
jakoś nie mogę sobie przypomnieć...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

ArturM
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 03 mar 2011, 21:54

markcomp77 pisze: przy dużej maszynie
kable do silników, te najdłuższe będą miały kilkadziesiąt metrów (kilkanaście przy mniejszych maszynach)

a co jeśli zamiast krokowców mamy serwa?... to dochodzą do tego kable enkoderów, które nie lubią być długie
No OK - ja to rozumiem i widzę, że czasem to jest zbawienne rozwiązanie. No ale wygląda na to, że przy normalnej (z sensie rozmiarów :D) frezarce czy ploterze to jedyna zaleta jest taka, że omijamy nie-RT Windę przy generowaniu impulsów. A przy Linuchu to gra nie warta świeczki - no bo jakbym faktycznie musiał się 'odsunąć' z kompem to bym raczej uciekał w zabudowanego kompa i klienta Xsów odpalonego zdalnie niż w jakieś zabawy z dodatkową elekroniką.

No ale tak jak ojciec pisał - te nasze sterowania i kompy robią w takim syfie że chyba tylko pod wodą miałyby gorzej :D
A awarie były przecież:
- 1 spalony sterownik m542 (chyba) - przez skok napięcia w sieci
- 1 spalony przekaźnik
- no i z 10 spalonych biezpieczników
- chyba się kiedyś któryś wypasny Compaq za 100zł spalił (w sensie ze płyta, bo dysk przełozyliśmy i jak to Linuch - wstał i robił dalej :))

Sterowań jest chyba 9, najstarsze ma 4 czy 5 lat - więc awaryjność powalająca uwzgledniając, że raczej wszystkie pracują na pełny etat :)

No dobra - przekonaliście mnie - nawet nie będę googlał o tym Ethernecie :)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 mar 2011, 21:54

markcomp77 pisze:
kamar pisze:ile razy przez te lata usuwałeś awarie w naszych (Twoich ) sterowaniach ?
jakoś nie mogę sobie przypomnieć...

Ja też :)
A stoją bezpośrednio przy maszynach, tylko klawiatury na wysięgnikach a długość kabla od klawiatury chyba niewielki ma wpływ.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 03 mar 2011, 23:25

Mamy rozwiązanie idealne - Sterowanie EMC2 na Linusie steruje poprzez port LPT dodatkowo wychodzi że jest tanie, w dotychczasowej eksploatacji nie mięliśmy problemów .

Jeśli ja będę tym użytkownikiem i takie sterowanie mi wystarcza to ok., podpisuje się pod stwierdzeniem „rozwiązanie idealne”.

Mogę przytoczyć test kolegi faniron-a który przy specyficznej ścieżce narzędzia sprawdza sobie wydajność komputera sterującego maszyną poprzez port LPT. Mówi że jego najlepszy komputer stabilnie pracuje przy tej ścieżce narzędzia (Mach3 + LPT) przy posuwie 3600mm/min (najlepszy jego wynik) ale dodaje ze jak inny komp pracuje przy posuwie 3000mm/min to jest to bardzo dobry wynik.
Dalej dodawał że EMC2 przy tej samej ścieżce narzędzia miał wynik poniżej 500mm/min.
Mach3 + Ethernet miał ten wynik 10.000mm/min bo taki był nastawiony czy można było więcej oczywiście. Kolega Faniron na swoim przykładzie był zawsze orędownikiem Mach3 + LPT.
Dla niego jest to idealne rozwiązanie.

Dlaczego Ethernet - stabilność działania – stąd połączenie z komputerem PC poprzez sieć ETHERNET, a stosowane protokoły zapewniają poprawną i szybką transmisję nawet w trudnym środowisku przemysłowym. Praktycznie żadne inne interfejsy komunikacyjne nie zapewniają ciągłości transmisji i niezawodności na tak wysokim poziomie jak ETHERNET. Z resztą z tego właśnie powodu jest to obecnie światowy standard szybkiej komunikacji cyfrowej.

Rozwiązanie idealne – możliwość sterowania podobno do 9 osi jak koledzy podają ma EMC2 , na pewno więcej niż Mach czyli jak potrzebuje sterowanie 8 osiami osiami idealnym rozwiązaniem będzie program pod Linux-em bo to będzie podstawowe założenie. Od siebie dodam tak, chciałem mieć oczywiście według swoich kryteriów idealny samochód na polowania nie do off-road (mam też mercedesa G-klase i różnice łapię jak by co) taki samochód którym dojeżdżam prawie 100km autostradą dalej 10-20 km bocznymi drogami a w terenie trochę po polach i lasach ze 20 km, żaden ciężki teren potem powrót w odwrotnej kolejności. Wybór padł na subaru, idealnym rozwiązaniem byłby silnik diesla jest jeden problem, dla mnie idealnym rozwiązaniem jest samochód który ma automatyczną skrzynie biegu, a taka jest dostępna tylko z silnikami benzynowymi.
W moim idealnym rozwiązaniu wyżej stawiam automat od diesla, ale ktoś inny może się z tym nie zgadzać, na pewno tak będzie.

Nie ma idealnego rozwiązania dla wszystkich, to co jedni potrzebują innym nie wystarcza. Kiedyś podczas rozmowy z Panem z firmy od cncGraF-a jak rozmawialiśmy aby do programu dołączyli obsługę czujnika pomiaru długości narzędzia odpowiedzieli że maja klienta z Dani który produkuje ponad 50 maszyn rocznie na ich sterowaniu i on im mówi że takiej konieczności nie widzi.

Dalej, mam klienta który wybrał serwonapędy z enkoderami 160 tys. imp/Obr – nawet MACH po Ethernecie max kręcił by nimi 1500obr/min (z uwagi na ograniczenie taktowania 4 Mhz)
Co mu zapewni EMC2 ? 30 obrotów a może wyprujemy sobie bebechy pomodlimy się i … osiągniemy 100 obr/min .

Proponuje po testować różnice w sterowaniu i problem sam się rozwiąże w jedną lub druga stronę.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 mar 2011, 23:45

Piotrjub pisze:Dalej dodawał że EMC2 przy tej samej ścieżce narzędzia miał wynik poniżej 500mm/min.
.
Zdolna bestia - jak on to zrobil. takie to ja mam posuwy robocze na 300kg stole przu obróbce tworzywa :)

Jeśli reszta testów tez tak wiarygodna to nic tylko do polityki.

Awatar użytkownika

ArturM
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 04 mar 2011, 00:21

Piotrjub pisze: ciach rozwiązania idealne
Czyli jednak konsensus jakiś jest :) - że nie to ładne co ładne tylko to co się komu podoba :)
Piotrjub pisze: ciach prędkości i cytat z kolegi któremu EMC chodzi wolniej niż Mach
No widzisz, tu jest pewnie główne ziarno 'niezgody' - bo ja nie bardzo wiem jak szybko te nasze maszyny chodzą - czy mają 5mm/min czy 5000mm/min - one i tak 'na full' chodzą tylko na G0 - przy pracy trzeba zwalniać albo bardzo zwalniać - więc mało mnie raduja jakieś tam cyferki - mnie raduje wielka góra wiórów pod maszyną :)
Inna sprawa że tak po prostu nie wierzę, że na tym samym komputerze Windows+Mach po LPT będzie miał lepszy wynik niż Linux RT po LPT - bo jeżeli tak to na jaką intencję mądrzy ludzie jądra RT wymyślają?
Te wszystkie 10000mm/min to normalnie o zawrót głowy przyprawiają :) - no ale jak bierzesz frezem fi40 10 mm aluminium to chyba wolniej trochę jedziesz? czy też te 10000?
Piotrjub pisze: Dlaczego Ethernet - stabilność działania – stąd połączenie z komputerem PC poprzez sieć ETHERNET, a stosowane protokoły zapewniają poprawną i szybką transmisję nawet w trudnym środowisku przemysłowym. Praktycznie żadne inne interfejsy komunikacyjne nie zapewniają ciągłości transmisji i niezawodności na tak wysokim poziomie jak ETHERNET. Z resztą z tego właśnie powodu jest to obecnie światowy standard szybkiej komunikacji cyfrowej.
Hmm, no tak, no tak coś o tym całym Internecie co to cały na protokołach Ethernetowych stoi słyszałem i nawet kiedyś tam bylem...

Widzę, że żartujemy po całej linii :) - my też mamy komunikację po Ethernecie w 'trudnym środowisku przemysłowym' - jak nagrywam kod na maszynę.

A poważniej:
Masz tak:

Mach->Ethernet->[ ]->Sterownik->Silnik, tak?

To jakie zalety ma to [ ] w stosunku do komputerka z jądrem RT (czy jak Marek proponował - dedykowanego komputerka bez grafy i klawy z jądrem RT i sieciówką))

Piotrjub pisze: Od siebie dodam tak, chciałem mieć oczywiście według swoich kryteriów idealny samochód na polowania nie do off-road (mam też mercedesa G-klase i różnice łapię jak by co) taki samochód którym dojeżdżam prawie 100km autostradą dalej 10-20 km bocznymi drogami a w terenie trochę po polach i lasach ze 20 km, żaden ciężki teren potem powrót w odwrotnej kolejności. Wybór padł na subaru, idealnym rozwiązaniem byłby silnik diesla jest jeden problem, dla mnie idealnym rozwiązaniem jest samochód który ma automatyczną skrzynie biegu, a taka jest dostępna tylko z silnikami benzynowymi.
W moim idealnym rozwiązaniu wyżej stawiam automat od diesla, ale ktoś inny może się z tym nie zgadzać, na pewno tak będzie.
No jasne że się nie zgadzam ;P Mam LR Discovery (diesel, manual) - i elegancko spełnia Twoje wymagania - na autostradzie lepszy niż G a w błocie niż Subaru :P A jeżeli chcesz diesla i w automacie to polecam LR Discovery II z silnikiem TD5 :P

Piotrjub pisze: Dalej, mam klienta który wybrał serwonapędy z enkoderami 160 tys. imp/Obr – nawet MACH po Ethernecie max kręcił by nimi 1500obr/min (z uwagi na ograniczenie taktowania 4 Mhz)
Co mu zapewni EMC2 ? 30 obrotów a może wyprujemy sobie bebechy pomodlimy się i … osiągniemy 100 obr/min .
No śliczne cyferki - a teraz mi powiedz co jest takiego w tym [ ] że będzie kręciło 1500obr/min wtedy kiedy EMC2 30 obrotów na minutę - może tak sie dogadamy.
Piotrjub pisze: Proponuje po testować różnice w sterowaniu i problem sam się rozwiąże w jedną lub druga stronę.
Jakie różnice w sterowaniu? Że mam postawic u siebie Windowsa + Macha? Nienienie - to już było przerabiane. Dzyt dzyt, zgrzyt zgrzyt, fiuu Winda poleciała, reboot, dzyt dzyt, zgrzyt, zgrzyt, uuu Mach nie odpowiada, i tak dalej do bólu :)
Żadne 10000mm/min mi nie zrekompresuje sumarycznego czasu rebootów dziennych :)
Do tego przy awarii komputera nie przełożę dysku do innego, nie zainstaluje systemu spod VirtualBoxa na dysku który postawie na półce żeby czekał na awarię (znaczy postawic postawię - tylko mi potem ten dysk nie wstanie w komputerze na hali)).
Do tego jestem głupi i nie umiem w gcode pod Machem robic pętli, wywoływać podprogramów (z aktualnego pliku albo z plików z biblioteki) itp, itd. - Mach nie wchodzi w grę - ew. w grę wchodzi sterowanie EMC2 po Ethernecie - ale na razie jakoś zalet nie widzę a tylko dodatkowe koszty i dodatkową robotę z konfiguracją.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 04 mar 2011, 00:36

Zamiast niestety pisać o czymś o czym nie mamy pojęcia i dalej snuć dywagacje
takie to ja mam posuwy robocze na 300kg stole przu obróbce tworzywa
proponuje poczytać ze zrozumieniem i przeanalizować dokładnie słowa

napisałem "przy specyficznej ścieżce narzędzia" - mamy dwa rozwiązania
- jedno to wykonał kolega test który wykonywał kolega faniron i wie na czym on polegał
- drugie rozwiązanie kolega nie wie co pisze - ja nie pisałem że kolega nie może osiągnąć posuwu 500mm/min napisałem że przy konkretnej ścieżce narzędzia EMC2 nie dawał rady.

Może kolega zapytać kolegę faniron-a na czym polegał ten test wygenerować G-kod spróbować puścić go na swojej maszynie z zadaną prędkością, nagrać film z dźwiękiem jak maszyna pracuje i pokazać ekran EMC2 z zadanymi parametrami. Po prostu udowodnić swoje twierdzenie. Ja dopytując się kiedyś kolegi faniron-a na temat EMC2 usłyszałem co napisałem. Poprosiłem kolegów aby zrobili test taki jak kolega faniron na mach3 po Ethernecie dodam że nagrali filmik i umieściłem go na forum.
Czekam na filmik z testów i bardzo chętnie zmienię zdanie na temat EMC2

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 mar 2011, 00:52

Piotrjub pisze: Może kolega zapytać kolegę faniron-a na czym polegał ten test wygenerować G-kod spróbować puścić go na swojej maszynie z zadaną prędkością, nagrać film z dźwiękiem jak maszyna pracuje i pokazać ekran EMC2 z zadanymi parametrami.
Wybacz Kolego, aż tak to mi nie zależy. Macie specyficzne kody ,podeślijcie, puścimy i nagramy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”