-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
witam !! konkretnie mocy Ci nie podam bo nie znam - jutro mogę pomierzyć ile bierze prądu i pośrednio coś będzie wiadomo . stosowałem takie do małych piłek do drewna i szło ( frezem fi 63mm ) . do małej frezarki ( PCB/tw. sztuczne ) powinno wystarczyć . miałem też wiertarkę na takim silniku ( do fi 6mm ) i też szło. przy małych frezach siły skrawania są małe . główna zaleta - praca bez ograniczeń czasowych . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
silnik sporo waży dlatego potrzebuje pożądnej konstrukcji:) a swoja drogą czyżby kolega Misiu15go pracował nad swoja maszyna do bloczków wodnych??....
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Pneumatyczne wrzeciona są niezłe tylko jest problem z zaopatrzeniem w sprężone powietrze. Wrzeciono takie potrzebuje w zależności od typu od 120l-360 litrów powietrza o ciśnieniu min 6,5 atm i co za tym idzie jest to bardzo drogi nośnik bo wymaga sporej sprężarki, filtrów i naolejaczy.
Jeśli ma być tanio to najlepszym rozwiązaniem są frezarki do drewna, nawet takie marketowe są trudne do zabicia o ile nie przekracza się ok 12000 obr/min.
Spalenie takiej frezarki jest następstwem używania wysokich obrotów bo łożyska zastosowane w tych frezarkach z danych katalogowych nie mają prawa wytrzymać więcej niż 14000 obr/min i zajechanie silnika jest następstwem zatarcia łożyska.
Jeśli ma być tanio to najlepszym rozwiązaniem są frezarki do drewna, nawet takie marketowe są trudne do zabicia o ile nie przekracza się ok 12000 obr/min.
Spalenie takiej frezarki jest następstwem używania wysokich obrotów bo łożyska zastosowane w tych frezarkach z danych katalogowych nie mają prawa wytrzymać więcej niż 14000 obr/min i zajechanie silnika jest następstwem zatarcia łożyska.