Niestety z tym się nie zgodzę. Są nowe komputery z procesorami atom i działają lepiej niż te stare P4, które mam w warsztacie.Segitarius pisze:Podstawa to stary komputer. Im starszy tym lepszy. Masz jeden jednordzeniowy i jedno wątkowy procek? Najgorsze co możesz zrobić to dać pod linic cnc maszynę kombajna.
komputer do linuxcnc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Co jeszcze można wykastrować z karty graficznej oprócz smi, wygaszaczy itd itp, które wyłączyłem?syntetyczny pisze:takie skoki w jitterze to często gęsto karta graficzna, bądź sama grafika. Trzeba okroić ją maksymalnie co by ustabilizować jitter.
Hmm czyli jeszcze pożyczyć gdzieś inną AGPx8 i sprawdzić, przyszło mi do głowy.
pozdr
-
- Kontakt:
Z wejść korzystam tylko na frezarce i ona ma krańcówki magnetyczne, które działają. Aczkolwiek tam jest zainstalowany linuxCNC jeszcze na 10.04, nie sprawdzałem enkoderów ani innych rodzajów wejść.kamar pisze: I wejścia działają przez LPT ?
[ Dodano: 2015-10-21, 22:02 ]
Możliwe, że może pomóc. Jeszcze przejrzałbym logi co tam jest wypisane, co dokładnie powoduje skok jittera.prm_ex pisze:Hmm czyli jeszcze pożyczyć gdzieś inną AGPx8 i sprawdzić, przyszło mi do głowy.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 32
Debian ma dalej problemy z instalacją na GX270 z kartą Intela 82865G na pokładzie. Może dało by się trybie tekstowym instalować, a dopiero później walczyć ze sterownikiem do karty. Ale to dla zaawansowanych Liniuxiarzy jazda, a nie dla amatorów
. Wymyśliłem kartę Ati Radeon 9200SE 128MB low profile. Dalej wyłączenie 82865G w biosie i instalacja Debiana na Ati. Czy pójdzie nie wiem, ale się wkrótce dowiem
. Podobno Jitter na zewnętrznej karcie jeszcze spada i się stabilizuje jak wyczytałem na zachodnich forach. O ile się zainstaluje to protestuję i napiszę co i jak. Na razie czekam na kartę.

-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Doradźcie jaki komputer aktualnie powinienem kupić dla LinuxaCNC/Machinekita?
Powinien to być nowy sprzęt i pewny ponieważ frezarka ma stać w fabryce więc przestoje maszyny mogą mnie słono kosztować.
Sterowanie chcę oprzeć na Mesie 5i25(6i25)/7i76 ( na serwach).
Cena ma drugorzędne znaczenie (oczywiście w rozsądnych granicach, ponieważ Sinumerica wolał bym tam nie instalować)
Pozdrawiam
Tomasz
Powinien to być nowy sprzęt i pewny ponieważ frezarka ma stać w fabryce więc przestoje maszyny mogą mnie słono kosztować.
Sterowanie chcę oprzeć na Mesie 5i25(6i25)/7i76 ( na serwach).
Cena ma drugorzędne znaczenie (oczywiście w rozsądnych granicach, ponieważ Sinumerica wolał bym tam nie instalować)
Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony 02 lis 2015, 05:14 przez Tomasz_K, łącznie zmieniany 1 raz.