Frezarko-wiertarka HK25

Dyskusje dotyczące frezowania i frezarek konwencjonalnych.

Autor tematu
Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 49
Posty: 1035
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Frezarko-wiertarka HK25

#1

Post napisał: Avalyah » 03 paź 2016, 21:08

Witam,

przymierzam się do zakupu frezarki, bo brakuje mi tego w warsztacie.

Ze względu na dość przystępną cenę i popularność oraz możliwość przeróbki na CNC w oko wpadł mi model HK 25 VARIO.
Obrazek

Dane techniczne
STOŻEK WRZECIONA MT3 lub R8
POSUW WRZECIONA 50 mm
NACHYLENIE GŁOWICY +-90°
ZAKRES PRĘDKOŚCI WRZECIONA 50-2250 obr/min
POWIERZCHNIA ROBOCZA STOŁU 700 x 180 mm
MAKSYMALNY PRZESUW WZDŁUŻNY STOŁU 480 mm
MAKSYMALNY PRZESUW POPRZECZNY STOŁU 175 mm
MAKSYMALNY PRZESUW PIONOWY 380 mm
SILNIK 750 W 230V
WAGA 165 kg

Czy ktoś z Kolegów ma taką zabawkę? Chętnie poznałbym opinie.

Mam też kilka pytań:

1. Najważniejsze: Niestety będę miał trochę rzeczy do wyfrezowania w aluminium, czy przy maksymalnej prędkości 2250 obr/min i niedużym frezie, np. 3-5mm powierzchnia po obróbce będzie bardzo zła? Wiem, że do aluminium trzeba obroty wyższe, ale wszystkie frezarki tego typu mają obroty w zakresie ok 50-3000 obr/min, przy czym najtańsza z 3000, jaką znalazłem, jest dwa razy droższa od tego VARIO i ma kilka bajerów, które nie są mi potrzebne. Ewentualnie czy da się w jakiś prosty sposób zwiększyć maksymalne obroty, wie ktoś, jaka tam jest przekładnia?

2. Będę potrzebował czwartej osi, raczej do indeksowania, niż frezowania po obwodzie, ale i tego nie wykluczam, jeśli się uda. Do tego elementy będą dość długie, więc potrzebują podparcia konikiem. Średnica elementów to max 40mm. Znalazłem coś na alledrogo za 1500zł, ale pomyślałem, że może chińskie rozwiązanie będzie lepsze:
Chińska czwarta oś CNC
Obrazek
Zrobiłbym sobie sterowanie na mikrokontrolerze, więc nawet by było zautomatyzowane częściowo. Tylko czy taka oś utrzymywana przez silnik 1.9Nm na przełożeniu 6:1 będzie wystarczająco stabilna? Czy pasek nie będzie pozwalał na jakieś luzy?

Alternatywa (ta za 1500) to:
Obrazek
+ musiałbym dokupić jakiś uchwyt. Wolałbym chiński wymysł, jeżeli tylko wystarczy, bo wyjdzie taniej, do tego sterowanie będzie wygodniejsze na pewno.

3. W tym aluminium będę wykonywał głównie rowki, właśnie o niewielkiej szerokości 3-5mm. Chciałbym, żeby miały sfazowane krawędzie. Czy można to wykonać po prostu jednym frezem rowek, a potem czymś takim sfazować całość, jadąc w osi rowka?
Obrazek
Oczywiście domyślam się, że tak, ale jak będzie z tym wykończeniem powierzchni na niskich obrotach (2250 obr/min), nie będzie to źle wyglądać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, oczywiście o pomagających nie zapomnę :mrgreen:



Tagi:


Autor tematu
Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 49
Posty: 1035
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#2

Post napisał: Avalyah » 04 paź 2016, 21:35

Przepraszam, że własny temat podbijam, ale zależy mi na dość szybkiej odpowiedzi, żeby promocja nie uciekła sprzed nosa :smile:

Także najważniejsze pytanie - czy przy obrotach maks 2250 obr/min da się frezować w aluminium niedużym frezem (3-5mm) z estetycznym skutkiem (tzn. czy powierzchnia nie będzie jakaś postrzępiona, czy coś? nie musi być zupełne lustro). Może zastosowanie np. 4-piórowego freza pomoże?


CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1240
Rejestracja: 28 wrz 2009, 11:00
Lokalizacja: Wrocław

#3

Post napisał: CFA » 04 paź 2016, 22:16

Avalyah pisze:Także najważniejsze pytanie - czy przy obrotach maks 2250 obr/min da się frezować w aluminium niedużym frezem (3-5mm) z estetycznym skutkiem (tzn. czy powierzchnia nie będzie jakaś postrzępiona, czy coś? nie musi być zupełne lustro). Może zastosowanie np. 4-piórowego freza pomoże?
Nie wiem skąd te obawy. Ja frezuję w aluminium znacznie wolniej - obroty rzędu 1000 dla frezów fi4-fi6 i mam może nie lustro, ale Rz4 swobodnie. Sporo zależeć będzie od strategii. Nie wiem jak na tej maszynie, bo decydować może sztywność OUPN a nie prędkość skrawania.
Na czwartej osi się nie znam.
Narzędzia do fazowania, które pokazałeś są raczej do otworów. Oczywiście da się zrobić krawędź, ale nie polecałbym. Lepiej użyć zwykłego okrawacza.
Poza tym obroty dla takich fazowników, to są o rząd niższe.


Autor tematu
Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 49
Posty: 1035
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#4

Post napisał: Avalyah » 04 paź 2016, 22:27

Takie przeświadczenie się we mnie zrobiło, może niesłuszne, bo w kilku różnych miejscach widziałem, że do obróbki aluminium są potrzebne bardzo wysokie obroty, typu 10-20k.

Chodzi mi raczej o uzyskanie takiego efektu, zwykłym okrawaczem raczej tego nie zrobię:

Obrazek

Trochę może wyolbrzymiłem, fazka może być mniejsza, ale chciałbym, żeby była estetyczna i równa.


CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1240
Rejestracja: 28 wrz 2009, 11:00
Lokalizacja: Wrocław

#5

Post napisał: CFA » 04 paź 2016, 22:38

Avalyah pisze:Chodzi mi raczej o uzyskanie takiego efektu, zwykłym okrawaczem raczej tego nie zrobię
Spokojnie się zrobi, okrawaczem fi8 elegancką fazę do 3mm się robi.

PS
Ale zapomniałem, że ta maszyna nie jest jeszcze znumeryzowana.
Jadąc po osi faktycznie jesteś zdany na promień z narzędzia.
No i niestety przy kanałku w tulejce polecą krawędzie na łuku - 2,5D nie da rady.


Autor tematu
Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 49
Posty: 1035
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#6

Post napisał: Avalyah » 04 paź 2016, 22:54

CFA pisze:
Avalyah pisze:Chodzi mi raczej o uzyskanie takiego efektu, zwykłym okrawaczem raczej tego nie zrobię
Spokojnie się zrobi, okrawaczem fi8 elegancką fazę do 3mm się robi.

PS
Ale zapomniałem, że ta maszyna nie jest jeszcze znumeryzowana.
Jadąc po osi faktycznie jesteś zdany na promień z narzędzia.
No i niestety przy kanałku w tulejce polecą krawędzie na łuku - 2,5D nie da rady.
No nie jest, nie jest, na razie się nie zanosi :smile:, ale kto wie, wolałbym na CNC śmigać, jednak to dopiero w przyszłości.

Z tym 2.5D to przy takich małych szerokościach kanałów nie powinno być widać nawet, że fazka trochę krzywo w stosunku do łuku, narysowałem to sobie w programie i wygląda okej. Efekt jest estetyczny, a tylko o to mi chodzi. No, przynajmniej powinien być, bo nie wiem, jak to w praktyce wyjdzie. Jak się nie uda, to trudno, coś innego wymyślę.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35
Posty: 3383
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#7

Post napisał: ALZ » 04 paź 2016, 23:26

Kupiłeś już czy się przymierzasz?? Też miałbym ochotę, ale jestem jak dziewica - chciała by, a boi się :mrgreen:
Szukałem w okolicy żeby to z bliska oblukać, ale nigdzie nie znalazłem i jestem ciekawy jak to naprawdę wygląda.


Autor tematu
Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 49
Posty: 1035
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#8

Post napisał: Avalyah » 04 paź 2016, 23:37

ALZ pisze:Kupiłeś już czy się przymierzasz?? Też miałbym ochotę, ale jestem jak dziewica - chciała by, a boi się :mrgreen:
Szukałem w okolicy żeby to z bliska oblukać, ale nigdzie nie znalazłem i jestem ciekawy jak to naprawdę wygląda.
Też się boję :smile: , ale w zasadzie jakąś muszę sobie sprawić, a jest dobra okazja. Jak się nic złego nie stanie, to pewnie jutro kupię, ale zanim ją rozpakuję to trochę czasu może minąć.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35
Posty: 3383
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#9

Post napisał: ALZ » 04 paź 2016, 23:40

:mrgreen: nie zapomnij się pochwalić . ja chciałem sobie sprawić jakąś fxb-12, ale w przyzwoitym stanie za ludzkie pieniądze nie do zdobycia.

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1628
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#10

Post napisał: rc36 » 05 paź 2016, 20:53

Avalyah, Mam nadzieję, że wiesz o tym że po zakupie takiej zabawki trzeba od razu robić remont kapitalny, bo w takim stanie jak jest to można frezować drewniane klocki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezowanie / Frezarki Konwencjonalne”