Sterownik na TA8435

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Sterownik na TA8435

#1

Post napisał: Leoo » 14 paź 2007, 12:44

Prąd maksymalny 1,5A, ogranicznik prądu do 60% wartości po ok. 6s bezczynności. Czas ten można zwiększyć zmieniając C2 (max 22uF). Prąd fazowy ustawiamy zworkami w systemie wagowym o wartościach 0,8A, 0,4A, 0,2A, 0,1A. Dla ustawienia 1,5A instalujemy wszystkie 4 zworki (jedna faza), dla ustawienia 0,3A - dwie ostatnie.
Załączniki
TA8435LeooBom.pdf
(18.5 KiB) Pobrany 3781 razy
TA8435LeooSet.pdf
(28.01 KiB) Pobrany 3565 razy
TA8435Leoo.pdf
(50.87 KiB) Pobrany 3589 razy
TA8435LeooEle.pdf
(13.04 KiB) Pobrany 3795 razy
TA8435LeooMost.pdf
(33.74 KiB) Pobrany 3930 razy
TA8435LeooL1.pdf
(36.36 KiB) Pobrany 4461 razy
TA8435LeooSch.pdf
(19.83 KiB) Pobrany 6201 razy
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, 16:56 przez Leoo, łącznie zmieniany 3 razy.



Tagi:

Awatar użytkownika

Asza PL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 308
Rejestracja: 06 sty 2007, 11:12
Lokalizacja: Prowincia Golensici

#2

Post napisał: Asza PL » 14 paź 2007, 12:50

DZIĘKI :lol: :lol: :lol:
Gildemeister GDM42\4A

Już ten chomik mniej mi się podoba ale jest.
http://chomikuj.pl/AszaPL
i nowy filmik C6 CNC


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6587
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#3

Post napisał: pukury » 14 paź 2007, 15:53

witam !! bardzo miło to wygląda . fajnie zaprojektowana płytka i co ważne - jest jak zamocować radiator ! . nie można tego powiedzieć o niektórych projektach . pozdrawiam !!
rebeliant


Autor tematu
Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#4

Post napisał: Leoo » 14 paź 2007, 16:21

Kilka informacji dla początkujących.
PCB jest wykonana metodą żelazkową. Po zmyciu resztek tonera płytkę wiercimy i powlekamy warstwą kalafonii rozpuszczonej w denaturacie. Nie wykonujemy otworów montażowych w pobliżu radiatora (mogą nie pasować). Montaż rozpoczynamy od wykonania zworek, w następnej kolejności oporniki, diody, kondensatory, timer 555, złącza i szpilki. TA8435 lutujemy na samym końcu. Zanim to zrobimy trzeba solidnie przykręcić radiator do PCB z wstępnie przykręconym układem, najlepiej przez przekładkę izolującą (nie zapominamy o paście silikonowej, poprawiającej przewodność cieplną). Teraz można dokręcić układ a następnie go przylutować.
Jeśli ktoś będzie miał problemy z "programowaniem" prądu, to zamieszczę odpowiednią tabelkę.
Docelowo wkęty M3 mocujące radiator zostaną zastąpione szpilkami i tulejkami dystansowymi. Dla polepszenia chłodzenia wszystkie tulejki powinny mieć min. 10mm wysokości.
Załączniki
PCB.jpg
PCB.jpg (43.9 KiB) Przejrzano 7485 razy
Modul.jpg
Modul.jpg (39.55 KiB) Przejrzano 7742 razy
Ostatnio zmieniony 15 paź 2007, 14:04 przez Leoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

fafik1000
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 17
Rejestracja: 07 wrz 2007, 09:02
Lokalizacja: Warszawa

#5

Post napisał: fafik1000 » 15 paź 2007, 10:30

Dzieki za kawal niezlej roboty :)
Jak jest podlaczane napiecie do tego ukladu? 5V do logiki to wiem, ale jest jeszcze drugie vcco...
Pozdrawiam,
Maciek

I jeszcze mam pytanko odnosnie wyprowadzenia 3 na J2. Gdzie to podlaczyc??


Autor tematu
Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#6

Post napisał: Leoo » 15 paź 2007, 13:58

fafik1000 pisze:I jeszcze mam pytanko odnosnie wyprowadzenia 3 na J2. Gdzie to podlaczyc??
Informacje uzupełniłem.
Masa logiki i masa zasilania silników powinny być połączone ze sobą tylko w jednym punkcie tj. przy kondensatorach filtrujących zasilacza. Wszystkie sterowniki muszą mieć indywidualne przewody zasilające, tak logikę, jak silniki.

Awatar użytkownika

fafik1000
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 17
Rejestracja: 07 wrz 2007, 09:02
Lokalizacja: Warszawa

#7

Post napisał: fafik1000 » 15 paź 2007, 15:19

Dzieki :)
Czyli ENABLE tak jak w wersjach poprzednich bez tranzystora laczymy z masa?
pozdrawiam,
Maciek


Autor tematu
Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#8

Post napisał: Leoo » 15 paź 2007, 19:01

fafik1000 pisze:Czyli ENABLE tak jak w wersjach poprzednich bez tranzystora laczymy z masa?
ENABLE sterownika najlepiej połączyć z wyjściem PC zadeklarowanym jako ENABLE programu sterującego. Tranzystor Q2 stanowi inwerter sygnału. Jeśli chcesz, by sterownik był cały czas aktywny, ENABLE pozostaw niepodłączony lub połącz mostkiem z VCC (logika dodatnia, stan aktywny - wysoki).


micro
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 436
Rejestracja: 20 lut 2005, 12:32
Lokalizacja: Poznań

#9

Post napisał: micro » 15 paź 2007, 19:17

Informacje uzupełniłem.
Jakoś zmian nie widać.... :sad:


Autor tematu
Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#10

Post napisał: Leoo » 15 paź 2007, 19:51

micro pisze:Jakoś zmian nie widać....
Zapraszam na sam początek.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”