Tokarka tytan 520

Koła zębate

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 9463
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Tokarka tytan 520

#11

Post napisał: RomanJ4 » 14 wrz 2019, 09:54

Kolego, zanim rozbierzesz wrzeciennik to najpierw sprawdź i ureguluj luzy kół gitary, bo często to one najbardziej "wyją" zwłaszcza bez obciążenia (często wtedy po włączeniu posuwu cichną).
najprościej złożyć koła gitary "na pasek" cienkiego papieru ściśniętego między zębami
holzmann-ed-300fd-t92261.html
luz-miedzyzebny-kol-zebatych-t50177.html
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak to nie "uciszy" maszyny to patrz we wrzeciennik...


pozdrawiam,
Roman


staneley
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka tytan 520

#12

Post napisał: staneley » 14 wrz 2019, 12:59

Dzięki wszystkim za odpowiedzi , chyba już wiem co trzeba zrobić.
Wlałem syntetycznego motula , ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia, bo przy długiej pracy w stali silnik się mocno nagrzewa i ciepło przenosi się na wrzeciennik , więc jaki by ten olej nie był i tak będzie rzadki. Muszę jak najszybciej wymienić silnik na trójfazowy . A luz międzyzębny jest duży , wykonałem prowizoryczny pomiar Obrazek od od noża do szczęki na średnicy takiej jak uchwyt ok 125 mm na drugim biegu (312 obr) i wyszło mi ok 5 mm , poniżej fotka poglądowa. Ciekaw jestem jaki jest w innych tokarkach.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5219
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka tytan 520

#13

Post napisał: adam Fx » 14 wrz 2019, 15:48

staneley pisze:Ciekaw jestem jaki jest w innych tokarkach.
o kurcze sprawdzę to
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1464
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Tokarka tytan 520

#14

Post napisał: Avalyah » 14 wrz 2019, 16:51

Ale jakie to ma znaczenie? Jest sporo luzu na tych wszystkich zestawach kół ale przecież to normalne, luz być musi, zwłaszcza, że to wrzeciono a nie podzielnica precyzyjna.


staneley
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka tytan 520

#15

Post napisał: staneley » 14 wrz 2019, 22:02

Znalazłem na allegro taki silnik , czy będzie się nadawał do tej tokarki? Obrazek

Awatar użytkownika

maszynista1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 227
Rejestracja: 20 sie 2018, 20:31
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tokarka tytan 520

#16

Post napisał: maszynista1 » 14 wrz 2019, 22:37

Ten silnik będzie dobry do tej tokarki, tylko weź pod uwagę, że koło pasowe ktore masz w tokarce ma prawdopodobnie mniejszą średnicę pod ośkę.


staneley
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka tytan 520

#17

Post napisał: staneley » 14 wrz 2019, 23:22

Koło pasowe to żaden problem , jak trzeba będzie to zrobię nowe, ostatnio zrobiłem sobie takie koło do wiertarki. Obrazek


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6826
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: Tokarka tytan 520

#18

Post napisał: pukury » 14 wrz 2019, 23:24

Hej.
Do tego silnika falownik 3 fazowy potrzebny - nie jest 220 / 380 .
Tak wynika z fotki - chyba że się mylę.
Masz Kol. 3 fazy pod ręką ?
pzd.
Mane Tekel Fares


staneley
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2018, 22:00

Re: Tokarka tytan 520

#19

Post napisał: staneley » 15 wrz 2019, 08:16

Trzy fazy mam w garażu, silnik już zamówiony , na razie falownika nie będę zakładał, zaleję jeszcze jakiś gęsty olej i zobaczymy jak się zmieni głośność tokarki.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 5219
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka tytan 520

#20

Post napisał: adam Fx » 15 wrz 2019, 17:31

adam Fx pisze:staneley pisze:
Ciekaw jestem jaki jest w innych tokarkach.
o kurcze sprawdzę to

ja mam 2mm
staneley pisze:Znalazłem na allegro taki silnik , czy będzie się nadawał do tej tokarki?
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... XsF7fexRR2

Dodane 1 minuta 55 sekundy:
staneley pisze:Trzy fazy mam w garażu, silnik już zamówiony
a sory dopiero teraz widzę że masz 3f - tym lepiej
ale to link na przyszłość - falownik wygodna sprawa
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”