Tokarka Tytan 350-koło pasowe na silnik

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
munenori
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 29
Posty: 29
Rejestracja: 06 lis 2015, 18:57
Lokalizacja: podlasie

#31

Post napisał: munenori » 15 lut 2016, 11:50

steff.k pisze:
munenori pisze:
Pierwsze ma być na silnik,tam jest oś 8 mm,druga oś ma 10 mm,tam pójdzie większe koło.
To jak będziesz mocował na klinie to powinno się udać.
tak,oba koła mocowane na klinie.
Już zamówiłem,dam znać jak poszła operacja.
Może komuś się jeszcze przyda.



Tagi:


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17
Posty: 526
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#32

Post napisał: steff.k » 15 lut 2016, 12:59

Daj znać czy będzie coś ciszej.

Zastanawia mnie tylko ta odległość miedzy osiami. Też mam mini lathe i ewidentnie było sporo więcej niż 110mm.

Pozdrawiam


Autor tematu
munenori
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 29
Posty: 29
Rejestracja: 06 lis 2015, 18:57
Lokalizacja: podlasie

#33

Post napisał: munenori » 16 lut 2016, 08:23

steff.k pisze:Daj znać czy będzie coś ciszej.

Zastanawia mnie tylko ta odległość miedzy osiami. Też mam mini lathe i ewidentnie było sporo więcej niż 110mm.

Pozdrawiam
Witam
Mam akurat taki sprzęt,
http://allegro.pl/precyzyjna-mini-tokar ... 55409.html
odległość miedzy osiami to 110 mm.


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17
Posty: 526
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#34

Post napisał: steff.k » 16 lut 2016, 08:53

Hmmmmm, no ja mam taką samą. To może faktycznie ja coś źle mierzyłem, albo miałem offset na suwmiarce ustawiony :???: . Musze to sprawdzić.


Autor tematu
munenori
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 29
Posty: 29
Rejestracja: 06 lis 2015, 18:57
Lokalizacja: podlasie

#35

Post napisał: munenori » 16 lut 2016, 09:36

Aż specjalnie zaszedłem dzisiaj do garażu,miedzy osią napędową a napędzana jest 110 mm.
Może były różne wersje tej tokarki?Oś silnika ma 8 mm,oś napędzana ma 10 mm,z podtoczeniem na pierścień segera?


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17
Posty: 526
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#36

Post napisał: steff.k » 16 lut 2016, 11:42

Może i tak. Wieczorem wszystko sprawdzę i dam znać.

Ed: Przepraszam za zamieszanie ale, ja źle zmierzyłem. Jest tak jak piszecie.
Przepraszam jeszcze raz :oops: .


Autor tematu
munenori
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 29
Posty: 29
Rejestracja: 06 lis 2015, 18:57
Lokalizacja: podlasie

#37

Post napisał: munenori » 16 lut 2016, 23:33

Jak masz w tej chwili rozwiązane przeniesienie napędu?
Oryginalne czy modyfikacja?


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17
Posty: 526
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#38

Post napisał: steff.k » 20 lut 2016, 20:00

Ja mam oryginał, ale dźwięk jaki wydaje przekładnia, powoduje że myślę nad zmianą. Jak zamontujesz to koniecznie daj znać jakie wrażenia.

Myślę jeszcze nad zmianą silnika na coś większego, ale np 3f 0,5KW to już wielka krowa.


Autor tematu
munenori
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 29
Posty: 29
Rejestracja: 06 lis 2015, 18:57
Lokalizacja: podlasie

#39

Post napisał: munenori » 20 lut 2016, 20:51

Wszystkie elementy już mam,ale wymagają modyfikacji-wywiercenie otworów na osie,zrobienie kanałków na kliny,zmniejszenie szerokości.
Nie powiem,wygląda to obiecująco,przede wszystkim solidnie,oba koła zębate są stalowe(ebmia z Augustowa),także na dniach będę to składał.
Masz jakieś modyfikacje,usprawnienia w swojej tokarce-u mnie na razie tylko osłona zębatek posuwu.


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17
Posty: 526
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#40

Post napisał: steff.k » 20 lut 2016, 21:47

munenori pisze:Wszystkie elementy już mam,ale wymagają modyfikacji-wywiercenie otworów na osie,zrobienie kanałków na kliny,zmniejszenie szerokości.
Nie powiem,wygląda to obiecująco,przede wszystkim solidnie,oba koła zębate są stalowe(ebmia z Augustowa),także na dniach będę to składał.
Masz jakieś modyfikacje,usprawnienia w swojej tokarce-u mnie na razie tylko osłona zębatek posuwu.
No to montuj i dawaj znać :grin:
Usprawnień mam sporo, ale w sumie nie zacząłem na dobre poprawiać majfrendów.
Największe usprawnienie to scenecenowanie LINK

Na tą chwilę :
- wywaliłem przekładnie od posuwów,
- wywaliłem korbę i przekładnie od ręcznego przesuwania suportu,
- wywaliłem oryginalny imak i zamontowałem szybkozmienny,
- dołożyłem napęd śrub w obu osiach, na razie mega lamersko, ale będzie profi :mrgreen: ,
a ostatnio:
- zamontowałem suwmiarkę na koniku żeby precyzyjnie ustalać głębokość wiercenia,
i najlepsza modyfikacja to:
- wymiana uchwytu na 100mm. To najbardziej polecam, zupełnie inna robota.

W bliskich planach jest:
- wymiana obu śrub na kulowe, jedną mam na półce, a drugą na oku,
- wywalenie suportu poprzecznego i zastąpienie go własną konstrukcją, mam fajne szpeja od kol. Malaxis :mrgreen: ,
- może jakiś mocniejszy silnik jak ciekawy znajdę,
- może łożyska na skośne i odrazu tryby na metal, bo plastik mam. Chyba że tryby rozwalę na łożyska pójdą na pierwszy plan :twisted: .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”