komputer do linuxcnc
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
-
- Znawca tematu (min. 80)
Witam
Zakupiłem P4 2,9GHz na P4P800F z grafiką radeon X800GTO 256MB.
Linuxcnc 2.7 na 10.04 LTS
Latency max 25000ns (raz na 4-5 minut taki wyskakuje bo poza tym trzyma się ok 14000)
Wpisy o smi dodane.
Na wiki podają że super jest do 15000, a od 30000 średnio.
Czy moje 25k zostawić i zająć się poważniejszymi sprawami czy lepiej jeszcze szukać sposobu na obniżenie jitter'a?
edit > w sumie jedyne co ewentualnie mógłbym zrobić to zmienić twardego z IDE na SATA bo płyta obsługuje i/lub szukac innej grafiki AGP. Wydaje mi się że nie ma o co kruszyć kopii czytając ten temat, ale najgorzej jak się komuś coś wydaje
Zakupiłem P4 2,9GHz na P4P800F z grafiką radeon X800GTO 256MB.
Linuxcnc 2.7 na 10.04 LTS
Latency max 25000ns (raz na 4-5 minut taki wyskakuje bo poza tym trzyma się ok 14000)
Wpisy o smi dodane.
Na wiki podają że super jest do 15000, a od 30000 średnio.
Czy moje 25k zostawić i zająć się poważniejszymi sprawami czy lepiej jeszcze szukać sposobu na obniżenie jitter'a?
edit > w sumie jedyne co ewentualnie mógłbym zrobić to zmienić twardego z IDE na SATA bo płyta obsługuje i/lub szukac innej grafiki AGP. Wydaje mi się że nie ma o co kruszyć kopii czytając ten temat, ale najgorzej jak się komuś coś wydaje

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 32
Ubuntu 10,04 jest trupem. Zero aktualizacji etc. Może komuś to nie przeszkadza, bo samego Linuxcnc można zaktualizować wpisując nowe repozytoria i można na tym działać.
Natomiast jak ktoś chce mieć coś więcej niż tylko Linuxcnc w/g mnie nie ma wyboru i Debian zostaje. Tylko że wcześniejsza wersja ubiła mi przy instalacji 1 płytę GX270 a drugą zdążyłem odratować przez przerwanie instalacji bo też zamierzał ja uwalić. Objawiało się to krzakami w pewnym momencie instalacji. Teraz ten nowy, podobno ma poprawiony problem cytat :
ISO zawiera poprawkę błędu jądra dla niektórych płyt głównych
Ale jakoś nie dowierzam. Stąd pytanie wprost.
Stawił ktoś nowego Debiana Wheezy z LinuxCNC 2.6 na Dell GX270 ? Poszło to, czy dalej padaczka ?. Nie mam zamiaru kolejnej płyty uwalić, a zamierzam trupa Ubuntu wywalić i coś bardziej aktualnego zainstalować.
Natomiast jak ktoś chce mieć coś więcej niż tylko Linuxcnc w/g mnie nie ma wyboru i Debian zostaje. Tylko że wcześniejsza wersja ubiła mi przy instalacji 1 płytę GX270 a drugą zdążyłem odratować przez przerwanie instalacji bo też zamierzał ja uwalić. Objawiało się to krzakami w pewnym momencie instalacji. Teraz ten nowy, podobno ma poprawiony problem cytat :
ISO zawiera poprawkę błędu jądra dla niektórych płyt głównych
Ale jakoś nie dowierzam. Stąd pytanie wprost.
Stawił ktoś nowego Debiana Wheezy z LinuxCNC 2.6 na Dell GX270 ? Poszło to, czy dalej padaczka ?. Nie mam zamiaru kolejnej płyty uwalić, a zamierzam trupa Ubuntu wywalić i coś bardziej aktualnego zainstalować.
-
- Znawca tematu (min. 80)
Jasne, wsio niepotrzebne w BIOS'ie wyłączone.Tomasz_K pisze:A wyłączyłeś kartę audio?
Zostawię na razie te 25k bo chyba nic więcej nie wycisnę. No chyba, że ktoś potwierdzi, że przesiadka z dyskiem na sata coś by zmieniła. Ale czuję że nie bo używam w czasie testu intensywnie dysk i nie skacze jitter. Skacze jak pisałem raz na 4-5 minut z tajemniczego dla mnie powodu. Po skoku robiąc restart testu znów trzyma się około 10-14k przez te 4-5 minut.
No nic chyba trzeba z tym żyć póki co. Dojedzie sterownik, podłączę graty i zobaczę jakie wyjdą prędkości. Moje osie nie są długie więc powinno być ok.
10.04 jest trupem fakt - podłączyłem się do net'a i zaczął krzyczeć że nie żyje.

Ale ja nie planuję nic więcej niż Linuxcnc, a miałem wheezy + 2.6 i różnicy w jitterze nie było a takie subiektywne wrażenie miałem, że na moim sprzęcie jakoś "mulasto" się zachowywał Debian Wheezy więc wróciłem do 10.04
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5