Stół podciśnieniowy - rastrowy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Re: Stół podciśnieniowy - rastrowy
miękka lepiej się układa i dociska - powinna wystawać tyle żebyś dał radę materiał ręką docisnąć na zero bez napinania
w sumie może wystawać minimalnie bo podciśnienie i tak podciąga ją do góry z rowka 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
obawiałem się że jak położę jakieś cienkie tworzywo, to środek zostanie wklęśnięty, bo całość będzie wspierać się na obwodzie na uszczelce, ale z drugiej strony jak będzie praktycznie "na zero" - to co będzie trzymać?
nie wiem czy dobrze myślę ale przy dociśniętym już elemencie /cienkim/, musi te parę dych wystawać, mogę się mylić bo jestem dopiero na etapie projektu:), zbieram info.

nie wiem czy dobrze myślę ale przy dociśniętym już elemencie /cienkim/, musi te parę dych wystawać, mogę się mylić bo jestem dopiero na etapie projektu:), zbieram info.
-
- Kontakt:
Niestety ale się myliszRocol pisze:nie wiem czy dobrze myślę ale przy dociśniętym już elemencie /cienkim/, musi te parę dych wystawać, mogę się mylić bo jestem dopiero na etapie projektu:)

Przy dociśniętym elemencie uszczelka ma być na zero z powierzchnią stołu i to używając dość małej siły żeby nie wyginać cienkiego elementu. Podciśnienie pomiędzy materiałem, a stołem podciąga lekko uszczelkę w róg i tym samym uszczelnia połączenie.
-
- Kontakt:
ciężko to wytłumaczyć w jednoznaczny jasny sposób... łatwiej narysować 
Picassem nie jestem ale takie abstrakcje umiem

Nie jest to może idealny model odkształcenia uszczelki pod wpływem podciśnienia ale mniej więcej obrazuje o co chodzi
Legenda - czarny stół, niebieski materiał, czerwona uszczelka, podciśnienie zasysamy kanałem pomiędzy dwoma rowkami z uszczelką

Picassem nie jestem ale takie abstrakcje umiem

Nie jest to może idealny model odkształcenia uszczelki pod wpływem podciśnienia ale mniej więcej obrazuje o co chodzi

Legenda - czarny stół, niebieski materiał, czerwona uszczelka, podciśnienie zasysamy kanałem pomiędzy dwoma rowkami z uszczelką

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
wszystko już jasne, dzięki, ostatnie pytanie- gdybyś mógł, jaką kupowałeś uszczelkę chodzi mi o nazwijmy to -wysokość uszczelki /czyli średnica/w stosunku do głębokości rowka?
no właśnie /teraz mi przyszło do głowy/a co z szerokością? czy to rowek robię pod uszczelkę? bo wydaje mi się że jest ważna i szerokość i głębokość rowka
no właśnie /teraz mi przyszło do głowy/a co z szerokością? czy to rowek robię pod uszczelkę? bo wydaje mi się że jest ważna i szerokość i głębokość rowka
-
- Posty w temacie: 4
Rowek robisz na szerokość taki, żeby uszczelka nie wypadała, ma Ci to ułatwiać układanie i nic więcej. Sznur gumowy o średnicy 3-4 mm sprawdza się bardzo dobrze i jest tani. Kanałek na głębokość powiedzmy 2-4 dychy mniej niż średnica sznura, który musi bezproblemowo siadać pod zasysanym materiałem. Poszukaj tematu Petroholic-a o On-redzie, tam wrzucałem fotkę mojego stolika i pisałem coś o wymiarach.
Co do zasady działania oringów to Radek bardzo dobrze Ci to pokazał wyżej- przesadne ściskanie oringów nie poprawia uszczelnienia, im większą oring ma szansę na samodzielne ułożenie się do szczeliny tym lepiej.
Możesz poczytać tu, są wzory itd. na dopuszczalne odkształcenie oringów.
www.parker.pl/index.php/files/download/6c504172992dd8c
Co do zasady działania oringów to Radek bardzo dobrze Ci to pokazał wyżej- przesadne ściskanie oringów nie poprawia uszczelnienia, im większą oring ma szansę na samodzielne ułożenie się do szczeliny tym lepiej.
Możesz poczytać tu, są wzory itd. na dopuszczalne odkształcenie oringów.
www.parker.pl/index.php/files/download/6c504172992dd8c
-
- Kontakt:
Ja u siebie mam tak zwany "sznur miękki" 4mm. Rowek szerokość 3.8 wysokość chyba równe 3 czy coś około. Miękki dogniata się na zero jednym palcem 
Nie polecam stosować twardych oringów bo przy nich trzeba wycyrklować idealnie rozmiar rowka pod parametry uszczelki i pompy

Nie polecam stosować twardych oringów bo przy nich trzeba wycyrklować idealnie rozmiar rowka pod parametry uszczelki i pompy