Jak wszyscy ostatnio składam sobie UHU, a ze elektronik to ze mnie początkujący postanowiłem sobie kupić gotowe płytki od jednego z kolegów i jak po sznurku poskładać wszystko.
Jednak aby nie było za łatwo koledzy z „Prffel-la” postanowili ulepszyć projekt Ulego i wprowadzili zmiany po swojemu. Dając co prawda schemat, ale zapomnieli nanieść częściowo wartości rezystorów, kondensatorów, trzeba się domyślać jaki jest kondensator jest na100V (są jeszcze na 63,16), jaki rezystor na 2W(0,6) pozmieniali nieco diodek według uznania itd. Zamawiając wcześniej części do sterownika posłużyłem się lista Ulego wiec miałem niezłe problemy aby to poskładać – może dla doświadczonego elektronika to normalka, ale ja byłem lekko zszokowany.
Mam jednak nadzieje, ze koledzy dorobią stosowna dokumentacje do sprzedawanych płytek.
A teraz do sedna sprawy:
1)Kiedy zamawiałem w tme nie mieli kondensatorów 1000uF/100V (w projekcie UHU- C15,16 ; Pyffel C39,40) - czy można w tym sterowniku założyć zamiast tych dwóch jeden 4700uF/100V ?
2)Uli pisze aby rezystor (UHU R13 (1k2) Pyffel R16,17) zastąpić na 330R – czy w wypadku płytki Pyffel jest konieczne ?
3)ultra

4)Jak usunąć wybiórczo soldermaske ze ścieżek prądowych w celu ich ocynowania, aby nie popsuć całej płytki ?
5)przycisk reset (mikrostyk) ma być NO czy NC ? (oczywiście Pyffel)
6) w jaki sposób posługiwać się rezystorem (Pyffel R27) ?
7)Jaka optoizolacje założyć do projektu Pyffel (na pewno DIL8) ?
jeszcze małe sprostowanie:
kupując płytkę (wcale nie tania i tez nie jedna) zostałem poinformowany, ze jest nieco przerobiona- miało to polegać na wyrzuceniu pewnych mostków (zastąpieniu ich ścieżkami) i wydłużeniu jej w celu pomieszczenia opisów – niestety płytką jest trochę inna niż Uli sobie wymyślił.