Tak na oko z tego co widzę na Twoich zdjęciach to te mniejsze koło to chyba ze 20 zębów
Nie pamiętam dokładnie bo to dawno było, ale jeśli tak to nie więcej jak 21. Silnik przesunąłem niewiele, może z 5-8mm, bo i tak niewiele się da, korpus dochodzi do kolumny. Silnik musiałem obrócić na podstawce o 90° by móc nawiercić nowe wydłużone otwory do naciągu paska, ale tu ruchu silnik ma niewiele (z uwagi na kolumnę) i trzeba dobrać możliwie krótki pasek.
tu zdjęcie oryginalnej podstawki pod silnik z trasowaniem
oraz gotowa z nowymi wydłużonymi otworami,
Ze względu na to, że koła do paska są szersze niż oryginalne zębate musiałem podstawkę podnieść dokładając aluminiowe pręty kwadratowe 12x12mm (za podstawką widać dorobione przeze mnie napędzane koło stalowe, i napędzające silnika).

Generalnie przy takiej konstrukcji napinania paska jest problem z dokręceniem silnika, bo wkręty mocujące go do płyty są pod jej spodem. I dlatego śrubki mocujące są dokręcone tak by można było silnik za pomocą opartego o jego korpus drążka(długiego śrubokręta) przesunąć napinając w ten sposób pasek. Dlatego by silnik się nie cofnął przed silnik dałem śrubę jako oś krążka kształtu spirali Archimedesa, obracając którą odpychamy silnik zmiennym promieniem. Po napięciu wystarczy napinacz ustalić dokręcając nakrętkę osi.
Można też zamiast tego silnik zamocować do dodatkowej prostokątnej płytki, która będzie można przesuwać poprzecznie do podstawki, tak napinając pasek(kolumna wtedy nie ograniczy zakresu ruchu). Trzeba tylko poszerzyć otwór na oś silnika, oraz zrobić okno w boku podstawy, bo zapewne koło pasowe czy pasek będzie haczyć
Ale krótka oś silnika się podniesie o wysokość płytki, i napędzające koło byłoby nie w poziomie z odbierającym, więc
trzeba je (napędzające) opuścić wstawiając/wspawując odpowiednio dobrane odsadzenie/tulejkę przedłuzającą dla ośki silnika.
Takie zamocowanie ułatwi późniejszą wymianę paska czy napinanie.
Łożysk nie wymieniałem bo praktycznie przestałem korzystać z tej frezarki odkąd kupiłem większą i sztywniejszą ZX32G-1..
Dużo o tych frezarkach(typu HK) znajdziesz na tym forum, no temat z pomiarami, modyfikacjami (np 3 śruby mocujące głowicę do sanek kolumny, o wzmocnieniu kolumny, itd..)
https://www.chipmaker.ru/topic/126278/?page=20
(
https://www.chipmaker.ru/topic/126278/) start
a w razie pytań - pisz...
pozdrawiam, roman