tokarka 2 tsb
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 18
jak mozesz to zrob jeszcze kilka fotek panewki od strony uchwytu. ale chyba tez nie ma tutaj zadnego klina. cos z ta panewka chyba bylo robione bo sklada sie z 2 czesci, ta zewnetrzna stalowa chyba nie oryginalna. z fotek widac tez ze jest obciete ucho do podnoszenia tej plyty na ktorej jest silnik. widac tez ze ktos dorobil dodatkowe kola zeby zwiekszyc ilosc przelozen na pasach
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Wałek bije Ci po przetoczeniu w tej tokarce, czy po prostu po zamocowaniu? Jak po zamocowaniu 0,05 to jest w zasadzie ok.georgio pisze:Na obudowie uchwytu bije mi 0,1 mm a,na przetoczonym wałku około 0,05 mm
Bicie korpusu uchwytu na poziomie 10 setek nie jest uciążliwe, ale na niskich obrotach. Ujawnia się dopieru na wysokich obrotach, bo nierównomiernie rozłożona masa uchwytu powoduje powstawanie drgań. W swojej tokarce mam uchwyt 125mm. Korpus bił 3 setki. Na obrotach pow. 1500/min powodowało to uciążliwe drgania. Problem znikł jak uchwyt ustawiłem tak, ze korpus bije poniżej jednej setki. Zatem w niektórych przypadkach jak widać warto dbać o zminimalizowanie bicia korpusu. Na twojej tokarce pewnie ten problem nie zaistnieje, bo masz wrzeciono na panwiach, więc i tak obrotów na poziomie 1500/min pewnie nie osiągniesz

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 18
jesli chodzi o bicie uchwytu to zobacz jak sie zachowuje tokarka (drgania). a jesli chodzi o bicie 0,05 po przetoczeniu to jest prawdopodobnie luz na wrzecionie. po przetoczeniu powinno byc 0,00 nie zaleznie od bicia uchwytu. przy toczeniu zawiasów nie ma to wiekszego znaczenia ale jesli chcesz toczyc pod lozysko to juz gorzej
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 32
dziśjuż nie zrobię ale jutro zrobię jeszcze kilka fotek.mrozanski pisze:jak mozesz to zrób jeszcze kilka fotek panewki od strony uchwytu.
tak ktoś próbował poprawić kasowanie luzówmrozanski pisze: ale chyba tez nie ma tutaj żadnego klina. coś z ta panewka chyba było robione bo składa się z 2 częsci,
właśnie będę potrzebował zdjęć tegoż ucha.mrozanski pisze: ta zewnętrzna stalowa chyba nie oryginalna. z fotek widać tez ze jest obcięte ucho do podnoszenia tej płyty na której jest silnik.
tak, ogólnie mocno pokombinowana ta tokarka.mrozanski pisze: widać tez ze ktoś dorobił dodatkowe kola żeby zwiększyc ilość przełozeń na pasach
zastanawia jedna rzecz w DTRce jest rysunek przedniej panwi wrzeciona z tylko jednym gwintem, jest też zdanie by toczyć i skrobać panewkę z klinem. możecie mi wyjaśnić o co chodzi ??
jak widać panewka moja ma gwinty z dwu stron.
Poza tym moja tokarka dosyć mocno się różni od tej w DTRce.
pozdro golot