Odczyt cyfrowy nie działa jak należy

Dyskusje dotyczące pomiarów, narzędzi pomiarowych stosowanych przy obróbce ręcznej i maszynowej.
Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1592
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Odczyt cyfrowy nie działa jak należy

#1

Post napisał: rc36 » 11 maja 2019, 00:30

Witam kupiłem tokarkę z odczytami cyfrowymi na dwie osie SINO SDS6-2V, problem w tym że wyświetlacz osi "X" pokazuje mi wymiar po promieniu a nie po średnicy. Robię wszystko jak jest opisane w instrukcji , ale bez skutku, nie wyświetla się 'DIR" i nic się nie zmienia. Daje zrzuty fragmentów instrukcji, może ktoś pomoże.


Obrazek

Obrazek



Awatar użytkownika

JacekBelof
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 82
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Odczyt cyfrowy nie działa jak należy

#2

Post napisał: JacekBelof » 11 maja 2019, 06:04

Istotniejsze jak sam czytnik wygląda... instrukcja jak zwykle mało precyzyjna.
Masz tam przycisk „R/D”? Jeśli tak, to spróbuj go nacisnąć... to co tu pokazałeś, to jest instrukcja „łapania” wymiaru przy aktywnym trybie wyświetlania średnicy, a nie sam sposób przełączania trybów.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1592
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Odczyt cyfrowy nie działa jak należy

#3

Post napisał: rc36 » 11 maja 2019, 13:42

Nie ma przycisku 'R/D", domyślam się że trzeba wejść w jakieś menu i coś zmienić, ale co i jak to nie mam pojęcia.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1232
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Odczyt cyfrowy nie działa jak należy

#4

Post napisał: rdarek » 11 maja 2019, 19:32

rc36 pisze:
11 maja 2019, 13:42
Nie ma przycisku 'R/D", domyślam się że trzeba wejść w jakieś menu i coś zmienić, ale co i jak to nie mam pojęcia.
Podejrzewam, że masz skonfigurowany do obsługi frezarki sprawdź to.
( co wyświetla w prawym górnym okienku przy starcie)

W gruncie rzeczy to obejrzyj ten film:

Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1592
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Odczyt cyfrowy nie działa jak należy

#5

Post napisał: rc36 » 11 maja 2019, 20:01

Zmieniłem w ustawieniach na "tokarka", ale nadal pokazuje wymiar po promieniu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1592
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Odczyt cyfrowy nie działa jak należy

#6

Post napisał: rc36 » 11 maja 2019, 23:42

Jest postęp, oś "X" pokazuje średnicę, ale oś "Z" też wyświetla wymiar razy dwa :evil: Może jeszcze jakaś podpowiedź :?:


piotrfire
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 326
Rejestracja: 01 lis 2012, 14:20
Lokalizacja: prawie wrocław

Re: Odczyt cyfrowy nie działa jak należy

#7

Post napisał: piotrfire » 12 maja 2019, 15:13

Też tego nie mogłem zmienić . Zadzwoniłem do serwisu i w dwadzieścia sekund zmieniliśmy, ale jak to nie pamiętam.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1232
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Odczyt cyfrowy nie działa jak należy

#8

Post napisał: rdarek » 12 maja 2019, 20:54

rc36 pisze:
11 maja 2019, 23:42
Jest postęp, oś "X" pokazuje średnicę, ale oś "Z" też wyświetla wymiar razy dwa :evil: Może jeszcze jakaś podpowiedź :?:
Zerknij na to co prawda inny model ale:


Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1592
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Odczyt cyfrowy nie działa jak należy

#9

Post napisał: rc36 » 12 maja 2019, 21:55

Jutro sprawdzę te ustawienia z filmu, jest duża szansa że to może być to.

Awatar użytkownika

Autor tematu
rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1592
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Odczyt cyfrowy nie działa jak należy

#10

Post napisał: rc36 » 13 maja 2019, 14:36

Niestety u mnie menu jest trochę inne niż na filmie, nadal wyświetla wymiar osi Z razy dwa.
Gdybym miał dobrą polską instrukcję od tego odczytu to cała konfiguracja trwała by dwie minuty, ale mam tylko jakiś nieczytelny i źle przetłumaczony śmieć z internetu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pomiary, Kalibracja, Narzędzia Pomiarowe”