Tokarka CNC Lux-Turn zmiana sterowania
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 33
Może się ktoś podzielić doświadczeniami kto miał styczność z falownikami sterowanymi wektorowo?
Jak to się ma w stosunku do zwykłego falownika skalarnego?
Przykładowo mając silnik 3 fazowy 1,1kW 1400obr jakie max i min obroty można wycisnąć z niego stosując falownik wektorowy żeby w miare był zachowany moment?
Jak to się ma w stosunku do zwykłego falownika skalarnego?
Przykładowo mając silnik 3 fazowy 1,1kW 1400obr jakie max i min obroty można wycisnąć z niego stosując falownik wektorowy żeby w miare był zachowany moment?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
Wiertło nie problem, bo na cnc inaczej się wierci niż na manualu, a korkowce dadzą radę i z fi12Darki pisze:Jakiej maksymalnej średnicy wiertłem jesteś w stanie pojechać w nierdzewce po G1 na tych silnikach?Wprowadziłem kolegę w błąd. U mnie jest 3.1Nm na każdej osi. Te mniejsze silniczki są we frezarce. Sorry za zamieszanie.

-
- Kontakt:
-
Chodziło mi o wiercenie bez wstepnych wierteł
Nie sprecyzowałem pytania ale już wszystko jasne. Czasami robię specyficzne roboty gdzie detal musi być zrobiony z jednego zamocowania i po prostu nie ma miejsca na dołożenie dodatkowego wiertła wstepnego. Stąd było to pytanie odnośnie silników i wiercenia

-
- Kontakt:
-
Całe sterowanie od kolegi z forum... Oś Z silnik serwokrokowy 8,7Nm, oś X 6,3Nm. Falownik LG ig5a 1,5kW 3fazowy do tego silnik 1,5kW zastanawiam się jeszcze czy dać 1400 czy 2800 obr/min.
Mając napęd wrzeciona złożony z silnika, falownika i enkodera nie ma problemów z gwintowaniem nożem, natomiast nie jestem pewny co do gwintowania gwintownikami z cyklu G33.1.
Zależy mi żeby dało się gwintować gwintownikiem nieraz na małych obrotach np. gwint M2 przy 200 obr/min.
Nie znalazłem żadnych informacji na forum odnośnie gwintowania gwintownikami z tego cyklu, ktoś to stosuje? czy coś stoi na przeszkodzie?
Mając napęd wrzeciona złożony z silnika, falownika i enkodera nie ma problemów z gwintowaniem nożem, natomiast nie jestem pewny co do gwintowania gwintownikami z cyklu G33.1.
Zależy mi żeby dało się gwintować gwintownikiem nieraz na małych obrotach np. gwint M2 przy 200 obr/min.
Nie znalazłem żadnych informacji na forum odnośnie gwintowania gwintownikami z tego cyklu, ktoś to stosuje? czy coś stoi na przeszkodzie?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Ja właśnie niedawno się dowiedziałem się że jest coś takiego jak g33.1. Od razu wypróbowałem i u mnie wsyztsko działa jak nalezy. Gwontuje na 100rpm i jest ok. Tyle, że jak dam głębokość gwintu np 8mm to nim silnik się zatrzyma i zacznie się krecić w druga strone doleci do około 8,5mm. Trzeba mieć to na uwadze. Poza tym super.Darki pisze: Mając napęd wrzeciona złożony z silnika, falownika i enkodera nie ma problemów z gwintowaniem nożem, natomiast nie jestem pewny co do gwintowania gwintownikami z cyklu G33.1.