Sterownik 2 silników + On/Off Frezu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Działa. Jak sprawdzić - najpierw po włączeniu palcami i nosem czy nic się nie grzeje/pali :>, potem możesz do step podłączyć przycisk i impulsy ręcznie tworzyć, jak silnik się przekręci o krok to znaczy że działa. Potem do programu - cała masa do wyboru.
Na JP1 idzie sygnał z Y3.
Edit: Jeśli chodzi o JP1 na schemacie ottopa to tam jest +5V i masa.
Na JP1 idzie sygnał z Y3.
Edit: Jeśli chodzi o JP1 na schemacie ottopa to tam jest +5V i masa.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
nie ma sprawy .
przeszukałem pudełeczka i znalazłem 2 szt . - tak że 2 na pewno masz.
są to 74hct194 - więc z poziomami ttl .
ale jak będę to i tak kupię - zawsze się mogą przydać .
chyba będę musiał do pewnego urządzenia zrobić kilka takich prostych sterowników .
jako że temat powstał to będę miał jakiś doping żeby płytkę sobie zaprojektować .
pozdrawiam .
nie ma sprawy .
przeszukałem pudełeczka i znalazłem 2 szt . - tak że 2 na pewno masz.
są to 74hct194 - więc z poziomami ttl .
ale jak będę to i tak kupię - zawsze się mogą przydać .
chyba będę musiał do pewnego urządzenia zrobić kilka takich prostych sterowników .
jako że temat powstał to będę miał jakiś doping żeby płytkę sobie zaprojektować .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 12
Zmontowałem cały układ i...coś mi nie chce działać
Scalaki są dobrze wlutowane, pozostałe elementy także, wszystko jest tak jak na płytce *.brd.
Dokładniej nie płynie żaden prąd.
Podłączam +12V do +12V, minus podłączam do GND, silnik także podłączyłem i przez układ nie chce płynąć żaden prąd.
Poza tym coś mi tu nie pasuje - napięcie podaje się między nóżkami 9 (-) a 10 (+) scalaka ULN2803 - jak mierzę opór między tymi nóżkami z taką właśnie polaryzacją, jest nieskończony. Więc nic dziwnego, że nie płynie żaden prąd.
Zaś gdy zmierzę go odwrotnie (9+, a 10-) jest bardzo mały...więc także lepiej nie podłączać tutaj napięcia
Wydaje mi się, że muszę coś podłączyć do złącza COM, żeby układ zaczął działać...tylko co? Piąte wyprowadzenie silnika?
Właśnie...chyba sam odpowiedziałem sobie na pytanie
Ale nie jestem pewny, czy dobrze...
@EDIT
Wygrzebałem coś i podłączyłem w ten sposób:
I nadal to samo.
Opór jest kilkanaście omów, ale kedy miernik podłączę odwrotnie (na gnd +), zaś tak jak ma być jest opór nieskończony => układ nie pobiera prądu
Ktoś mi pomorze?

Scalaki są dobrze wlutowane, pozostałe elementy także, wszystko jest tak jak na płytce *.brd.
Dokładniej nie płynie żaden prąd.
Podłączam +12V do +12V, minus podłączam do GND, silnik także podłączyłem i przez układ nie chce płynąć żaden prąd.
Poza tym coś mi tu nie pasuje - napięcie podaje się między nóżkami 9 (-) a 10 (+) scalaka ULN2803 - jak mierzę opór między tymi nóżkami z taką właśnie polaryzacją, jest nieskończony. Więc nic dziwnego, że nie płynie żaden prąd.
Zaś gdy zmierzę go odwrotnie (9+, a 10-) jest bardzo mały...więc także lepiej nie podłączać tutaj napięcia

Wydaje mi się, że muszę coś podłączyć do złącza COM, żeby układ zaczął działać...tylko co? Piąte wyprowadzenie silnika?
Właśnie...chyba sam odpowiedziałem sobie na pytanie

Ale nie jestem pewny, czy dobrze...
@EDIT
Wygrzebałem coś i podłączyłem w ten sposób:
I nadal to samo.
Opór jest kilkanaście omów, ale kedy miernik podłączę odwrotnie (na gnd +), zaś tak jak ma być jest opór nieskończony => układ nie pobiera prądu

Ktoś mi pomorze?