Sterownik 2 silników + On/Off Frezu

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Vip
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 12

Sterownik 2 silników + On/Off Frezu

Post napisał: Vip » 01 sty 2009, 19:29

Witam,

Od kilku dni poszukują prostego sterownika do 2 silników krokowych + opcja On/Off lasera pełniącego rolę frezu.
Znalazłem kilka schematów, ale najbardziej przystępny wydał mi się ten:

http://www.ottop.republika.pl/sterownik2803.shtml

Jednak mam kilka problemów:

1. Czy wie ktoś, gdzie mogę dostać te układy scalone, uważane za autora "popularne"?

TTL 74AC04N
TTL 74HC194N
TTL 74C08N

2. Nie wiem dokładnie jak podłączyć ten układ do portu COM (rozumiem, że muszę zrobić takie 2) i gdzie podłączyć układ zasilania lasera (do opcji On/Off)?

Z góry dzięki za pomoc;
Pozdrawiam

Tagi:

zolax
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: zolax » 01 sty 2009, 20:29

1. Dostać można np. w tme.pl (albo innym sklepie internetowym np. nikomp,cyfronika)
2. Do COM bezpośrednio będzie ciężko, to podłącza się do lpt (najlepiej przez jakiś bufor np. z tej strony którą podałeś, są tam wolne sygnały na np. przekaźnik )
Jakbyś chciał to mogę przesłać *.brd z przerobioną płytką (trochę mniejsza jest).

PS. Polecał bym układ na TA (można dostać tanio np. w Poltronicu)

Autor tematu
Vip

Post napisał: Vip » 01 sty 2009, 22:41

Wielkie dzięki, rzeczywiście układy są dostępne.

Jeżeli chodzi o port to właśnie...w jaki sposób mam podłączyć ten układ x2 (bo do 2 silników) do LPT i gdzie mam podłączyć układ zasilania lasera, żeby działała opcja On/Off lasera.

Jeżeli chodzi o przerobioną płytkę to bardzo proszę :)

Nad ukadem na TA też się zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku, że moje silniki będzie w stanie obsłużyć, ten prostrzy i tańszy układ.

zolax

Post napisał: zolax » 02 sty 2009, 00:14

Jeżeli chodzi o port to właśnie...w jaki sposób mam podłączyć ten układ x2 (bo do 2 silników) do LPT i gdzie mam podłączyć układ zasilania lasera, żeby działała opcja On/Off lasera.
Podłączyć możesz przykładowo przez ten układ link (tak będzie bezpieczniej dla mobo). Układ zasilania możesz podłączyć do jednego pinu tej płytki z linka (potem w programie odpowiednio to skonfigurujesz).
Jeżeli chodzi o przerobioną płytkę to bardzo proszę :)
Jest w załączniku, razem z gkodami na frezowanie ścieżek jednym przejściem i wiercenie. Tak jak pisałem nie jestem tego autorem a tylko troche skompresowałem.
Nad ukadem na TA też się zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku, że moje silniki będzie w stanie obsłużyć, ten prostrzy i tańszy układ.
Te silniki są unipolarne (tzn. mają 5-6 przewodów) ? Jeśli nie to ten prosty układ odpada. Co do zalet TA to np. zmniejszenie prądu w stanie jałowym, mikrokrok 1/8 (zwiększa rozdzielczość i silniki ciszej chodzą), większy prąd, można się bez problemu zmieścić w 100 zł za 3 szt. kompletnych układów (ja mam na podstawie projektu Leooo, do znalezienia na forum),...)

Ale z drugiej strony nie ma co strzelać armatą w komara - jak silniki są małej mocy z drukarki a ten laser z nagrywarki DVD i to głównie do zabawy to ten prosty wystarczy.
Załączniki
ottop.rar
sterownik unipolarnych
(29.4 KiB) Pobrany 359 razy

Autor tematu
Vip

Post napisał: Vip » 02 sty 2009, 12:19

Ok, dzięki.
Tak, wszystkie silniki, które posiadam są unipolarne.

Jeżeli chodzi o podłączenie to nie do końca się rozumiemy.

Czy nie da rady podłączyć ten układ bezpośrednio do portu LPT? Chodzi mi o to, które z wyjść z tego układu mam podłączyć do jakich pinów portu LPT.

I jeszcze jedna ważna dla mnie kwestia:
Jak pisałem wypalać chce laserem. Wiadomo, że jak będę wypalał jakiś tekst, czy co kolwiek to chcąc zrobić odstęp między jedną literą a drugą układ musi na chwile wyłączyć laser, przesunąć go w inne miejsce i z powrotem włączyć.
Chodzi mi o to, gdzie mam podłączyć układ zasilania lasera (do jakich wyprowadzeń na płytce). Jak wiadomo będę robił takie 2 układy, więc czy muszę to podłączyć do obu, czy do jednego?
Przedstawiam to na rysunku:

Obrazek

Mam nadzieję, że jadno wyraziłem problem :)

Z góry dzięki za odp;
Pozdro

zolax

Post napisał: zolax » 02 sty 2009, 12:41

Czy nie da rady podłączyć ten układ bezpośrednio do portu LPT? Chodzi mi o to, które z wyjść z tego układu mam podłączyć do jakich pinów portu LPT.
Można bezpośrednio ale bez płytki z poprzedniego posta w wypadku jakieś awarii,zwarcia itp. port LPT (jego elektronika) albo/i cała płyta główna może ulec uszkodzeniu.

Chodzi mi o to, gdzie mam podłączyć układ zasilania lasera (do jakich wyprowadzeń na płytce).
Te płyki z uln2803 są tylko do sterowania silnikami. Tu jest rozpiska pinów centronicsa
link
do wyboru masz od D0 do D7. Jak nie chcesz robić tego bufora ze strony ottopa to przynajmniej użyj coś w tym stylu na 74244:
Obrazek.
Po 3 linie na sterownik (step,dir,enable) np. A0-A5 + 1 linia na np. przekaźnik albo mosfeta (na laser) np. A7.
Przykładowy układ z BUZ11, na jp1 wyjście z lpt/74244, jp2 na wejście zasilacza (rozumiem,że zasilacz jest niewielkiej mocy do diody z dvd):
Obrazek

Autor tematu
Vip

Post napisał: Vip » 02 sty 2009, 15:36

Dobrze rozumiem? :wink:

Obrazek

Tak, zasilacz jest do diody z nagrywarki dvd 225mW.

zolax

Post napisał: zolax » 02 sty 2009, 18:14

Tak, zasilacz jest do diody z nagrywarki dvd 225mW.
Zdajesz sobie w pełni sprawę że od nawet odbitego promienia można stracić wzrok - jak nie od razu to po pewnym czasie (okulary ochronne dostosowane do tej długości fali to koszt kilkuset zł.)?

Co do schematu to mniej wiecej o to mi chodziło ale:
- wyjścia z db25 d0..d7 powinny być połączone z a0..a7 , potem wyścia b0..2 do step,dir,en, b3..5 step,dir,en,
- wyjście b6 z wejściem JP1 (od zasilacza lasera) - teraz tam dałeś na stałe 5V a przecież chcesz tym sterować
- +zasilacza do 12V -zasilacza do JP2

ossik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ossik » 02 sty 2009, 18:23

Szanowny Kolego VIP z laserem żartów nie ma nawet tak małej mocy więc postępuj rozważnie

Autor tematu
Vip

Post napisał: Vip » 02 sty 2009, 19:26

Tak, zdaję sobie sprawę z tego, że laser to nie zabawka i zachowam szczególne środki ostrożności, ale dzięki, że ostrzegacie :)

Jeśli chodzi o układy, to zolax, mógłbyś poprawić mi ten schemat w paincie ?
Bo trochę się pogubiłem.

Byłbym na prawdę bardzo wdzięczny :)

Pozdro

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”