VF-2

Podłączenie komputera zewnętrznego

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
Supri
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 23
Rejestracja: 13 cze 2012, 01:41
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

VF-2

#1

Post napisał: Supri » 04 kwie 2019, 20:46

Cześć,

chciałem zapytać czy ktoś może ma wiedzę na temat podłączenia takiej maszyny jak mój HAAS (VF-2 rok produkcji 97), do komputera. Znalazłem sobie program taki jak MeshCam i o ile dobrze zrozumiałem, generuje on G-kod który zapisuje jako program, następnie przerzucam go do pamięci maszyny i mogę obrabiać detal. Maszyna ma 2 "Serial porty" - z tego co udało mi się znaleźć to jest to port RS232 25 PIN. Taki sam port jest w starszych komputerach jako drukarkowy. Czy jeśli połączę maszynę z komputerem takim właśnie kablem, to uzyskam dostęp do pamięci maszyny ? Czy może to być zwykły kabel (słyszałem coś o crossowaniu takiego kabla ?). Jeśli chodzi o tematy komunikacji maszyny z komputerem to jestem laikiem :( Mój HAAS ma również stację dyskietek, ale szczerze mówiąc wolałbym mieć komputer połączone na stałe przez ten port o ile jest taka możliwość.

Z góry dziękuje za pomoc !




Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1546
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: VF-2

#2

Post napisał: Steryd » 04 kwie 2019, 21:39

to nie jest port drukarkowy. Port RS232 w komputerach najczęściej miał 9 pin. Da się te dwa porty połączyć bez problemu, są standardowe kable do łączenia tego, są i przejściówki.
Program do łączenia widnowsa z haasem możesz wykorzystać dowolny pozwalający na komunikację w trybie tekstowym, może być tncremo, czy winpcin,- oba darmowe i sprawdzone.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Supri
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 23
Rejestracja: 13 cze 2012, 01:41
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: VF-2

#3

Post napisał: Supri » 08 maja 2019, 01:41

Cześć,

dziś próbowałem połączyć się z Haasem i niestety się nie udało. Kabel mam RS232 - DB 25 męskie z obu stron. Z jednej wchodzi w Serial Port w Haasie, z drugiej w port LPT płyty głównej komputera. Zainstalowałem zarówno TNCremo jak i Winpcin. Obydwa programy niestety nie widzą mojego portu LPT w komputerze. Czy w takim przypadku muszę kupić przejściówkę DB25 do DB9 i wpiąć się w port "COM" w komputerze ? I czy do komputera powinienem kupić jakąś kartę sieciową z wyjściem DB9 czy wystarczy, że wepnę się w port DB9 płyty głównej ?


mtryb14
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 70
Rejestracja: 23 lis 2012, 00:20
Lokalizacja: Itoja

Re: VF-2

#4

Post napisał: mtryb14 » 08 maja 2019, 06:53

Jedno z najlepszych rozwiązań to zamiast dyskietki założyć port usb, dostepne moduły na aaaalledrogo. Tam sprzedaje gostek i powie jak zainstalować . Cena to coś koło 300-400, a po rs-ie to strasznie wolny transfer.


piromarek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 509
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: VF-2

#5

Post napisał: piromarek » 08 maja 2019, 07:09

Cześć.

Nie będzie działać, jak połączysz serial port z portem drukarkowym.

To dwa różne porty. Nie ma się co rozpisywać.

Serial był wykonywany/zakańczany co najmniej dwoma rodzajami wtyczek a tutaj szerokim i wąskim DB.

Ale musi być to serial port ( szeregowa transmisja) w kompie.

Jak napisał kolega Steryd są do tego przejściówki/kable z szerokiego na wąskie.

Ostatecznie można poszukać kartę na slot PCI kompa z portem szeregowym złączem szerokim albo wąskim i przejściówkę.

np. takie
https://www.komputronik.pl/category/996 ... Products=1


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1232
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: VF-2

#6

Post napisał: rdarek » 08 maja 2019, 07:54

Supri pisze:
08 maja 2019, 01:41
Kabel mam RS232 - DB 25 męskie z obu stron. Z jednej wchodzi w Serial Port w Haasie, z drugiej w port LPT płyty głównej komputera. Zainstalowałem zarówno TNCremo jak i Winpcin. Obydwa programy niestety nie widzą mojego portu LPT w komputerze.

Nie będzie działało
Supri pisze:
08 maja 2019, 01:41
Czy w takim przypadku muszę kupić przejściówkę DB25 do DB9 i wpiąć się w port "COM" w komputerze ?
Tak np. taką
Obrazek
lub jak masz smykałkę to można samemu zmajstrować :wink:
Obrazek
Może okazać się, że również zadziała adapter USB to RS jeśli jest komp bez RS ale niektóre szczególnie starsze programy mają problem z jego obsługą.
piromarek pisze:
08 maja 2019, 07:09
Cześć.

Nie będzie działać, jak połączysz serial port z portem drukarkowym.

To dwa różne porty. Nie ma się co rozpisywać.

Serial był wykonywany/zakańczany co najmniej dwoma rodzajami wtyczek a tutaj szerokim i wąskim DB.

Ale musi być to serial port ( szeregowa transmisja) w kompie.
A tutaj krótkie treściwe wyjaśnienie dlaczego:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Port_r%C3%B3wnoleg%C5%82y

https://pl.wikipedia.org/wiki/Port_szeregowy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”