Step2Mach - DIY ethernet kontroler dla Mach'a

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1701
Rejestracja: 17 mar 2006, 08:57
Lokalizacja: Gdańsk

Step2Mach - DIY ethernet kontroler dla Mach'a

#1

Post napisał: jarekk » 02 paź 2011, 12:45

Zapraszam do beta testów mojego kontrolera dla Mach'a :-)

Założenia projektu:
- emuluje port LPT używając ethernetu
- częstotliwość pracy - 100kHz
- obsługiwanie 4 osi
- minimalny koszt, możliwość samodzielnej budowy ( wersja DIY )
- przy wykonaniu płytki PCB dwuwarstwowej - wersja full
- przy wykonaniu płytki PCB jednowarstwowej - wymaga zaprogramowania procesorów w zewnętrznym programatorze, brak obsługi diód w gniazdku ethernetowym RJ45
- większość elementów przewlekanych, jeżeli SMD - to tylko duże

Aby uprzedzić pytania - nie jest to open source ( miał być, ale na forum Macha nikt się nie włączył i wszystko zrobiłem sam). Mam zamiar docelowo sprzedawać licencję na firmware, aktualna wersja beta będzie dostępna za darmo :-)

Poszukuję kilku osób które w zamian za dostarczenie elementów pobawiły by się kontrolerem - obecna wersja nie ma jeszcze jakości produkcyjnej i wymaga wielu testów.

Poszukuję osób które:
- Używają Macha wraz ze swoją frezarką
- Potrafią polutować taki układ ( nie będę dostarczał zmontowanych - tylko elementy, jest to część moich testów )
- Mają dostęp ( choćby awaryjny) do programatora Microchip'a ( procesory dostarczę wstępnie zmontowane, ale na wypadek problemów w bootloaderze może być konieczna zmiana oprogramowania z poziomy programatora)
- Jeden zestaw zawierać będzie tylko elementy ( dla kogoś kto zechce powalczyć z płytką PCB)

Obecne ograniczenia oprogramowania:
- nie wspiera "axis slaveing"
- nie wspiera gwintowania na tokarce

Koszt elementów to około 160 zł brutto ( TME kupowane po jednej sztuce, najdroższe elementy Microchip potrafi wysłać jako próbki) + płytka PCB. W wersji finalnej dojdzie do tego jeszcze koszt licencji ( tu muszę jeszcze pomyśleć).


Pozdrawiam,
Jarek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Załączniki
mach_diy_v3.bom.txt
Lista elementów
(1.78 KiB) Pobrany 431 razy
mach_diy_v3_brd_x1.pdf
Podgląd 1:1
(54.6 KiB) Pobrany 340 razy
mach_diy_v3_brd_x3.pdf
Podgląd 3:1
(59.49 KiB) Pobrany 354 razy
mach_diy_v3_sch.pdf
Schemat
(23.55 KiB) Pobrany 645 razy



Tagi:


skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1095
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:04
Lokalizacja: Cieszyn/Kraków

#2

Post napisał: skoczek » 02 paź 2011, 14:24

Witam serdecznie.
Widzę że też polubiłeś ENC28j60. Ja z jego wykorzystaniem robię coś trochę zbliżonego na własne potrzeby, a mianowicie coś a'la PLC z dużą ilością wejść oraz wyjść działające na UDP pod linuxem.
Kiedyś miałem nawet pomysł wykorzystania FPGA działającego jak wspomniany ENC ale uznałem to za bezsens gdy cena ENC jest dość atrakcyjna (zwłaszcza teraz, bo jak kupowałem kiedyś ENC to były one jeszcze po 25zł :/ ).

Twojego projektu nie przejrzałem dogłębnie ale już pobieżna analiza sugeruje że jest on bardzo fajnym pomysłem, na pewno znajdziesz wielu chętnych na niego. Sam zastanawiałem się kiedyś czy nie upublicznić swojego urządzonka ale dałem sobie spokój z tym pomysłem bo nie wszystko bym chciał pokazać a to co mógłbym pokazać to trochę wstyd prezentować bo nie wszystko jest takie jak być powinno. Jeszcze tak ze 4 lata temu wartało coś w tym stylu wypuścić na rynek i wtedy była szansa zrobienia na tym niezłego interesu. Aktualnie mam wrażenie że trochę ciasno się robi z tego typu rozwiązaniami bo wiele osób pracuje nad podobnymi urządzeniami.

Tak czy inaczej życzę suksesu w dalszym rozwijaniu projektu i sprzedaży dużej ilości urządzeń.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski


wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 833
Rejestracja: 05 gru 2006, 22:28
Lokalizacja: Bielsko Biała

#3

Post napisał: wieslawbarek » 02 paź 2011, 20:40

No to ja sie piszę do testów niestety nie moge w zamian wiele zaoferować w dziedzinie elektronika to ja jestem totalny analfabeta :oops: co do twoich ograniczeń w programie to dla mnie bez znaczenia a najważniejsze jest by program nie resetował sie z byle powodu albo przynajmniej po resecie nie trzeba było zjeżdżać z powrotem na punkty referencyjne tak jak to mam teraz w wersji oryginalnej gdy korzystam z generatorów NFS.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4447
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Step2Mach - DIY ethernet kontroler dla Mach'a

#4

Post napisał: tuxcnc » 02 paź 2011, 20:40

jarekk pisze:Koszt elementów to około 160 zł brutto ( TME kupowane po jednej sztuce, najdroższe elementy Microchip potrafi wysłać jako próbki) + płytka PCB. W wersji finalnej dojdzie do tego jeszcze koszt licencji ( tu muszę jeszcze pomyśleć).
Zbliżasz się niebezpiecznie do ceny płyty Intel Atom.
Pomysł byłby fajny, ale za połowę tej kasy.

.


Autor tematu
jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1701
Rejestracja: 17 mar 2006, 08:57
Lokalizacja: Gdańsk

#5

Post napisał: jarekk » 03 paź 2011, 09:44

skoczek pisze:Witam serdecznie.
Widzę że też polubiłeś ENC28j60. Ja z jego wykorzystaniem robię coś trochę zbliżonego na własne potrzeby, a mianowicie coś a'la PLC z dużą ilością wejść oraz wyjść działające na UDP pod linuxem.
Projekt nie jest optymalny - zarówno cenowo jak i technologicznie. W normalnych warunkach byłby to mój ulubiony ARM Cortex ( LPC1769 / 120MHz) plus PHY, ewentualnie PIC18F66J60 jako konwerter Ethernet/serial. Priorytetem był prostota samodzielnego montażu, bo docelowo chcę sprzedawać tylko oprogramowanie - wtedy rynkiem jest cały świat ( głównie USA)
Zbliżasz się niebezpiecznie do ceny płyty Intel Atom.
Pomysł byłby fajny, ale za połowę tej kasy.
Wiem. Ale nikt kto na poważnie myśli o EMC2 nie będzie zainteresowany tym produktem, więc niewiele tracę.



Co do samych testów - bo i o to mnie pytano.

Urządzenie jest kontrolowane przez plugin'a którego napisałem. Niestety SDK Macha jest napisane koszmarnie - nie ma praktycznie żadnej dokumentacji a użytkownik dostaje dostęp do setek nieudokumentowanych bebechów Macha ( z których tylko pojedyncze są potrzebne). Poza tym Mach zakłada że zewnętrzny kontroler większość operacji będzie robił sam ( takich jak bazowanie, ruchy ręczne ) - jedyne co dostarcza to dane o trajektorii w ruchach automatycznych. Dlatego plugin zawiera mój własny kontroler trajektorii oraz algorytmy bazowania maszyny. I właśnie tu mogę spodziewać się problemów - bo Macha można skonfigurować na wiele sposobów i nie jestem pewny czy wszysto udało mi się przewidzieć.
skoczek pisze:Aktualnie mam wrażenie że trochę ciasno się robi z tego typu rozwiązaniami bo wiele osób pracuje nad podobnymi urządzeniami.
To jest produkt który powstał przy okazji innych - jego części funkcjonują w urządzeniach które na siebie już zarobiły.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3420
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#6

Post napisał: Zienek » 03 paź 2011, 10:41

http://allegro.pl/listing.php/showcat?i ... ice_to=200

Więc imo, taka płytka to sztuka dla sztuki.

Zaletą takiego cuda jest to, że:
- jest małe,
- nie grzeje się,
- nie jest prądożerne,
- komputer sterujący może być umieszczony dalej od maszyny (np w pomieszczeniu, gdzie jest mniejsze zapylenie, czysto, fotel i kawka ;) )

Wadą takiego cuda jest to, że:
- Komputer postawiony w pobliżu maszyny pozwala nadzorować pracę.
- 1 protokół więcej i jeden układ elektroniczny więcej do testowania w momencie niestabilnej pracy.


Autor tematu
jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1701
Rejestracja: 17 mar 2006, 08:57
Lokalizacja: Gdańsk

#7

Post napisał: jarekk » 03 paź 2011, 10:58

Zienek pisze:http://allegro.pl/listing.php/showcat?i ... ice_to=200
Więc imo, taka płytka to sztuka dla sztuki.
Kiedyś też mi się tak wydawało. No bo faktycznie prościej mieć komputer tylko do maszyny - z Machem albo EMC2.

Praktyka pokazała jednak, że istnieje spora grupa ludzi którzy:
- Nie są dobrze obeznani z komputerami i chcą mieć wszystko na jednej maszynie. I nie wezmą EMC2 mimo że jest lepsze.
- Mają mało miejsca i nie chcą dodatkowego pudła
- Mają małe maszyny nabiurkowe i chcą wszystko zintegrować w jedną konstrukcję.
- Potrzebują rozwiązania które przetrwa reset PC-ta sterującego (*)

(*) W tej chwili nie mam tego jeszcze zaimplementowanego, ale mógłbym udostępnić opcję "recovery" w której po zerwaniu połączenia z Mach'em można by je odtworzyć i powrócić do początku ostatnio wykonywanej lini gkodu.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1390
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#8

Post napisał: k-m-r1 » 03 paź 2011, 15:55

częstotliwość pracy - 100kHz lpt czy połączenia??

kolejna sprawa to za drogo
ale jak będziesz sprzedawał samo oprogramowanie to git
nie wiem jak z opóźnieniami
hmm napisz do Wabco Wrocław robią płytki seryjnie solidna firma wiem co pisze

Nie lepiej taniej dokupic port lpt ?
mysle że t dobry krok ale w złą stronę
za 130 zł mamy arduino poszukac wsad i ... bez lutowania

dla wielu osób będzie problemem złożenie tego prędzej wybiorą co innego gotowe działające
wiem co pisze często kupując ktoś spolszczenie czy licencje pyta jak poszerzy możliwości doradzam kartę na lpt wkłada i działa

przemyśl jeszcze raz do jakiej grupy chcesz z tym uderzyć
albo jak piszesz ktoś nie zna sie i wybiera najprostsze rozwiązanie gotowy produkt
karta lpt w tym samym pudle laptop niestety odpada do maszynki choć można sie uporać :)

ogólnie dobry pomysł z w złej cenie
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 16
Posty: 1701
Rejestracja: 17 mar 2006, 08:57
Lokalizacja: Gdańsk

#9

Post napisał: jarekk » 03 paź 2011, 16:08

k-m-r1 pisze: częstotliwość pracy - 100kHz lpt czy połączenia??
100kHz to częstotliwość step/dir. Samo urządzenie używa Ethernetu 10Mb, połączenie między procesorami to szeregowe łącze 1Mbit.

Tak - będę sprzedawał samo oprogramowanie. Procesory i ethernet można dostać z sampli (choć nie wiem czy jeszcze przysyłają osobom prywatnym).
Co do płytek - jeżeli będzie zapotrzebowanie to mogę również przygotować całe zestawy - płytka + elementy. Nie będę składał - wtedy cena faktycznie byłaby za dużą ( bo musiałbym sprzedać bardzo dużo aby koszt przygotowania produkcji był znośny).

Aha - chętnie obejrzę ten wsad do Arduino co obsługuje Mach'a :-)

I jeszcze jedno - docelowym rynkiem nie jest rynek Polski. Zaczynam tu, bo po prostu łatwo mi podesłać ludziom płytki testowe.

Wiem że można wstawić dodatkowy port LPT albo komputer z EMC2 - ja zapewniam jeszcze jedną alternatywę.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3420
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#10

Post napisał: Zienek » 03 paź 2011, 18:53

Arduino ?

http://www.arduino.cc/cgi-bin/yabb2/YaB ... 1204066265

Dużo jest rzeczy w C oparte o RepRap do sterowania CNC.

A tu za 100 zł Arduino.
http://nettigo.pl/product/Arduino-Uno,ard-uno

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”