-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
..ciekawe czy są tego typu silniki tylko o mniejszych mocach??? moze kotś wie gdzie takie coś można kupic..anoda pisze:Jest to chyba silnik do bezpośrednirgo napędu piły tarczowej . Jak najbardziej godny polecenia pod warunkiem ,że faktycznie potrzeba takiej mocy. W połączeniu z falownikiem - rewelacja.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
anoda pisze:Są chyba i mniejsze. Trzeba szukać u producentów silników lub w dziedzinie obróbki drewna
faktycznie silniki sa już rozpoznałem ceny:
silniki są od 0,75 kW ; 1,1 kW
np: na stroncewww.besel.pl
założyłem wątek o tym -=problem wrzeciona=-
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Coraz bardziej zastanawiam się nad zastosowaniem na wrzeciono silnika prądu stałego od wentylatora chłodnicy jakiegoś... Silniki te w zasadzie są przystosowane do pracy ciaglej - moc maja wystarczajaca. Jedynym problemem mogą być zbyt małe obroty... Czy ktoś robił coś takiego? Jak się ma sprawa z mocowaniem frezów? Jak zamontować futerko? Pozdro!
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Jeżeli taki silnik to raczej do napędu pośredniego. Napędza wrzeciono za pośrednictwem paska , a obroty zwiększamy przez odpowiedni dobór kól pasowych.
Silniki o których jest napisane powyżej nie mają lożysk przenoszących sily osiowe i stosowanie ich bezpośrednio nie jest wskazane.
Wrzeciono powinno mieć lożyska skośne . Byly na forum przekroje wrzecion min z Kraśnika .
Silniki o których jest napisane powyżej nie mają lożysk przenoszących sily osiowe i stosowanie ich bezpośrednio nie jest wskazane.
Wrzeciono powinno mieć lożyska skośne . Byly na forum przekroje wrzecion min z Kraśnika .
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
pltmaxnc pisze:Wrzeciono powinno mieć lożyska skośne . Byly na forum przekroje wrzecion min z Kraśnika .
można zastosowac taki typ wrzeciona(choc zamocowanie np freza lub innego narzędzia niezbyt szczęśliwe) + do tego silnik
- Załączniki
-
- tg1161.jpg (33.08 KiB) Przejrzano 2365 razy
-
- taigprts.jpg (26.98 KiB) Przejrzano 2412 razy
-
- tg10000.jpg (23.28 KiB) Przejrzano 2405 razy
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
pltmaxnc pisze:Gdzie takie można kupić ?
ano tu mozna kupić a pozatym jest trochę zdjęć jak w cąłości maszyna wygląda:)
http://www.super-tech.com/root/taig/minimill.asp
Pomogłem...
Pomogłem...