Tokarka TSS150 duży problem.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 25
Re: Tokarka TSS150 duży problem.
Grzybek jak przelazł przez łożysko co nie pękło to już nie jest grzybkiem. Co do ciekawości jak zrobię zębatkę to zaspokajam . Nie będzie to pierwsza zębatka jaką zrobię potrzeba dorobienia koła zmianowego do gwintów calowych skłoniła mnie do zbudowania odpowiedniej przystawki która zrobiła już kilka kół. Jak kolega bardzo ciekaw to ją zaprezentuję. A jak grzybek przeszkadzł to oczywiste żeby zeszła zębatka to uprzednio musi zejść łożysko i w tym był problem.
Dodam jeszcze odnośnie tych niejasnych wymiarów. Wymiar 20 dotyczy innej tolerancji średnicy bo w tym miejscu jest łożysko i jest to wymiar pod łożysko. Wymiar 60 to?? bo wypada na tuleji dystansowej,
Dodam jeszcze odnośnie tych niejasnych wymiarów. Wymiar 20 dotyczy innej tolerancji średnicy bo w tym miejscu jest łożysko i jest to wymiar pod łożysko. Wymiar 60 to?? bo wypada na tuleji dystansowej,
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
jak widzę wnętrze wrzeciennika musi być ciekawie zakonserwowane skoro wałem który jest całkowicie w oleju wygląda jaby się sezonował na świeżym powietrzu parę latzatronik1 pisze: zdemontowałem ten nieszczęsny wałek

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Tak dla pełnego zaspokojenia ciekawości Kolegi atom.

Dodane 2 godziny 31 minuty 21 sekundy:
Taki mam plan reanimacji tej zębatki z24. Zrobić wieniec zębaty który będzie wciśnięty na odpowiednio obrobioną starą zębatkę. Cel jest
taki aby nie trzeba było wykonywać wieliklinu. Wcisk być może na gorąco.
ścianka jaka zostanie to ok. 5 mm powinno wystarczyć. Proszę o opnjie porady i ewentualną krytykę.

Dodane 2 godziny 31 minuty 21 sekundy:
Taki mam plan reanimacji tej zębatki z24. Zrobić wieniec zębaty który będzie wciśnięty na odpowiednio obrobioną starą zębatkę. Cel jest
taki aby nie trzeba było wykonywać wieliklinu. Wcisk być może na gorąco.
ścianka jaka zostanie to ok. 5 mm powinno wystarczyć. Proszę o opnjie porady i ewentualną krytykę.

-
Sam widzisz żeby się dostać do tego kółka jest zachodu co niemiara ,co by nie mówić lepiej komuś zleć wykonanie całego koła wraz z obróbką cieplną .Mino że to takie małe koło to przenosi jednak spore obciążenia ,jak będzie z plasteliny to po tygodniu będzie to samo co masz teraz.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Ze zachodu jest to prawda. Zębatkę zrobił bym z C45 i obrobił cieplnie. Oryginalna jest z 14HG i nawęglana. Tokarka służy raczej do celów hobbystycznych więc może to wystarczy a lubię zrobić coś sam.
-
to trzeba było nutoola sobie sprawić a tośka to już jest produkcyjna i moc silnika już nie hobbystyczna.zatronik1 pisze: Tokarka służy raczej do celów hobbystycznych
-
- Posty w temacie: 8
Podziwiam że chcesz to zrobić.
Ale sensu to nie ma, skoro takie kółko można zdobyć gotowe.
-
https://alle gro.pl/listing?string=ko%C5%82o%20z%C4%99bate%20m2%20z24 przy tych cenach to nawet palcem kiwnąć nie warto z robieniem samemu uzębieniazatronik1 pisze:hętnie bym zdobył ale gdzie
Dodane 10 minuty 37 sekundy:
wg dtr-ki mniejsze ma 24 zęby ,większe 26 zęby m=2