Tokarka ciągnie stożek

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
PROCHU
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 23

Tokarka ciągnie stożek

Post napisał: PROCHU » 23 lis 2024, 17:34

Witam , kupiłem niedawno tokarke tuj 230, za dobre pieniądze , jednak przy toczeniu walka l = 300mm wyszła roznica pomiaru prawie 0.50 mm. Od kła do połowy wałka różnica prawie zerowa natomiast od połowy do uchwytu prawie 0.50 mm. I teraz moje pytanie czy to wina łoża czy uchwytu. Łoże wydaje się okej no a uchwyt też nie bije. Czy zle ustawiona maszyna (nie wypoziomowana odpowienio) też moze miec wpływ? Jest postawiona na posadce. Od czego zacząć co teraz zrobić?

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Tokarka ciągnie stożek

Post napisał: atom1477 » 23 lis 2024, 17:53

Przede wszystkim trzeba zrobić test toczenia bez podparcia kłem.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jasiu... » 23 lis 2024, 19:05

To stara tokarka, ale da się ją wyprowadzić. Może mieć luz na wrzecionie i wówczas nóż odpycha materiał im dalej od podpór (łożysk wrzeciona), tym bardziej i wychodzi stożek. Toczyłeś z koniem, bo konia można ustawić. No tak, ale może być luz na tuleji w której chodzi trzpień i efekt będzie podobny. Jeszcze jedno, jeśli jest tak, jak u ciebie, że "Od kła do połowy wałka różnica prawie zerowa" to najprawdopodobniej łoże jest przy uchwycie wytarte i trzeba wyprowadzić geometrię. Trochę będzie kosztować, ale dlatego ktoś tą tokarkę sprzedał. Bo trzeba sfrezować prowadnice na równo i dać coś pod suport. Albo nadlejesz tam żywicą, albo - chyba łatwiej - dać podkładki (może być brąz). Tylko pamiętaj, ile zebrane było z łoża, to łatwiej ustalić grubość podkładek, żeby wałki pozostały w osiach w suporcie. Samo frezowanie prowadnic nie pomoże, bo się suport opuści, a przy takim luzie skrobanie może nie pomóc.

Awatar użytkownika

Autor tematu
PROCHU

Post napisał: PROCHU » 23 lis 2024, 22:07

Dziekuje za odpowiedź, zaczołem toczyc wałek delikatnie krócej tzn l= 200mm i stozek zaczal się dopiero w końcowych 40mm więc wydaje mi się że wyklaczony ten luz na lozu bo tam zaczął się od 150mm a tu dopiero 40mm od uchwytu. Wydaje mi się że bardziej wina uchwytu tzn wrzeciona. Dodam że tokarke kupiłem w cenie 1zl za kg więc mimo tego stozka to nadal dobry zakup. To moja pierwsza tokarka jestem w 3 klasie zawodówki (operator obrabiarek) i myślę że do drobnych robot i tak się nada

Dodane 1 minuta 20 sekundy:
Tzn ile wystawić wałek?

Grzegorz53
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Grzegorz53 » 24 lis 2024, 00:08

Cześć, masz już parę odpowiedzi na Twoje pytania, ale temat jest obszerny i nie wszystko da się rozwiązać natychmiast.
Nie napisałeś jaki gruby wałek toczyłeś a to ważne czy jest sztywny i się nie poddaje w czasie toczenia. Aby test był miarodajny to wałek wysunięty poza uchwyt na 200 mm musi mieć średnicę około 40 - 50 mm. Musisz go najpierw obrobić zgrubnie a test wykonać na ostatnim przejściu przy małych oporach skrawania, ostrym nożem a nie płytką z tępą krawędzią. Taki test wykaże ustawienie osi toczenia względem prowadnic. Przy większym wiórze zaczną mieć wpływ luzy wrzeciona, suportu i zużytych przez lata prowadnic. Luz wrzeciona sprawdź czujnikiem przystawiając go od góry uchwytu jednocześnie podnosząc uchwyt grubą kantówka opartą na kawałku klocka położonego na łożu. Tyle na początek. Zacznij toczyć proste elementy i wszystkie mankamenty powoli się ujawnią i część z nich na pewno da się usunąć. Nawet na starej i zużytej maszynie da się osiągnąć dobre rezultaty kosztem większego wkładu pracy i pewnej gimnastyki.

Awatar użytkownika

Autor tematu
PROCHU

Post napisał: PROCHU » 24 lis 2024, 08:38

A wpływ może mieć też nie równe położenie tokarki? Przy większym oporze i obrotach zaczyna ona też buczec. Nie chodzi mi o zrobienie z tej maszyny perełki która mogła by chodzić na produkcji ale jak niejmniejszym kosztem i pracą wyprowadzić ją do akceptowalnych wyników . Wystarczył by mi stozek np na dlugosci l = 400 0.1mm

Dodane 2 minuty :
Sprawdzę jeszcze dzisiaj luz na wrzecionie ,jednak z tego co pamiętam gdy kiedyś sprawdzałem było to ok 0.015 - 0.02 mm

Adam Domański
Posty w temacie: 1

Post napisał: Adam Domański » 24 lis 2024, 09:45

PROCHU pisze:A wpływ może mieć też nie równe położenie tokarki?
Od wypoziomowania powinieneś zacząć, bo jak masz "skręcone" łoże to też będzie toczyć stożek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
PROCHU

Post napisał: PROCHU » 24 lis 2024, 10:00

Skręcone łoże tzn?

pitsky
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pitsky » 24 lis 2024, 10:12

Skręcone jak śmigło, zacznij od prawidłowego ustawienia maszyny na podłożu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
PROCHU

Post napisał: PROCHU » 24 lis 2024, 11:03

Tak , jutro zacznę od wypoziomowania jej i zobaczę czy coś się zmieni. Dam znać jutro jakie efekty

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”