Tokarka czeska SN20A

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Majsterkowicz2018
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 07 lut 2018, 19:57

Re: Tokarka czeska SN20A

#151

Post napisał: Majsterkowicz2018 » 07 lut 2018, 20:17

Witam Kolegów. Nabyłem dziś taką maszynę i nie mogę uruchomić przesuwu dłużnego i poprzecznego w niej. Jak byliśmy u sprzedającego obejrzeć wszystko działało bez problemu. Dzwoniłem do niego i powiedział jak ustawić dźwignie ale dalej nic. Koła trybowe 4szt pod deklem po prawej stronie się kręcą ale nie ciągnie śruby, się nie kręcą. Jak kręcę za śruby ręką i na suporcie włączę dźwignie, suport się przesuwa jak i imak. Czyli przekładnia suportu ok. Ale jak kręcę śrubą przesuwu poprzecznego czy wzdłużnego to te koła pod deklem delikatnie widać jak by chciały się kręcić ale tylko wtedy jak nie ma większego oporu na kołach, jak tylko złapię ręką to koła stoją. Ta małą dźwignia zaznaczoną na rysunku przełączałem i nic się nie dzieję. Co mogło się stać i jak to można by było zrobić?

Dodane 3 minuty 10 sekundy:
Witam Kolegów. Nabyłem dziś taką maszynę i nie mogę uruchomić przesuwu dłużnego i poprzecznego w niej. Jak byliśmy u sprzedającego obejrzeć wszystko działało bez problemu. Dzwoniłem do niego i powiedział jak ustawić dźwignie ale dalej nic. Koła trybowe 4szt pod deklem po prawej stronie się kręcą ale nie ciągnie śruby, się nie kręcą. Jak kręcę za śruby ręką i na suporcie włączę dźwignie, suport się przesuwa jak i imak. Czyli przekładnia suportu ok. Ale jak kręcę śrubą przesuwu poprzecznego czy wzdłużnego to te koła pod deklem delikatnie widać jak by chciały się kręcić ale tylko wtedy jak nie ma większego oporu na kołach, jak tylko złapię ręką to koła stoją. Ta małą dźwignia zaznaczoną na rysunku przełączałem i nic się nie dzieję. Co mogło się stać i jak to można by było zrobić? Obrazek



Tagi:


Autor tematu
ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 57
Posty: 682
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Tokarka czeska SN20A

#152

Post napisał: ak47 » 13 lut 2018, 21:18

na froncie skrzyni supportowej masz takie spore pokrętło ? wkręć je do końca. Ono załącza przeniesienie napędu z wałków na support.


Majsterkowicz2018
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 07 lut 2018, 19:57

Re: Tokarka czeska SN20A

#153

Post napisał: Majsterkowicz2018 » 20 lut 2018, 23:24

Witam udało mi się naprawić ale musiałem ten dekiel co jest cały napęd śrub do gwintów czy posuwów rozebrać. Tam pod pokrętłem oznaczonym literami A, B, C współpracuje wałek ślimakowy, i na końcu wałka jest zapadka, I ta zapadka się zacięła i nie napędzała trybów na śruby posuwu. Żeby wyciągnąć ten wałek trzeba otworzyć boczną osłonę co są koła zębate do napędu posuwów i na samym dole pod ośką koła widać, że po przędzeniu pokrętłem z literami A, B, C wychodzi.
Koledzy mam takie pytanie, odnośnie uszczelnień skrzyni czy też redaktory wrzeciona gdzie występuje na ośkach są koła pasowe, Czy tam są jakieś zimeringi czy oringi? Mam mały wyciek tak mi się wydaje że z pod poła pasowego wrzeciona( co jest na 6 pasków) Czy też na skrzyni co jest napę paska od silnika lub już z drugiej strona od koła napędu na wrzecion?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”