Tokarka

mexpol wzm tue 35

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
Adrian0326
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 08 lis 2019, 13:53

Tokarka

#1

Post napisał: Adrian0326 » 08 lis 2019, 14:01

Chciałbym się zapytać czy ktoś miał taką sytuacje że tokarka brała mu wymiar w ,,x" razy dwa bo nie wiem czy ja coś przestawiłem bo od nowości było wszystko normalnie z góry dziękuje jak by ktoś mógł pomóc to będę bardzo wdzięczny...




TOP67
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 178
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Tokarka

#2

Post napisał: TOP67 » 08 lis 2019, 14:06

Manualna tokarka? X to jest wzdłuż łoża?
Bo w poprzek, to normalne, że jest razy dwa

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4722
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka

#3

Post napisał: adam Fx » 08 lis 2019, 14:14

Pytasz w dziale maszyn manualnych ale z wypowiedzi wynika że pytasz o CNC praca promień /średnica G08 G07
a na manualnej to raczej nic nie przestawiłeś chyba ze mas DRO
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Adrian0326
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 08 lis 2019, 13:53

Re: Tokarka

#4

Post napisał: Adrian0326 » 08 lis 2019, 14:38

To jest tokarka manualna z odczytem numerycznym.


TOP67
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 178
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Tokarka

#5

Post napisał: TOP67 » 08 lis 2019, 15:02

Czy w osi Y odczyt pokazuje średnicę detalu czy posuw noża?
Przypuszczalnie masz w osi X ustawienia jak dla Y. Czyli razy dwa. Gdzieś to się konfiguruje.


Autor tematu
Adrian0326
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 08 lis 2019, 13:53

Re: Tokarka

#6

Post napisał: Adrian0326 » 08 lis 2019, 15:11

Tylko pytanie gdzie to się przestawia jak całe ustawienia są po niemiecku


TOP67
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 178
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Tokarka

#7

Post napisał: TOP67 » 08 lis 2019, 15:26

Napisz dokładnie, jakie są objawy. Co rozumiesz przez pojęcie "brała dwa razy"?
Dla mnie to oznacza, że jeśli odczyt na wyświetlaczu zmienia się o 10 mm, to nóż przesuwa się o 20 mm. Ale to sytuacja odwrotna niż w osi Y.

Jeśli przesuniesz nóż o 10mm w lewo, to jak zmienia się odczyt?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4722
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Tokarka

#8

Post napisał: adam Fx » 09 lis 2019, 07:21

Adrian0326 pisze:Tylko pytanie gdzie to się przestawia jak całe ustawienia są po niemiecku

hehe nie zasypuj nas tak informacjami anprawdę myślisz ze to forum jasnowidzów ? skąd may wiedzieć że masz DRO a tym bardzkiej jaki model (zagładzasz że w każdym modelu przestawia się to tak samo?)
jak masz PDF to wrzuć w google translator a jak nie to w aplikacji na tel. google translator tłumaczy ze zdjęć
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1645
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Tokarka

#9

Post napisał: rc36 » 09 lis 2019, 11:32

Adrian0326 pisze:Tylko pytanie gdzie to się przestawia jak całe ustawienia są po niemiecku

Ja też od pół roku nie wiem gdzie się to przestawia, z tym że u mnie przekłamuje oś "Z" i pokazuje mi wymiar razy dwa. odczyt-cyfrowy-nie-dziala-jak-nalezy-t99838.html


pitsky
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 198
Rejestracja: 06 maja 2005, 09:58
Lokalizacja: lublin

Re: Tokarka

#10

Post napisał: pitsky » 09 lis 2019, 11:38

Kontakt z autorem tematu nieco utrudniony, ale próbujcie dalej...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”