Tokarka Tytan 350-koło pasowe na silnik

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
munenori
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 29
Posty: 29
Rejestracja: 06 lis 2015, 18:57
Lokalizacja: podlasie

Tokarka Tytan 350-koło pasowe na silnik

#1

Post napisał: munenori » 10 lut 2016, 12:48

Witam wszystkich
jestem tu nowy, chociaż zarejestrowałem się jakiś czas temu.
Mam na imię Maciek,jestem z woj. podlaskiego,kupiłem tokarkę Tytan 350-nauka,zabawa,hobby.Toczyłem już kiedyś, ale dawno temu,na warsztatach szkolnych,trochę wiadomości zostało.
Mam pytanie do forumowiczów-pada mi koło pasowe do takiej tokarki,mocowane na osi silnika.Koło jest plastikowe,zarys zębów jeszcze jest,ale niewielki.
Czy można gdzieś dokupić takie koło,ew. zlecić dorobienie z metalu?



Tagi:

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#2

Post napisał: rc36 » 10 lut 2016, 13:11



Autor tematu
munenori
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 29
Posty: 29
Rejestracja: 06 lis 2015, 18:57
Lokalizacja: podlasie

Tokarka Tytan 350-koło pasowe na silnik

#3

Post napisał: munenori » 10 lut 2016, 16:08

Dzięki za info.
Mają tego sporo,ale jedyne jakie znalazłem o podobnych parametrach to:
http://czescimaszyn24.pl/Kolo-zebate-Mo ... 92%29.aspx
niestety bez klina oraz bez pierścieni uniemożliwiających spadanie.
Musiałbym je frezować na klin oraz dorobić te pierścienie

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#4

Post napisał: rc36 » 10 lut 2016, 16:32

Klin możesz sobie wypiłować kwadratowym pilnikiem, a boczki dorobić z podkładek i przykręcić na śrubki.


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1926
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Tokarka Tytan 350-koło pasowe na silnik

#5

Post napisał: Andrzej 40 » 10 lut 2016, 18:06

munenori pisze:Dzięki za info.
Mają tego sporo,ale jedyne jakie znalazłem o podobnych parametrach to:
http://czescimaszyn24.pl/Kolo-zebate-Mo ... 92%29.aspx
niestety bez klina oraz bez pierścieni uniemożliwiających spadanie.
Musiałbym je frezować na klin oraz dorobić te pierścienie
To jest koło zębate o module 1,5, czyli do współpracy z drugim kołem zębatym. Nie do przekładni pasowej. Koła pod pasy zębate podał w linku kol. rc36. Jeżeli masz (a tak chyba mają te tokarki) przekładnię z silnika na pasku zębatym, to musisz znaleźć odpowiednie pod tym linkiem. Wypiłowanie rowka pod klin nie powinno stanowić problemu.


Autor tematu
munenori
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 29
Posty: 29
Rejestracja: 06 lis 2015, 18:57
Lokalizacja: podlasie

#6

Post napisał: munenori » 10 lut 2016, 18:47

Aż takim specem nie jestem.
27 T5/32 -czy to oznacza,że koło ma 32 zęby?
Na moim kole są napisy M1.5 Z17-nie orientuję się,co oznaczają konkretne symbole na stronie sprzedawcy


Adam Domański
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 391
Rejestracja: 04 lut 2008, 20:26
Lokalizacja: Rzeszów

#7

Post napisał: Adam Domański » 10 lut 2016, 19:27

To może jakąś fotkę wstaw.

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#8

Post napisał: rc36 » 10 lut 2016, 19:47

munenori pisze:Aż takim specem nie jestem.
27 T5/32 -czy to oznacza,że koło ma 32 zęby?
Na moim kole są napisy M1.5 Z17-nie orientuję się,co oznaczają konkretne symbole na stronie sprzedawcy
Przy każdym kole pasowym jest do pobrania pdf ze wszystkimi parametrami.


Autor tematu
munenori
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 29
Posty: 29
Rejestracja: 06 lis 2015, 18:57
Lokalizacja: podlasie

#9

Post napisał: munenori » 10 lut 2016, 21:44

Szukałem raczej solidnie,nie znalazłem takiego koła.
Najmniejsze ma moduł 2.5

Awatar użytkownika

senio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 913
Rejestracja: 25 maja 2006, 14:39
Lokalizacja: koło.wlkp

#10

Post napisał: senio » 10 lut 2016, 23:08


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”