W ślimaczym tempie (od 2016), kroczek po kroczku, próbuję zbudować dla swoich potrzeb hobbystycznych choć może coś uda się też dorobić - tokarkę CNC z potrzebnym dużym przelotem. Trwa to długo bo czasu chronicznie brak.
Postanowiłem się ujawnić bo doszedłem do miejsca, w którym pojawiają się dylematy i nie ukrywam, że liczę na Wasze jak zwykle pomocne, profesjonalne i życzliwe opinie.

Źródłem projektu był uchwyt 315 z przelotem ponad 100mm. Skoro tak to wrzeciono z przelotem 102. Takie wrzeciono musiało mieć odpowiedni wrzeciennik. itd tym tokiem powstawał projekt, a następnie krok po kroku postępowała budowa. (nie mam też swojego parku maszynowego więc to też miało i ma wpływ na tempo prac).
Tyle wstępu bo przynudzam. Najpierw zdjęcia historyczne. .
Stan dzisiejszy: Zanim wrzeciennik trafi na łoże muszę poznać jego docelową wysokość osi.
Aby ją poznać zacząłem projektować suport. No i pojawiają się dylematy.
- poprzeczny z prowadnicami czy z wózkami (?)
- zmieścić się musi osprzęt śruby kulowej między płytami suportu. Więc jakie śruby? Czy dla Ztki 2505 a dla suportu 1605 będą odpowiednie?
- czy płyty stalowe 20mm (bo takie mam) będą na suport wystarczające mechanicznie(?)
Znalezienie/wybranie odpowiedzi na te pytania pozwoli mi na dokończenie projektu suportu i rozpoczęcie jego wykonania. .
Zapraszam do udziału w temacie.
pozdrawiam