Witam. Byłem już na forum ale daaaaawno i zapomniałem hasła dlatego piszę jako świerzak.
Od kilku lat posiadam taką tokarkę i nawet nie wiem co to. Mam cały zestaw kół gitary ale nie posiadam dokumentacji. Ciężko szukać dokumentacji nie wiedząc co to za sprzęt. Pomożecie rozwikłać zagadkę?
Pomożemy, tylko jak narazie za mało informacji. Jak wygląda napęd i gitara, moc silnika, prędkości wrzeciona, jakie są wszystkie koła do gitary - po ile zębów i wymiary, jakie są wymiary zewnętrzne i zakres przestrzeni do obróbki , jaka śruba pociągowa, itd.
"Rosyjski odpowiednik" napisałem , ktoś od kogoś "zerżnął" albo Czesi od Rosjan albo Rosjanie od Czechów.
Kiedyś widziałem na rosyjskiej stronie temat o tej tokarce ale nie pamiętam jest nazwy.
Napęd w tej tokareczce raczej jest nieoryginalny. Maleństwo ale przydatne.
Niestety nie ma nawet śladu gdzie mogły się znajdować jakiekolwiek tabliczki.
Prędkości obrotowych nie znam. Część kół do gitary ma oznaczenie ile zębów ale większość nie posiada żadnych znaków. Na części jest pieczątka kontroli technicznej co mogłoby sugerować polskie pochodzenie sprzetu.
witam.
kumpel ma taką - to raczej polka tokarka .
jakiś klon mn-80 - ts-80.
zasadnicza szkoła zawodowa
konopczyńskiego 4
warszawa.
całkiem fajny sprzęt.
pozdrawiam.
Panowie. Właśnie przeczytałem całe Google i nie znalazłem takiej tokarki. Wygląda na MN-80 z dorobioną skrzynką Nortona. Może ktoś ją już sam ulepszał.